×
Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Fairphone 4

Fairphone 4 vil være det grønne valg. Men er den også mere end fair når det kommer til evnerne som smartphone? Den er lige akkurat fair nok. 

Side 2/2

Skuffende kamera

Fairphone 4 er bestykket med to 48 megapixel kameraer på bagsiden. En vidvinkel og en ultravidvinkel. Du kommer formentlig ikke til at vinde mange fotopriser, med de to kameraer. Som eksemplerne viser, så er de to enheder for det første justeret meget forskelligt, når det kommer til farver og håndtering af lys. På vidvinklen er det meget mørkt, men himlen fremstår veldefineret. Omvendt står det til med ultravinklen, hvor farverne bliver mere tiltalende, men himlen så til gengæld er helt overbelyst.

Kameraet har ingen portrætfunktion, men tilbyder dog en “Super Nat”-indstilling. Den er testet en sen aftentime, hvor vores terrasse blot var oplyst af skæret fra vinduerne. Det har kameraet dog på ingen måder formået at indfange tilfredsstillende, som det tydeligt ses. 

På frontkameraet har du 25 megapixel at gøre godt med og det tager gedigne fotos, med en fornuftig mængde detaljer. 

Den rene Android-oplevelse

Fairphone OS, som telefonen leveres med, er tæt på ren Android. På mange måder sammenlignelig med oplevelsen på OnePlus, uden at man dog har samme fornemmelse for at der er kælet for detaljerne hos Fairphone. Men absolutte pluspoint for at mindske mængden af forudinstallerede apps til nærmest nul. Jeg kigger på jer, Samsung!

Fairphone har lovet opdatering til Android 12, men den lader i skrivende stund endnu vente på sig. Hastigden ved brug af telefonen er godkendt og drives af den lidt bedagede Snapdragon 750G, der dog giver mulighed for brug af 5G-netværket. Til sammenligning er performance lig med OnePlus 6, som udkom i 2018. Målingerne med Geekbench bekræfter også dette.

Telefonen kommer med fem års garanti og Fairphone garanterer softwareopdateringer indtil 2025, men vil bestræbe sig på at vedligeholde softwaren indtil 2027. Et mål de foreløbigt har stået bag på tidligere modeller

Fairphone 4 i adskilt tilstand

Godkendt batteritid

Nærmest nostalgisk kan batteriet helt i telefonens ånd, tages ud og udskiftes. Kapaciteten herpå er 3.905 mAh. Det har i min brug af telefonen givet knap fem timers brug af skærmen, med en god blanding af surfen på nettet, YouTube og brug af kameraet. Det er ikke rekordskabende tal, men så absolut heller ikke dårligt. 

iNPUT mener …

Hvis du er i markedet for en telefon, hvor du selv kan reparere til fornuftige priser, så er Fairphone 4 et godt bud. Hvis ikke det eneste bud på markedet. Et nyt kameramodul eksempelvis koster acceptable 600 kroner. 

Men er du ude efter en telefon i mellemklassen, hvor den prismæssigt placerer sig, hvor ydelse og kamera er vigtige elementer – så findes der adskillige alternativer, som også sagtens kan holde adskillige år. 

Det er prisværdigt at der findes producenter, der tør tage en anderledes tilgang til smartphone-udvikling. Det er blot ærgerligt, at den halter på helt essentielle områder, som vi har vænnet os til er klare minimumskrav. Anstændigt kamera og skærme der kan vækkes til live med blot en let berøring er ikke særlige features i 2022. Det er blot en forventning.

Fairphone 4 er ingen dårlig telefon. Og den giver de der sætter bæredygtighed allerøverst et reelt alternativ i en jungle af telefonproduktion, hvor den slags oftest blot er en notits for at glæde CSR-rapporten. Og det er egentlig fair nok.

Fairphone 4

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

4.300 kr.

Fairphone 4 lander midt imellem. Intentionerne er prisværdige, men den samlede oplevelse er ikke så bæredygtig som telefonen selv.

Forrige side 1 2
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.