ElbilerTophistorie

10 år med elektriske hyrevogne

I København kører halvdelen af taxierne hos Danmarks største taxiselskab, Dantaxi, nu på el. Men det var en sløv start.

I disse dage er det 10 år siden, de første elbiler fik tilladelse til at køre som hyrevogne. I de første år var antallet dog stærkt begrænset. Men efter en sløv start sker den grønne omstilling fra diesel-taxier til el-taxier sker i et tempo, der er få andre brancher forundt. I januar 2019 var der blot registreret otte elektriske taxier – i dag er tallet på 1.364.

I Dantaxi er antallet af elektriske hyrevogne på landsplan gået fra 290 til over 500 på bare et år, hvilket er en stigning på hele 75 procent. Den høje vækst skyldes flere ting, forklarer selskabets direktør Carsten Aastrup:

– Det er lettere at være el-taxi vognmand i dag sammenlignet med for blot få år siden. Ladeinfrastrukturen er væsentligt forbedret, og der er en bredere vifte af velegnede bilmodeller til rådighed for taxibrug, siger Carsten Aastrup.

– Vi bemærker også en stigende efterspørgsel efter el-taxier blandt erhvervskunder. Derudover er taxibranchen underlagt politiske reguleringer, der fastsætter miljøkrav til hvilke biltyper, der kan anvendes som taxier, hvilket også spiller ind.

Den første el-taxi i Dantaxi kom i drift i 2013. Selskabet hed på det tidspunkt Taxinord, og taxien var en Tesla Model S. I 2015 erhvervede Dantaxi-vognmænd i Nykøbing Mors tre el-biler. En af dem nåede at køre næsten en million kilometer inden den blev udskiftet i 2023.

I 2020 åbnede taxiselskabet Viggo, der var det første “rene” elbil-taxiselskab herhjemme.

I 2021 åbnede Dantaxi, i samarbejde med E.ON, Nordens største ladehub for el-taxier, kaldet Danhub. Kapaciteten på Danhub er opladning af 400 taxier i døgnet.  

I maj 2023 har Dantaxi over 500 el-taxier ud af en flåde på i alt 1.900 taxier. De tre mest populære el-bilsmærker, blandt selskabets vognmænd, er Volkswagen, Mercedes og Tesla.

De mest populære elbiler blandt hyrevognschauffører:

#ModelAntal
1Volkswagen ID.4258
2Mercedes-Benz EQB160
3Skoda Enyaq iV105
4Tesla Model 396
5Mercedes-Benz EQE85
6Kia Niro77
7Mercedes-Benz EQA77
8Mercedes-Benz EQV67
9Hyundai Kona65
10Tesla Model Y48
(Pr. 30.04.2023. Kilde: Bilstatistik.dk).
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.