×
TeknologiTophistorie

Advarer om Googles strømforbrug til kunstig intelligens

Serverne der kører modellerne til kunstig intelligens, kræver ekstreme mængder strøm.

Det er ikke bare de moralske implikationer af kunstig intelligens der bekymrer. Der er også ved at komme fokus på de enorme mængde energi, der kræves for at træne de kolossale sprogmodeller. En ny rapport hævder, at AI-industrien i 2027 vil forbruge lige så meget energi som et land som Argentina, Holland eller Sverige.

I 2021 var Googles samlede elforbrug på 18,3 terawatt-timer, hvoraf AI tegnede sig for 10-15 procent. Det var inden, brugen af kunstig intelligens eksploderede.

I et worst-case scenarie, som skitseres i rapporten, vil alene Google forbruge 29,3 terawatt-timer om året. Det svarer til det samlede elforbrug i Irland. Rapporten er udgivet af Alex de Vries fra Amsterdam School of Business and Economics og kan læses her.

Selvom det er et hypotetisk scenarie, kaster undersøgelsen lys over en ofte uudtalt virkning af opskalering af AI-teknologier. Datacentre bruger allerede mellem 1-1,3 procent af al verdens elektricitet. Med den stigende brug af kunstig intelligens i eksisterende applikationer som søgemaskiner kan det hurtigt øge andelen.

– Det vil være tilrådeligt for udviklere ikke kun at fokusere på at optimere AI, men også kritisk at overveje nødvendigheden af at bruge teknologien i første omgang. Det er nemlig usandsynligt, at alle applikationer vil drage fordel af AI, eller at fordelene altid vil opveje omkostningerne, råder de Vries.

Læs også: Google Home får kunstig intelligens.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.