Mængden af “smarte” produkter, der kan styres fra din telefon eller via Google øges voldsomt for tiden. Et af de steder, hvor flere efterhånden er kommet med, er gardiner. Især måske fordi IKEA har kastet sig ind i kampen med deres billige gardiner – men det er ikke de eneste, der har en smart løsning, og jeg har i de sidste måneder testet løsningen fra Luxaflex.
Mange muligheder
I forhold til eksempelvis IKEA’s smarte gardiner er der væsentlig flere muligheder med Luxaflex. Faktisk nærmest et uendeligt antal muligheder, for du kan stort set vælge imellem alle størrelser og typer gardiner – i alle farver og stofkvaliteter. Det er, med andre ord, en helt anden oplevelse at købe smarte gardiner hos Luxaflex. Men desværre også en meget dyrere løsning – det kommer jeg tilbage til.
Alle størrelser og typer
I min lejlighed har jeg installeret både store gardiner på skinner i stue og soveværelse og foldegardiner i køkkenet. Alle gardiner findes i stort set alle typer stofkvalitet og farver. Og, måske endnu vigtigere, de laves på mål. Så hvis du, som jeg, har nogle lidt ukurante vinduesstørrelser, så jeg ville have svært ved eksempelvis at bruge IKEA’s løsninger, selv om de (naturligvis) er meget billigere.
Du kan få både almindelige rullegardiner, lange gardiner og Luxaflex’ Duette – et foldegardin med mulighed for at få en funktion hvor gardinerne både kan rulle ned fra oven og op fra bunden.
Priserne varierer en del; fra de ret billige rullegardiner til de avancerede Duette foldegardiner. Her er nogle eksempler på priser på både gardiner og hub/batterier:
- Rullegardin 120×180 inkl motor fra 2.197,-
- Duette 120 x 120 inkl motor fra 4.391,-
- Duette 120×120 med Top Down/Bottom Up funktion fra 6.215,-
- PowerView Pebble fjernbetjening 689,-
- PowerView hub 2043,-
- PoweView genopladelig batteri: 485,-
(Anmeldelsen fortsætter efter galleriet)
Let installation
Luxaflex er egentlig ikke en løsning man selv skal installere – i hvert fald ikke den fysiske del, som en gardinmontør næsten altid vil sætte op. Men installation og opsætning på appen med preferencer og genveje står man i udgangspunktet selv for.
Appen hedder ikke Luxaflex, men PowerView. Navngivningen kan forvirre lidt, men det hele er dog ejet af samme firma. Appen kobler sig til din hub og finder de gardiner der er koblet til, og så er det “bare” at sætte rum og scener op. Det har taget lidt tid for mig at nå frem til hvordan de bedste indstillinger er for mig og min lejlighed, men når først det hele er sat op kører det smertefrit.
Praktisk i hverdagen
Luxaflex gardinerne har flere fordele i hverdagen. Først og fremmest slipper man for de forskellige snoretræk og andre anordninger man normalt skal fedte med når man har rullegardiner eller persienner. Fjernbetjeningen er måske ikke specielt køn, men den er let at forstå og bruge. Den kan klare i alt seks gardiner, hvilket burde være fint i de fleste tilfælde. Man kan tilføje flere fjernbetjeninger, skulle det være nødvendigt.
De lange gardiner kører stille frem og tilbage på deres skinner – og selv om rullegardinerne larmer en smule mere er det dog ikke generende. Man skal dog nok regne med, at har man dem i soveværelset på en automatiseret timer, vågner man når de kører fra. Dette kan jeg sige af personlig erfaring, da den første lørdag blev en lidt træls oplevelse da gardinerne vækkede os kl. 07.00.
En fordel ved især de lange gardiner er i øvrigt, at de ikke bliver nær så let slidte eller beskidte – man skal jo reelt ikke have fat i dem. De er i øvrigt tilsluttet strøm, så der skal aldrig skiftet batterier. I rullegardinerne vi har sat op skal batteriet lades med mellemrum – men efter ca. tre måneder med gardinerne viser appen stadig fuldt batteri, på trods af at gardinerne køres for mindst et par gange i døgnet.
Masser af kontrolmuligheder
Du kan naturligvis bruge den medfølgende fjernbetjening til at kontrollere gardinerne, men der er også mulighed for at bruge både Alexa, Siri og Google Assistant til kontrollere gardinerne. Det er relativt let at sætte Siri direkte fra appen der snakker med Apple Homekit og sætter hubben op. Det tager dog sin tid, og jeg måtte prøve to gange (og genstarte hubben) før jeg endelig fik det til at fungere. Man skal bruge en kode man får fra appen når man tilføjer hubben, hvilket er en god løsning i stedet for at være tvunget til at bruge en QR kode på hubben.
Google opsætning er lidt mere bøvlet. Her får du ikke de enkelte gardiner, men kun scener. Det betyder så at du først skal tilføje scenerne – hvilket man dog formentlig vil gøre alligevel. Efter det skal man ind i indstillinger i Google Home appen eller Assistant appen og tilføje tjenesten. Man kan så sige “aktivér dag” til sine Google enheder – og de vil reagerer på kommandoen ved at rulle op. (Man kan selv bestemme hvad kommandoen er).
Personligt kan jeg godt lide Samsung Smartthings, der er billigt smarthome tilbehør – og det ville være lidt frækt at gardinerne selv rullede for i stuen når tv’et bliver tændt. Men på trods af, at der findes søde mennesker der har lavet IFTT løsninger (IFTT understøttes af appen) så er det stadig ikke lykkedes mig, selv ved Samsungs hjælp, at få det til at fungere. Det er lidt en skam, men jeg har ikke givet op. Du skal dog være forberedt, igen, på at det kan være lidt langhåret at få det hele sat op som du vil have det.
Man kan også tilføje genveje og scener til sit Apple Watch hvis man har sådan et. Generelt er der mange muligheder, men det hele bærer lidt præg af at det er en løsning der er lidt et kludetæppe, og flere af mulighederne er lidt besværlige at sætte op. Når det hele er sat op fungerer det dog glimrende.
En dyr fornøjelse
Luxaflex er ikke billigt – faktisk er det ganske dyrt. Det opvejes dog af de mange fordele der er ved de mange forskellige muligheder og fleksibiliteten er enorm; et utal af forskellige gardintyper og størrelser gør, at langt de fleste vil kunne bruge Luxaflex gardinerne, og det i sig selv er et godt argument for at investere i en Luxaflex løsning. Og selv om jeg godt kunne ønske mig en klogere integration med eksempelvis google – og en integration i det hele taget med Samsung Smart Things – så fungerer det glimrende, når man først har sat alt op.
Du kan læse mere om Luxaflex på deres hjemmeside her.
Luxaflex Smarte Gardiner
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris:
Luxaflex er de smarte gardiners Rolls Royce. Kvaliteten er i top og funktionaliteten er god - men prisen er også højere end de billigste løsninger på markedet. Til gengæld er det værd at betale for fleksibiliteten og kvaliteten - for der er Luxaflex absolut nogle af de bedste.