×
Mobil og tablets

Testet: iPhone 7 Plus

Efter ni år med konstante forbedringer og finpudsninger på projekt iPhone er kadencen gået alvorligt ned de seneste år. Det er småt med de revolutionerende funktioner, som vi var blevet vant til fra de første fem-seks år. Således også på Apples seneste iPhone-inkarnationer, der blot følger formlen, hvor nøglekomponenter gøres hurtigere og bedre. Visuelt er der ikke sket meget — og skal man finde den store innovation, skal man lede på denne Plus-model, der har fået en helt ny type kamera med to linser. Et kamera, der virkelig sparker røv.

iPhone 7 Plus ER den bedste iPhone nogen sinde. Den er strømlinet, lynende hurtig og drives af det — i mine øjne — bedste mobile operativsystem på markedet, nemlig iOS 10. Men de nye iPhone-modeller viser også, at udviklingen af iPhone er nået til et punkt, hvor yderligere forbedringer foregår i bittesmå skridt. Og det er svært at se, hvordan Apple skal komme over tærkslen og tage det næste store skridt; Bøjelige materialer? Superbatterier?

Alligevel forventer vi alle sammen, at der virkelig sker ting og sager næste år, når iPhone har tiårs jubilæum. Men det vender vil tilbage til, når iPhone 8 skal anmeldes.

Fantastisk kamera

Isoleret set skuffer iPhone 7 Plus ikke. Men den imponerer heller ikke. Hvis man altså ser bort fra kameraet, der må betegnes som den eneste gode grund til at opgradere fra en nyere iPhone. For det er et fantastisk kamera, Apple har strikket sammen — og jeg bliver særdeles overrasket, hvis det ikke ryger til tops på DxOMarks mobilkamerahitliste og andre lignende lister.

Kameraet på iPhone 7 Plus består af to linser, der begge har en opløsning på 12 megapixel. Den ene er den samme 28 millimeter-linse, som sidder i iPhone 7, mens den anden er en 56 millimeter-telelinse. I samarbejde gør de det muligt at zoome optisk — og det er (så vidt denne anmelder ved) første gang, det kan lade sig gøre på en mobiltelefon. Det er godt nok “bare” en 2x optisk zoom, men det er en start, og det gør faktisk en forskel; se bare eksemplerne nedenfor. Selv det zoomede billede står så skarpt, at man kan skære sig på det.

Bemærk også dybdeskarpheden i billederne. En effekt der kendes fra spejlreflekskameraer. Inden for overskuelig fremtid bliver det endda muligt at ændre og justere dybdeskarpheden i efterbehandlingen af billederne, lover Apple, men det kræver en softwareopdatering, der kommer “i løbet af efteråret”. Jeg glæder mig.

De to linser bruges dog også til at forbedre ikke-zoomede billeder. Begge linser opfanger data, når man trykker på udløseren, og billederne stykkes herefter lynhurtigt sammen for at minimere støj og andre fejl.

Generelt er kvaliteten af billeder fra nyere smartphones ret høj; både Samsung, Sony og Huawei laver fremragende mobilkameraer. Når det er sagt, så har billederne fra iPhone 7 Plus en sprødhed, som jeg ikke har oplevet tidligere. Farvegengivelsen er tro mod motivet — selv ikke en solopgang giver kameraet sved på panden — og detaljerigdommen er imponerende. Læg dertil, at kameraet nu kan gemme billederne i RAW-formatet, der giver endnu større muligheder for at lege med billederne i efterbehandlingen. Nej, iPhone 7 Plus-kameraet kan ikke konkurrere mod de professionelle kameraer, men standarden har aldrig været højere.

På listen over positive forbedringer skal det også nævnes, at skærmen er blevet bedre end på tidligere iPhone-modeller. Apple har implementeret et såkaldt “Wide Color Gamut”, der betyder, at skærmen på iPhone 7 Plus benytter det samme farveskema, som bliver brugt i digital filmproduktion. Den kan simpelthen vise flere nuancer i farvespektret, og det er i sandhed en smuk, smuk skærm — også selv om opløsningen på skærmen den samme som tidligere (1920 x 1080 pixels, red.).

Apple har også arbejdet på at gøre telefonen mere resistent over for vand. I modsætning til de første meldinger, så er den ikke helt vandtæt, men det er tæt på. Den skulle kunne klare en halv time under vand, så en regnbyge burde ikke volde problemer. Underligt nok har Apple valgt at garantien ikke dækker ved væskeskader. Et mildest talt besynderligt træk når de fremhæver vandafvisningen i deres reklamemateriale.

Hurtigere, men det mærkes ikke

Den seneste iPhone-aftapning er naturligvis blevet udrustet med en hurtigere processor, nemlig den såkaldte Apple A10 Fusion-processor. Ifølge Apple gør det telefonen dobbelt så hurtig som iPhone 6, men lad mig være ærlig: Det mærkes ikke i daglig brug. Tværtimod har jeg oplevet hakken i apps, som kørte flydende på forgængeren, hvilket undrer mig såre. Både Danske Mobilbank og Micro Machines-spillet tøffer og hakker.

Det kan skyldes manglende optimering til iOS 10. For målinger med GeekBench viser med al tydelighed, at A10-processoren er markant hurtigere end A9. A10 scorede 3405 / 5494 (single/multicore), mens A9 toppede på 2400 / 4030. Det kan også skyldes A10’erens nye arkitektur, der automatisk øger processorkraften, når man har brug for det, men som udgangspunkt forsøger at bruge så lidt muskler som muligt for at spare på strømmen.

Og apropos strøm så er batterilevetiden en svær en. Apple hævder, at 7 Plus klarer en time mere på en opladning i forhold til forgængeren. Specielt her i starten, hvor man roder med telefonen konstant, kan det være svært at bedømme batteriets ydelse. Efter et par timers hårdt brug med spil, benchmarks, Facebook, mail m.m. er batteriet gået fra 100 til 69 procent. Det er ikke alarmerende, men det imponerer bestemt heller ikke. Mit gæt er, at man vil mærke en meget lille forbedring i batterilevetiden i forhold til tidligere versioner, men slet ikke noget der revolutionerer.

Knapt nok en knap

Det har virkelig skabt røre i andedammen, at Apple har valgt at fjerne jackstikket. Personligt har jeg ingen problemer med, at 3,5 millimeter-stikket er væk. Jeg er forlængst hoppet over på Bluetooth i stedet. Desuden har Apple vedlagt en adapter, så jeg stadig kan tilslutte “gamle” hovedtelefoner. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men jeg regner det ikke for at være et stort problem. Bluetooth er blevet så markant bedre de seneste år, at det ikke giver mening at blive hængende i det gamle jackstik. Jeg vil gladeligt bytte jackstikket for mere plads til batteri.

Til gengæld har jeg store udfordringer med Hjem-knappen, der ikke længere er en mekanisk knap, men en fast plade, der giver respons via en lille vibrerende motor under den. Den kræver virkelig tilvænning — jeg har ikke tal på de gange, jeg ved et uheld er kommet til at aktivere Siri. Udskiftningen har sikkert været nødvendigt for at gøre iPhone så vandtæt som muligt, men den kræver et par dages tilvænning, og — jeg er ked af at sige det så direkte — det er altså ikke lykkedes for Apple at genskabe følelsen af, at man trykker på en knap.

Fantastisk, men ikke nogen revolution

Tilbage sidder jeg med følelsen af en smartphone, der ikke føles som den helt store revolution. Slet ikke hvis man i forvejen kommer fra en Plus-model. Syveren er forbedret en smule på stort set alle punkter, men ser man bort fra kameraet, så er der ikke noget, der gør det nødvendigt at opdatere. Når det er sagt, så er iPhone i mine øjne en fantastisk smartphone, der med 7 Plus bare er blevet endnu bedre — og så har kameraet virkelig taget mig med storm. Det er lige før, det er pengene værd i sig selv. Det er et fantastisk kamera.

Står du og tripper mellem iPhone 7 og iPhone 7 Plus, er der to væsensforskelle; Skærmen er større, og kameraet er mere avanceret. Om det er merprisen værd, må være op til dig og din pengepung at afgøre.

Apple iPhone 7 Plus

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

6.899 kr.

Den nyeste iPhone har et fantastisk kamera og en virkelig god skærm, men prisen er uhyrlig.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.