RoutereTophistorie

Anmeldelse: Nest Wifi Pro

Nest Wifi Pro vinder på udseende og nemhed, men går til bunds når det kommer til funktionerne.

Da vi anmeldte Google Nest Wifi for to år siden, jamrede vi over, at den ikke havde WiFi 6. Det har efterfølgeren her fået. Den har faktisk både WiFi 6 og 6E. Den har også fået et nyt “Pro”-navn og det er i virkeligheden helt uforståeligt. Der er nemlig ikke noget som helst pro over Nest Wifi Pro. Det er derimod en mesh-løsning, der egner sig allerbedst til dem, som ikke har lyst til at rive i nogen håndtag. Overhovedet.

Fair nok; Pro-navnet kommer sig sandsynligvis af netop WiFi 6-tilføjelsen. Med WiFi 6 vil routeren kunne håndtere langt flere enheder på netværket. Noget, der er nok så vigtigt i disse IoT-tider. Opdateringen WiFi 6E giver samtidig routeren mulighed for at benytte 6GHz båndet, hvilket minimerer interferensen mellem enheder endnu mere. Altså, kort sagt, hurtigere hastigheder på det trådløse netværk.

En anden god nyhed i Nest Wifi Pro er understøttelse af både Thread og Matter-standarderne. De gør opsætning af (kompatible) intelligente enheder væsentlig nemmere – ligesom kompatible enheder alle vil kunne betjenes fra den samme app. I dette tilfælde Google Home, der er påkrævet for overhovedet at få mesh-routeren installeret.

Det er endnu småt med Matter-kompatible enheder på hylderne, men de kommer. Både Sonos, Philips Hue og Ikea har lovet Matter-kompatible produkter i fremtiden.

Utrolig nemt at komme igang

Nest Wifi Pro routerens største styrke er ease-of-use. Det er legende let at komme i gang med den og vil næppe give hverken hr. eller fru Hansen mange udfordringer. Faktisk skal man kun indtaste to ting: Netværksnavn og kodeord. Resten handler om at tilslutte kabler og klikke sig gennem menuerne.

Det er endda svært at tage fejl af stikkene. Routeren har nemlig kun to netværksstik; en hvor internet kommer ind (WAN) og en hvor eksternt udstyr kan tilsluttes (LAN). Eksempelvis Philips Hue bridge, der kræver kablet tilslutning til routeren. Har man for mange af den slags enheder, løber man alt for hurtigt tør for stik. Det har været et kritikpunkt på samtlige udgaver af Googles router, men lige lidt hjælper det.

Netværksstikket er endda af Gigabit-typen, som det har været på samtlige udgaver af routeren. Et Multi-Gig-stik ville have klædt denne Pro-udgave – og ikke et stik, der har mere end end årti på bagen.

Alene af den grund vil mange “Pro”-brugere stå af.

Meget få håndtag at hive i

En anden grund til at Nest Wifi Pro næppe vil tiltale Pro-brugere, er den eklatante mangel på konfigurationsmuligheder. Ingen af de tidligere Google Nest-routere har adgang til en avanceret web-konfiguration, således heller ikke Wifi Pro. Der er altså ikke meget, man kan ændre i indstillingerne.

Der er eksempelvis ikke nogen mulighed for at ændre netværksnavn (SSID) på de forskellige frekvensbånd. Eller tænde og slukke for de enkelte bånd. Routeren dikterer automatisk hvilke enheder, der benytter hvilke frekvensbånd. Det kan give udfordringer, hvis man har en enhed der kræver 2,4GHz båndet.

Det eneste, man har at lege med i netværksindstillingerne er groft sagt IP-reservation og port-forwarding. Det er det. Der er heller ikke nogen usædvanlige funktioner i routeren, kun de allermest enkle, herunder QoS, Forældrekontrol og et gæstenetværk.

Som sagt vil det næppe genere den almindelige bruger. Men har man specielle netværksbehov er det altså ikke Nest Wifi Pro, man skal gå efter. Der mangler simpelthen muligheder for at dykke dybere ned i routerens maskinrum.

Udmærket hastighed

Jeg har testet Nest WiFi Pro med en enkelt Mesh-satellit i knapt en måned og er egentlig godt tilfreds med både stabiliteten og ydelsen. Selv om satellitten er gemt i et skab, kan den stadig levere til den del af lejligheden som selve routeren ikke når. Skønt.

Når det er sagt, er Nest Wifi Pro ikke just nogen data-motorvej. Jeg fik typisk en trådløs hastighed på omkring 400kbps mellem enhederne og routeren. Men ofte lavere end det, afhængig af typen af enhed. Men det er sandsynligvis heller ikke noget, den “almindelige” bruger vil tænke nærmere over.

iNPUT mener …

En ting skal dog nævnes, inden jeg afsiger den endelige dom. Nest Wifi Pro er ikke kompatibel med tidligere Google Nest-routere eller -satelitter. Du kan altså ikke “blande” Wifi Pro med sæt, du allerede har derhjemme. Vil du have et Mesh-netværk med Wifi Pro, er det kun Wifi Pro-routere, der dur.

Man kan købe enten en enkelt eller en pakke med tre enheder. En enkelt dækker op til 120 m2, mens tre enheder strækker op til 320 m2. I bedste fald.

På trods af routerens mangler, har jeg alligevel valgt at give den et “iNPUT Anbefaler”. Det har jeg fordi den er så uhyggelig simpel at gå til. Det vil givetvis være et stort plus for almindelige brugere. Den ser også rigtig godt ud, ligesom den leverer en tilfredsstillende hastighed.

Men jeg anbefaler den med det store forbehold, at netværkskyndige superbrugere skal holde sig langt væk.

Nest Wifi Pro

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.799 kr.

Nest Wifi Pro vinder på udseende og nemhed, men går til bunds når det kommer til funktionerne.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.