Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Apple iPhone 12 mini

iPhone 12 Mini leverer en fantastisk oplevelse i en kompakt indpakning. Hvis du vil have en lille telefon, der stadig er fremtidssikret, er iPhone 12 Mini det bedste bud.

Apples serie af iPhones fik en slags omvendt vokseværk i år. Sidste år havde de 11, 11 Pro og 11 Pro Max. I år er der blevet plads til lillebror, 12 Mini udover de tre andre telefoner i serien, 12, 12 Pro (som vi har anmeldt her) og 12 Pro Max (bare rolig, der kommer også en anmeldelse af den lige om lidt, giv os et like på Facebook, så du får at vide hvornår). Og iPhone 12 mini er virkelig en fantastisk tilføjelse.

Først og fremmest må jeg indrømme, at jeg synes iPhone 12 mini er nuttet. Der er ikke rigtigt et bedre ord for det. Holder man den op ved siden af iPhone 12 Pro Max er forskellen enorm, og de to navne kommer virkelig til deres ret, for mini ER lille. Jeg har prøvet at sammenligne den lidt med de forskellige telefoner, vi ellers har haft i kløerne over de seneste måneder, og den er absolut den mindste på alle leder og kanter.

Forskellen på iPhone 12 Max og iPhone 12 mini er lige til at få øje på – i hvert fald når det kommer til størrelsen. I funktionalitet er der meget lidt forskel.

Hvis jeg skal sammenligne med noget, bliver det faktisk en efterhånden virkelig gammel model: iPhone 5. Den er en my større og tungere, men føles generelt som iPhone 5 når man holder den i hånden. Og når skærmen er slukket kunne man endda også godt blive snydt til at tro, at iPhone 12 mini er en iPhone 5. Når man fyrer op for skærmen får man dog en helt, HELT anden oplevelse end på den gamle telefon.

Minien i en mandehånd – du får aldrig problemer med at nå hjørnerne.

Byggekvalitet i top

Byggekvaliteten er, som det stort set altid gør sig gældende for Apple produkter, helt i top. Det er virkelig et produkt lavet med præcision, og selv om telefonen ikke vejer ekstremt meget, virker den stadig solid og jeg er ikke i tvivl om, at den vil kunne tage nogle tæsk. Apple siger at skærmen (ikke bagsiden) er fire gange mere modstandsdygtig overfor slag, men det har jeg af gode grunde ikke testet – men det er der andre, der har; her er for eksempel Everything Apple Pro’s droptest af iPhone 12.

Eftersom mini er en “ren” iPhone 12 kommer den også i de farver som storebror 12 kommer i; Sort, hvid, blå, grøn og rød (Product Red-versionen). Jeg har fået en sort til test, og en blå 12. Jeg ville til enhver tid vælge en sort eller hvid – de andre farver er simpelthen ikke voldsomt pæne (og ja, det er en smagssag, så hvis du bare elsker den røde, så gå amok!).

Den eneste lille anke jeg har på designet af den sorte mini jeg har fået til test er, at den virkelig suuuuger fedtede fingre til sig på bagsiden, og de er betydeligt mere synlige end de er på Pro modellerne.

Der er masser af fedtfingre på bagsiden af den lille mini efter blot en halv times brug. Heldigvis er den, naturligvis, også let at tørre ren igen.

Lille og hurtig

iPhone 12 mini er måske nok lille af størrelse, men den leverer stadig samme ydelse som den allerstørste og dyreste iPhone 12 Pro Max. Og der er smæk på. Mine benchmark-målinger ligger stort set på niveau med både iPhone 12 Pro og 12 Pro Max. Dermed er det verdens hurtigste telefon i en kompakt form faktor – du går altså ikke ned på ydelse blot fordi du gerne vil have en mindre telefon.

GeekBench 5Single-coreMulti-core
Apple iPhone 12 Pro Max1.5944.099
Apple iPhone 12 Pro1.5964.086
Apple iPhone 12 mini1.5904.057
Apple iPhone SE 20201.3293.332
Huawei Nova 5T6782.422
Huawei P40 Pro7702.889
Huawei P40 Lite5871.831
Motorola Edge+9063.363
OnePlus 8 Pro9093.341
OnePlus 89013.374
OnePlus Nord6061.879
OnePlus Nord N106041.981
OnePlus Nord CE 5G6371.807
OnePlus 8T8913.168
OnePlus 9 Pro1.1273.686
Samsung Galaxy S20 Ultra9092.892
Samsung Galaxy S21 Ultra1.0993.387
Samsung Galaxy Z Fold311323519

Glimrende snap-shot kamera

Ligesom jeg skrev i min anmeldelse af iPhone 12 Pro, så er iPhone 12 mini også udrustet med et godt “click-and-shoot”-kamera. Altså den type kamera som stort set leverer gode billeder under nærmest alle omstændigheder.

I dagslys er billederne skarpe og veldefinerede og det er nærmest umuligt at tage et uskarpt billede.

Der hvor den store forskel ligger på iPhone 12 mini og Pro-modellerne er især på bokeh-effekten, altså den funktion der gør baggrunden på billeder uskarp, hvilket kan være rigtigt lækkert. Her er iPhone 12 Pro (og Pro Max) betydeligt bedre til at regne ud, hvor fokus skal være. Især på billeder med mange detaljer (for eksempel ved hår eller som mit eksempel herunder på blomster) vil der være ret stor forskel på, hvor intelligent, billedet bliver håndteret. Se eksempelvis hvor mange af bladene der sidder bagerst på planten, der bliver gjort helt uskarpe på billedet fra iPhone 12 mini, mens iPhone 12 Pro Max som det andet billede er taget med, har regnet ud at bladene hører til buketten. Begge telefoner er i portræt-indstillingen, så det er de samme problemer du vil få, hvis den person du prøver at tage et portræt af har lidt “uglet” hår.

Lidt langsommere opladning

En anden forskel mellem den mindste iPhone og dens større brødre er hastigheden, hvormed den kan suge strøm ud af den nye MagSafe-oplader. Den lille telefon kan nemlig kun tage imod 12 watt – hvor både 12, Pro og Pro Max kan tage imod 15 watt. Eftersom batteriet i den lille telefon er mindre, vil det reelt betyde at den får strøm nogenlunde lige så hurtigt som dens større søskende.

Det betyder desværre også, at batterilevetiden er mindre på mini end på de tre andre modeller. Egentlig er jeg dog overrasket over, hvor godt den lille telefon holder på strømmen – den holder faktisk i praksis næsten lige så godt som iPhone 12, på trods af det mindre batteri. Overraskende nok er den heller ikke voldsomt hårdt ramt af at have 5G slået til – jeg er stadig snildt kommet igennem en hel dag selv med det nye netværk tændt.

5G – også i miniformat

En af de ting, jeg egentlig havde frygtet en smule da jeg til min glæde så, at Apple gjorde klar til en mindre udgave af iPhone topmodellen var, at den så alligevel ville mangle på et bestemt parameter – for eksempel at den ikke ville have 5G. Men heldigvis er 5G også at finde på den mindste iPhone, og det virker helt perfekt – faktisk er der virkelig noget at hente på hastigheden, forudsat selvfølgelig at du bor i et område, der er dækket. Jeg måler ca. 5 gange hurtigere netværk på iPhone 12 mini i forhold til min “gamle” iPhone 11 Pro Max. Det er en ikke ubetydelig stigning, og jeg har prøvet flere steder rundt om i København, og på TDC’s netværk er det det samme overalt.

Der har været lidt brok over, at vi i Danmark ikke får det hurtigste mmWave 5G netværk på iPhone i denne generation. Men helt ærligt, så er jeg alligevel ikke imponeret over den teknologi, og med “almindelig” 5G får vi en hastighed – og en stabilitet – i netværket, som er aldeles glimrende. Så du er godt fremtidssikret med iPhone 12 mini de næste mange år, med andre ord.

iPhone 12 mini – en lille genistreg

Den lille Mini er lækker, fræk og prissat nogenlunde rimeligt. Jeg er helt sikker på, at der er rigtigt mange der har sukket efter en mindre telefon der ikke samtidig var markant dårligere på specifikationer end de andre telefoner i serien. Jeg tror faktisk, at iPhone 12 mini bliver en kæmpe succes – det håber jeg i hvert fald, for det har den fortjent.

iPhone 12 Mini

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Fra 6.199 kr.

iPhone 12 Mini leverer en fantastisk oplevelse i en kompakt indpakning. Hvis du vil have en lille telefon, der stadig er fremtidssikret, er iPhone 12 Mini det bedste bud.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.