×
Fladskærme & streaming hardwareTophistorie

Anmeldelse: Nokia Smart TV 6500D

Nokia Smart TV 6500D omfavner Samsungs QLED-teknologi, men til prisen er der for mange kompromisser i både kvalitet og features.

Da vi anmeldte Nokia Smart TV 5000A sidste forår, var vi svært begejstrede for den kvalitet, man fik for en forholdsvis lav pris. Med Nokia Smart TV 6500D er det lige omvendt. Vi er temmelig overraskede over, at det er så pebret. Bevares, det er 65 tommer stort 4K-tv med QLED-display, men både billedkvalitet og specielt features fås bedre til færre penge andetsteds.

Designet er der ikke meget negativt at sige om. Rammerne er enkle og rene i linjerne, kun Nokia-logoet nederst stikker ud. Det er et forholdvis dybt tv, der stikker knapt 9,5 centimeter ud, hvis det hænges op på væggen. Det skyldes den store elektronikboks, der er placeret nederst.

Heldigvis er en del af stikkene monteret, så kablerne ikke stikker lodret ud fra bagsiden. Det lyder måske indlysende, men flere producenter glemmer det. Og så kræver det specialstik.

Alternativt kan Nokia Smart TV 6500D stilles på foden, der designet lige så minimalistisk som resten af tv’et. Foden skrues fast og gør det mulig at dreje tv’et fra side til side. Med fod bliver installationen 25 centimeter dyb.

Materialet er, naturligvis, plast. Det er glossy, men der er ikke meget “premium-feel” over det. Som det ses på billedet herover, ligner det rigtig meget fem til ti år gammelt Samsung-model. Det bedste, man kan sige er, at det er relativt anonymt.

Android er en god ting

Alle Nokia-fladskærme er baseret på Android TV-styresystemet og det er en god ting. Det er grafisk lækkert at se på og der er masser af muligheder for at installere de apps, man har brug for. De mest udbredte apps som Netflix, Youtube og Disney er forudinstalleret, men ellers har Nokia heldigvis skånet os for bloatware.

Skærmen er også forholdsvis hurtigt at komme rundt i – der er ikke megen ventetid mellem apps, der typisk åbner ret snapt. Og det er naturligvis også simpelt at finde rundt i menuerne. Den del har Google fået styr god på.

Når det er sagt, så oplevede jeg et trælst problem med DRTV app’en. Billedet “hakker”. Med min beskedne tekniske indsigt på dette punkt gætter jeg på at det skyldes billedopdateringshastigheden. Nokia Smart TV 6500D kun understøtter 4K@60Hz mens DRTV streamer i 1080p@50Hz. Det er de 10Hz til forskel, jeg giver skylden.

Jeg har også et Apple TV 4K tilsluttet tv’et og herfra var der ingen problemer med DRTV app’en. Det kørte helt i smør.

Indbygget Chromecast og Atmos-udfordringer

Apropos tilslutninger, så har tv’et tre HDMI-stik, hvoraf et enkelt er ARC (ikke eARC, desværre). Derudover har tv’et to USB-stik, trådløst netværk, Bluetooth og kortlæser. Og så er der naturligvis, via Android TV, indbygget Chromecast, så du kan streame billeder og video direkte fra telefonen.

På lydsiden kan Nokia Smart TV 6500D kan håndtere både Dolby Digital og endda Dolby Atmos. Men der er et stort men. Du kan ikke sende Atmos-signalerne ind gennem HDMI-stikket, fra eksempelvis Apple TV. Så vil du have Atmos-lyd skal du benytte de apps, der kan installeres på tv’et. Det fungerer forrygende med Netflix, mens eksempelvis Disney+ endnu ikke har gjort deres Android TV-app Atmos-kompatibel. Det betyder, at jeg ikke kan få Atmos fra Disney overhovedet, da tv’et ikke vil modtage Atmos-signalerne fra Apple TV.

Ikke optimal til gaming

Man kan fint game på 6500D, men det er ikke helt optimalt, da tv’et som nævnt kun understøtter 4K@60Hz. Det betyder, at man ikke kan vride det bedst mulige ud af hverken PS5 eller Xbox Series X. Der er heller ikke nogen aktiv synkroniseringsmulighed med tv’et.

Men hvad med billedkvaliteten?

Nokia Smart TV 6500D er udrustet med et såkaldt QLED-display. QLED, Quantum Dot Light-Emitting Diode, er Samsungs forsøg på at lave en LED-baseret pendant til OLED-panelerne. Altså en skærm, der kan vise en “dyb sort” og ikke en grålig masse, som mange LED-skærme har tendens til. Samsung er selv kommet ret langt med teknologien, men her på matriklen imponerer Nokias implementering ikke.

Oplevelsen ud-af-æsken giver meget stærke farver og upræcis belysning på billederne. Tv’et kan faktisk levere markant bedre, hvis man tør hive lidt i håndtagene. Jeg vil anbefale en Google-søgning. Der findes masser af brugere/sites, der lægger de optimale indstillinger til forskellige fladskærme ud på nettet.

Har man ikke lyst til det, kan tv’ets indbyggede Film-tilstand få en ret godt stykke af vejen mod et bedre billede.

Med en ordentlig justering kan farvernes nøjagtighed blive væsentlig bedre. Kontrasten kan også blive hæderligt, men skærmen har udfordringer med detaljerne i mørke områder. De forsvinder ganske enkelt.

Der er også udfordringer med betragtningsvinklen. Dem, der ikke sidder nærmest midt for skærmen, vil opleve et fald i både sortniveau og farver.

Vil man have det optimale ud af billeder på Nokia Smart TV 6500D, skal man udnytte at det er en 4K-skærm og at den understøtter Dolby Vision HDR. Med kompatible film fra eksempelvis Netflix, kan man få skærmen til at yde optimalt. Og så er det slet ikke så ringe.

iNPUT mener …

Var jeg på tv-indkøb med ni tusinde på lommen, ville jeg dog tjekke om et af LG’s OLED-tv i B- eller C-serien var på tilbud, i stedet for at vælge Nokia’en her. Alternativt overveje, om jeg kunne leve med 55 tommer i stedet for 65, for at få råd til et af disse. Nokiaen har kompromiser i både teknologi og billedkvalitet, som man undgår med de nævnte forslag. Og prisen på 6500D kompenserer simpelthen ikke nok i min optik. Både som “almindeligt” tv og som gamingskærm er det min erfaring, at de nævnte forslag fungerer bedre.

Når det er sagt, så er Nokia Smart TV 6500D bestemt ikke noget dårligt tv. Langt fra. Det er et udmærket valg fra mellemste hylde, som de fleste vil være glade for, hvis de ikke har specifikke krav til teknologien.

Nokia Smart TV 6500D

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

8.999 kr.

Et udmærket valg fra mellemste hylde. Men både billedkvalitet og features fås bedre andetsteds til samme pris.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.