×
MultirumshøjttalereTophistorie

Sonos Era 100 er en overlegen forbedring

Sonos Era 100 er en overlegen forbedring af Sonos One på alle punkter. Pånær et enkelt og det vil til gengæld sikkert skuffe en del.

Sammen med den spritnye Sonos Era 300 (læs vores anmeldelse her) har Sonos udsendt en opdateret udgave af den snart seks år gamle evergreen Sonos One. Den har fået navnet Sonos Era 100 og den er en klokkeklar forbedring af One på alle punkter. Altså pånær et enkelt, der kan risikere at gøre den ubrugelig for en lang række brugere.

Med Sonos One introducerede Sonos nemlig Google Assistant på højttaleren. Men med Era 100 har de fjernet den igen. Det betyder, at tusindevis af brugere, der stemmebetjener deres intelligente hjem via Assistant ikke længere kan bruge den seneste Sonos-højttaler.

Kan man undvære Google Assistant, er der til gengæld forbedringer at hente over hele linjen, hvis man skifter One ud med Era 100. Men den er altså også 400 kroner dyrere end One. Og hele 600 kroner dyrere end One SL, der heller ikke har Google Assistant.

Hvad får man for de ekstra penge?

Den klart bedste forbedring på Era 100 – ud over lydkvaliteten – er, at den har fået et USB-C stik, hvor man kan tilslutte eksempelvis en pladespiller eller anden lydkilde. Det er en feature man tidligere har måttet betale dyrt for. Det var nemlig kun muligt med den største Sonos-højttaler, Sonos Five, deres Sonos Amp-forstærker eller Sonos Port.

Vil man tilslutte en pladespiller kræver det dog, at man investerer i Sonos’ nye Line-in adapter, der koster 189 kroner. Den omdanner 3,5mm jack-stik til USB-C og omformer samtidig lyden fra analog til digital, som kan sendes ud til alle hjemmets Sonos-enheder.

En anden god nyhed er, at WiFi 6 og Bluetooth nu også er standard. Sidstnævnte har ellers været forbeholdt de transportable Sonos-højttalere Move og Roam. Ved at trykke på Bluetooth-knappen bag på højttaleren, kan den parres med eksempelvis en mobiltelefon. Smart, hvis vennerne er på besøg og vil afspille et nummer.

Sidst har Sonos også sørget for, at Era 100 bruger mindre strøm i standby end sin forgænger. Hvor One brugte 3,4 watt, kan Era 100 klare sig med mindre end 2 watt.

En ny hvid …

Designet har, naturligvis, også fået en omgang, så Era 100 passer ind i Sonos’ nye designsprog. Set direkte ovenfra har Era 100 samme form som enderne på Sonos Arc-lydbaren. Sonos kalder det for “racetrack”-formen. Den hvide udgave har også fået en anden nuance, der er en anelse mere grå. Den har samme “hvid” som Sonos Roam. Det skyldes at materialet indeholder mere genbrugsplast, og det er jo prisværdigt.

Som det ses på billederne længere oppe, er Era 100 en smule højere end One, mens fodaftrykket er nogenlunde det samme.

Era 100 har også fået den nye, skarpere betjening, som også findes på Era 300. Næste-nummer-knapperne er blevet blevet selvstændige knapper, så man ikke længere skal bruge volumenknapperne. Volumenknappen er til gengæld blevet nedsænket i en “slider”, der gør det vanvittig meget nemmere at finde den. Jeg er meget begejstret.

Væsentlig bedre lyd

Også der, hvor det virkelig tæller, er der store forbedringer på Era 100 i forhold til Sonos One, nemlig lydkvaliteten. Bag plastikydersiden har Era 100 fået en ekstra højttalerenhed, så en enkelt Era 100 nu teoretisk kan spille i stereo. Altså det kan den, men jeg skriver “teoretisk” fordi stereobilledet naturligvis ikke er synderlig bredt.

Era 100 har også fået større basenhed og det kan i den grad høres. Sammen med den ekstra højttalerenhed gør det lydbilledet langt mere fyldig og afrundet. Diskanten står mere klart, vokaler skiller sig ud og små detaljer i musikken får lov at træde frem. Der er vitterligt en verden til forskel i forhold til Sonos One, som i forvejen leverede fint.

Nu har jeg endnu ikke hørt Apple HomePod spille. Men jeg har endnu til gode at høre en højttaler i denne volumen og prisklasse, der spiller bedre end Sonos Era 100. Specielt ved lav og moderat volumen. Den gør sig ualmindelig godt på et skrivebord.

Det er, naturligvis, også muligt at koble to Era 100 sammen i en “rigtigt” stereo-opsætning. Men så omdannes de hver især til mono-højtalere. De mister også muligheden for Bluetooth-tilkobling af mobiltelefoner – OG der slukkes for USB-C stikket, så man ikke kan tilslutte eksterne enheder. Det er træls.

Era 100 kan naturligvis også bruges som baghøjttalere sammen med eksempelvis Sonos Arc. Men modsat Sonos Era 300 kan de altså ikke håndtere højdekanalerne i Dolby Atmos. Og samme gælder; der slukkes for både Bluetooth og USB-C.

iNPUT mener …

I mine øjne (og i særdeleshed ører) er Era 100 en mere end værdig afløser for Sonos One. Kan man leve uden Google Assistant indbygget, er den simpelthen en forbedring på alle punkter. Alene den bedre lyd gør Era 100 alle pengene værd.

Læg dertil, at man får Bluetooth, WiFi 6 og – ikke mindst – USB-C indgang til eksterne enheder, så retfærdiggør det fuldt den højere pris.

Jeg er fan.

Sonos Era 100

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

2.099 kr.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.