×
TeknologiTophistorie

VW og Grækenland vil skabe en klimaneutral ø

Den græske middelhavsø Astipálea skal gøres klimaneutral ved hjælp af elektrisk mobilitet, smarte mobility-løsninger og grøn strøm.

Volkswagen Group og Grækenland har indgået en ambitiøs aftale om etableringen af et mobilitetssystem på den græske middelhavsø Astipálea. Eksisterende transportsystemer på øen vil blive omstillet til elbiler og vedvarende energi. På langt sigt skal Astipálea blive et fyrtårn inden for klimaneutral mobilitet, fortæller Volkswagen i en pressemeddelelse.

– Politikere, erhvervsliv og samfund har et fælles ansvar for at begrænse klimaforandringerne. Vores langsigtede mål er klimaneutral mobilitet for alle. Og med Astipálea-projektet vil vi udforske, hvordan vi kan realisere den vision allerede i dag. Elektrisk mobilitet og smart mobility vil forbedre livskvaliteten og samtidig bidrage til en CO2-neutral fremtid, siger Herbert Diess, der er CEO for Volkswagen Group.

Det centrale element i projektet er et helt nyt, topmoderne transportsystem med digitale mobilitetstjenesteydelser inklusive en fuldt elektrisk samkørselsordning hele året rundt, som skal løfte den nuværende meget begrænsede busdrift til et nyt niveau. I samarbejde med lokale partnere vil dele af det traditionelle biludlejningserhverv blive omstillet til en bildelingstjeneste, som tilbyder elløbehjul fra koncernens mærke SEAT og elcykler som supplement til elbiler. Alene det vil bidrage til en markant reducering af bilflåden på øen.

Samlet set skal ca. 1.000 elbiler erstatte ca. 1.500 biler med forbrændingsmotor. Erhvervsbiler fra lokale virksomheder samt specialkøretøjer på øen – som for eksempel politibiler, redningskøretøjer og biler til offentlige myndigheder – vil også blive elektrificeret. Volkswagen vil installere sine Elli-opladere over hele øen for at sikre en omfattende opladningsinfrastruktur med ca. 230 private og en lang række offentlige ladepunkter.

Energien vil primært komme fra lokale grønne energikilder som eksempelvis solceller og vind. Projektet vil i første omgang køre i 6 år.

klimaneutral

Konstantinos Fragogiannis, som er viceudenrigsminister, siger i forbindelse med underskrivelsen af hensigtserklæringen:

– I dag er en fantastisk dag for Astipálea, for De Dodekanesiske Øer, for Det Ægæiske Hav og for hele Grækenland. I dag lancerer vi det første ”Smart Green Island”-projekt i vores land, og det er startskuddet til en stor omstilling af vores tilgang. Elektrisk transport og en holistisk, grøn og bæredygtig handlingsplan vil få positiv indflydelse på dagligdagen for øens beboere. I kombination med et banebrydende offentligt transportsystem gør vi fremtidsorienterede ideer til realitet. Grækenland viser i dag, at landet er parat til at indføre banebrydende, innovative og førende investeringer, som løfter samfundet til et nyt niveau inden for opkoblingsmuligheder, gennemtænkt bæredygtighed og instinktiv anvendelighed.

Fakta

Astipálea er en ø i den sydlige del af Det Ægæiske Hav, som dækker et areal på ca. 100 kvadratkilometer. Den har en befolkning på ca. 1.300 mennesker og besøges af ca. 72.000 turister om året. Astipálea har i dag kun et meget begrænset offentligt transportsystem med to busser, som kun kører i et lille område på øen. Aktuelt dækkes energibehovet næsten udelukkende via fossile brændstofkilder. Øen stræber efter at blive et fyrtårn for bæredygtig turisme i de kommende år, og derfor bakker den op om bæredygtig mobilitet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.