×
TeknologiTophistorie

Viking Link: Verdens længste elkabel forbinder Danmark og England

Snart kan Danmark afsætte og importere strøm direkte med England. De sidste tests på Viking Link, verdens længste elkabel, er netop overstået.

I 2020 gik byggeriet af en ny transformerstation igang i Revsing i Vestjylland. Den skal koble Viking Link sammen med en tilsvarende station i England – den første direkte elforbindelse mellem de to lande. Projektet har netop afsluttet sine sidste tests af søkablet, så direkte elhandel mellem de to lande snart er muligt.

Ved første spadestik i 2020 udtalte daværende formand for Energinet, som har stået for projektet med den engelske pendant National Grid, Lars Barfoed følgende, “For at nå i mål med den grønne omstilling, kræver det, at vi spiller på alle tangenter. Der skal selvfølgelig produceres mere grøn energi, men det er lige så vigtigt, at vi kan transportere den hen til de steder, hvor den kan bruges. Med en udlandsforbindelse som Viking Link kan vi eksportere sol- og vindenergi, når der er overskud – og importere grøn energi på de dage, hvor der f.eks. er vindstille.”

Sådan er Viking Link projektet opbygget

Siden da har vi haft en energikrise, som har betydet stigende elpriser, hvorfor muligheden for handel på tværs af landegrænser kun er blevet mere presserende i forhold til forsyningssikkerhed og den grønne omstilling.

Nu er projektet så ovre testfasen af højspændingskablet og klar til drift, når sidste del af processen er færdiggjort. Derefter kan der overføres el i de 765 kilometer lange kabel, som er lagt på havbunden gennem britisk, tysk, hollandsk og dansk farvand.

Fakta om projektet

• Viking Link kommer til at kunne overføre 1400 megawatt – hvilket svarer til effekten fra godt 2,5 store havmølleparker.
• Omformerstationen i Revsing skal omforme strømmen mellem jævn- og vekselstrøm, da strømmen i stikkontakterne er vekselstrøm, imens transport af strøm i kabler over så store afstande kræver jævnstrøm.
• Grundarealet af det nye stationsområde i Revsing kommer til at udgøre 19,5 ha – svarende til ca. 27 fodboldbaner.
• Selve bygningen bliver 22 m høj og med et bygningsareal på ca. 15.500 m2.
• Omformeren leveres og installeres af Siemens.
• Når stationen er færdig kan den levere en jævnspænding på 525.000 volt.
• Udlægning af søkablet mellem Danmark og England gennemføres i 7 etaper – hvoraf første kabellængde udlægges i foråret 2021 og sidste kabellængde i sommeren 2023.
• Viking Link skal stå klar til idriftsættelse den 31. december 2023.
• Viking Link etableres af Energinet i samarbejde med det britiske selskab National Grid.
• De forventede totale anlægsomkostninger for Viking Link er ca. 13 mia. kr. – hvoraf Energinets andel udgør halvdelen.

Kilde: Energinet.dk

Projektet vil kunne overføre strøm svarende til 1,4 millioner husstande. Indtil færdiggørelsen til december skal der udføres omfattende tests af omformerstationen i Revsing og på den engelske side, før der fra 2024 kan flyde el mellem de to lande.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.