Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Apple iPad Mini 2021

iPad Mini har fået en grundig overhaling - og er nu en moderne tablet, der kan holdes i én hånd

iPad Mini har været et af de produkter fra Apple der har haft den mest trofaste fanskare – og med god grund. Den lille iPad er et af den type produkter, man ikke rigtigt kan lade være med at synes er lidt… Nuttet. Størrelsen er helt perfekt til at se video og læse bøger på farten – til gengæld er der også ting, den lille iPad absolut ikke er god til. Det kommer vi tilbage til.

Nyt, opfrisket design

For første gang i årevis har iPad Mini fået en gedigen designoverhalling – og det var tiltrængt. iPad Mini ligner nu sine større brødre i serien, Air og Pro, og det klæder den virkelig at den har mistet de kluntede kanter øverst og nederst. Og eftersom startknappen nu efterhånden er væk fra næsten alle Apple produkter ser den nu også betydeligt mere “moderne” ud. Det gode er, at den ved samme lejlighed er blevet mindre og jeg elsker den nye formfaktor fordi det er den nærmest perfekte e-bogslæser. Ligesom de andre nye iPads har den også fået de skarpe kanter og det helt stramme look. Og som på de andre produkter klæder det også iPad Minien.

Hurtigere end nogensinde

Den lille iPad har fået ekstra fart på i den nyeste udgave – den er faktisk præcis lige så hurtig som den nye iPhone 13 Pro – og grunden er simpel; det er samme A15 processor den har i maven. Det betyder også, at den afvikler alle apps fuldstændigt flydende og uden nogle former for hakken eller sprutten. Selv ganske krævende spil kører fuldstændigt flydende. Men man kan så indvende, at det gør de også på stort set alle iPads de seneste par år, men med en ny iPad Mini i tasken kan du i hvert fald være 100% sikker på, at du har en tablet der er hurtig nok til de næste ret mange år også.

Batteriet holder i øvrigt fint til det iPad Mini skal kunne – du kan placere ungerne på bagsædet med en video på Minien og køre til Paris – og den er ikke død når I kommer frem. Jeg har snildt fået tre og fire dages brug ud af den – men jeg har ikke 4/5G tændt og jeg bruger den naturligvis betydeligt mindre end min mobiltelefon. Men summa summarum: Den holder fint batteri i mange, mange timer, også selv om du bruger den til spil og andet medieforbrug.

En brilliant skærm

Skærmen på Mini skal være god – for med alle de film og al den underholdning der skal fyres af på den er det jo den vigtigste del af tabletten. Og heldigvis ER skærmen virkelig god. Bevares, sort er ikke helt så dyb som på eksempelvis de nyeste iPhones med OLED skærm – eller for den sags skyld Samsungs tablets med OLED skærm – men det er de færreste der vil sidde og tænke over det, for der ER enormt god kontrast, ligesom et løft i lysstyrken gør at jeg har kunnet sidde udenfor i solskin og læse en e-bog. Dermed er den lille tablet også perfekt til en tur til poolen til sommer.

Miniens nye udforming gør, at der ikke længere er plads til touchID nede i bunden af tabletten på den startknap der ellers har været på Mini siden den allerførste udgave. I stedet har Apple flyttet TouchID op på startknappen, og selv om jeg – der er så vant til iPhone og IPad Pro – troligt sidder og venter på at Mini skal låse op bare ved at jeg kigger på den, så må jeg efter næsten en uges brug nu erkende, at TouchID faktisk er stort set lige så effektivt – når man altså lige har vænnet sig til det.

Endelig USB-C

En ting jeg personligt går meget ind for er, at Apple hurtigst muligt får skiftet ALLE stik på deres enheder til USB-C. De har desværre valgt at holde fast i Lightning stikket på iPhone 13 serien, men nu er der kun den “almindelige” iPad tilbage med det proprietære stik i hele iPad serien. Samtidig øges hastigheden på overførsler betragteligt, og det bliver muligt at tilslutte tilbehør som for eksempel ekstra lagringsplads – uden en dongle, vel at mærke.

Udover USB-C er der generelt blevet opgraderet over hele linjen; der er 5G med både eSim og almindeligt nano sim kort, der er wifi6 og Bluetooth 5.0 – med andre ord er iPad Mini nu fuldstændigt up to date på alle former for tilslutning.

Bedre kameraer

Egentlig plejer jeg at være ret ligeglad med, hvordan kameraet er på en tablet – i hvert fald kameraet på bagsiden. Men Minien har en størrelse, hvor det reelt kan give mening at tage et billede med den en gang imellem, og når det sker er det faktisk ganske hæderlige billeder, man kan få med 12 megapixel kameraet på bagsiden. I hvert fald i dagslys. Det der dog er vigtigere er, at frontkameraet – altså det man eksempelvis bruger til FaceTime – er blevet meget, meget bedre i denne udgave af iPad Mini. Det giver altså endnu bedre mening at sidde og FaceTime med farmor fra sofaen, og hun vil faktisk kunne se et billede der er rimeligt fornuftigt i modsætning til det halvgrynede resultat den tidligere Mini kunne præstere. Glimrende.

Samtidig er lyden også blevet betydeligt bedre end tidligere. Godt nok har Mini ikke fire højttalere som IPad Pro nu er udstyret med, men skal du sidde og se video på den fungerer det faktisk fint. Der er i sagens natur ikke voldsomt meget bund i lyden og jeg ville nok ikke bruge den til at lytte til musik – men generelt er det altså helt fint til at se nyheder, børne-tv eller noget andet “casual watching”. Og det samme gør sig gældende for spil, hvortil lyden også er helt rimelig.

Ikke til det tunge arbejde

Hvem skal så købe iPad Mini? Her kommer vi tilbage til det, jeg skrev i starten: Den er perfekt til at se film i toget eller flyet, til at læse bøger, til at styre dit smarte hjem via HomeKit. Men der hvor den IKKE har sin styrke er på den mere seriøse side – i hvert fald ikke for de fleste: Keyboardet er for småt til at skrive længere tekster effektivt og selv om du kan tilslutte ekstern tastatur (og endda mus) er skærmen simpelthen for lille til at det reelt giver mening. Der vil selvfølgelig være nogen former for produktivitets apps der vil være som skabt til den lille formfaktor, især nu hvor den også har fået understøttelse af den nyeste generation af Apple Pencil – blandt andet har piloter brugt iPad Minier i årevis – men det er altså de færreste.

Til gengæld er iPad Mini perfekt til børnenes spil og den er tydeligvis skabt til at være ultra bærbar, så du kan sidde og hygge med den når du ikke er hjemme. Eller for den sags skyld i sofaen med en god e-bog eller til at lade børnene tegne på. I hvert fald er iPad Mini en fantastisk lille maskine med masser af kræfter, der er virkelig imponerende til det den skal kunne.

Dyr men holdbar

Det gode ved iPad serien er, at for langt de fleste har deres tablets en rigtigt lang levetid – og det gælder i særdeleshed for Apples iPads. Personligt kender jeg mange der har deres iPad i både 5 og 6 år uden nogen problemer overhovedet. Og der har faktisk heller ikke været meget grund til at udskifte en iPad Air 2 eller noget lignende – i hvert fald ikke før de seneste generationer af Air, Pro og nu også den lille Mini. Den nye formfaktor giver nemlig en rigtigt lækker ny oplevelse af den tablet som mange af os bruger i hverdagen. Desværre skal du betale en ret høj pris for den lækre oplevelse, for iPad Mini er nu betydeligt dyrere end den almindelige iPad – faktisk ca. 1.000 kr. dyrere og starter på ca. 4.300 kr. Er det for dyrt? Tjah – umiddelbart. Men så ER der jo heldigvis også den almindelige iPad, som i øvrigt også lige er blevet opdateret og dermed blevet en del mere fremtidssikret – og alternativt er der jo også en bunke Android tablets man kan købe hvis man ikke er gift med iOS. Men der er ingen tvivl om, at iPad Mini er den bedste, hurtigste og lækreste tablet på omkring 8″.

iPad Mini 2021

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 4.269 kr.

iPad Mini er fræk og helt perfekt til nogle ting - men forvent ikke at den kan bruges til arbejdsopgaver.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.