×
AnmeldelseMobil og tablets

Apple iPad Pro

Apples serie af iPads er stadig den klart mest succesfulde tabletserie i verden, og selv om antallet af iPads er stagneret og endda faldet, sælger firmaet stadig millioner hvert år.
I forsøget på at udvide salget og drive iPad’en ud til firmaer lancerede firmaet for et par måneder siden den nye iPad Pro – som vi nu har fået til test.
Lad det være sagt med det samme – allerede inden vi har åbnet kassen med den gigantiske iPad er vi noget skeptiske over, om denne iPad virkelig er den revolution, Tim Cook hævdede, da han præsenterede vidunderet. Der er ingen tvivl om, at den større skærmstørrelse vil have betydning for funktionaliteten, ligesom det nye tastatur, Apple har tilføjet vil kunne give mulighed for, at tabletten i nogle tilfælde vil kunne erstatte en regulær bærbar. Mest interessant er dog den medfølgende pen, som – igen ifølge Cook – skulle være det tætteste, man kommer på at skrive på et stykke papir. Men mere om tilbehøret senere.

Design som vi kender det
iPad Pro ligner en stor iPad Air 2. På billeder kan man stort set ikke se forskel, men holder man tabletten i hånden i virkeligheden, så er det straks en helt anden sag, for den føles meget, meget stor. Ikke tung – den er stadig væsentlig lettere end en bærbar – men skærmen på de 13” er altså pænt voldsom når man ser den på en tablet. Men hvad giver den ekstra skærmstørrelse?
I første omgang bevirker den, at multitasking bliver en lidt anden oplevelse; det større skærmareal gør det mere anvendeligt at have to apps kørende på skærmen på samme tid. Samtidig kan man bruge pennen til at tage noter til eksempelvis en undervisningsbog eller en webside. Praktisk.
Den større skærm gør også, at man kan have noget nær et A4 ark på skærmen i 1 til 1. Det er praktisk at kunne se siden i sin fulde størrelse.
Den store skærm er også god til de mere rekreative ting, en iPad kan bruges til; video bliver pludselig en del større, og man kan også læse bøger med større skrifttype uden at skulle bladre helt så tit. Hjemmesider vises også i noget nær perfekt størrelse og format.
Alt i alt er den store skærm dejlig, men i forhold til en iPad Air 2 er der ikke voldsomt meget vundet ved at hoppe til en iPad Pro rent kvalitetsmæssigt. Til gengæld er tegnebogen en del lettere.
Byggekvaliteten er fuldt ud på højde med, hvad vi forventer fra Apples hånd – der er ingen slinger i valsen, og Pro’en virker ekstremt solid og udstråler kvalitet. Skærmen står, også som vi kender fra iPad og iPhone, glimrende.

Lyd langt over forventning
Normalt HADER vi lyd på tablets og telefoner. Det lyder som om, man afspiller lyd i en lille dåse – der er ingen fylde og ingen bund – det hele er halvsløj diskant. Sådan er det ikke med iPad Pro. Hvordan det er lykkedes for Apple at presse så meget lyd ind i tablettens fire (!) højttalere ved vi ikke, men alle der hører den bliver tydeligt overrasket over, hvor helt utroligt det lyder. Der er både bas og mellemtone, og alt er veldefineret og lyder klart. Under vores demonstration hos Apple fortalte de, at højttalerne altid orienterer sig, så de passer til den måde, tabletten vender på, og det fungerer virkelig godt i praksis. Så hvad enten man ser film på den i vertikal stilling eller lytter til musik i horisontal stilling, så er lyden noget nær perfekt. Bevares, det erstatter ikke lyden fra en god bluetooth højttaler hvis du virkelig vil høre musik, men i en håndevending er det altså nok til at fylde et lille hotelværelse.

Hurtig som bare…
Apple har udstyret iPad Pro med en version af deres A9 processor kaldet A9X, og den giver virkelig smæk for skillingen. Der er aldrig så meget som antydningen af, at iPad Pro hakker den mindste smule – selv om man klipper 4K i iMovie tøver iPad ikke et sekund, og alt renderes real-time, hvilket er noget af en bedrift. Vi har derudover spillet forskellige ganske krævende 3D spil – der heller ikke giver problemer på nogen måde. Alt kører fuldstændigt flydende.
Man kunne så frygte, at den hurtige processor ville gå ud over batterilevetiden, men det er ikke tilfældet – nærmest tværtimod. Efter en dag med ganske tung brug er der stadig mindst 50% tilbage på batteriet om aftenen, og sætter vi tabletten til at afspille video uafbrudt med lysstyrken på 60% får vi næsten ni timers afspilning. Det er ekstremt flot.

Tilbehøret gør forskellen… Eller hvad?
Apple har arbejdet en del på, at tilbehøret til den nye iPad skal gøre en forskel og måske udgøre et argument for at investere i den dyreste udgave af deres tablet. Først og fremmest har de skelet lidt til Microsoft Surface, som har et softkeyboard som tilbehør. Desværre har vi ikke kunnet teste det, fordi den danske udgave endnu ikke er på gaden, men ved vores demonstration hos Apple fik vi lov at lege med det, og det virkede udmærket, men ikke som en erstatning for et “rigtigt” keyboard. Vi regner med at se det på gaden i Danmark også i starten af det nye år.
Til gengæld har vi haft en udgave af Apples nye pen Apple Pencil. Da Steve Jobs stadig stod ved roret var Apple arg modstander af stylus’er til telefoner og tablets, og det er de som sådan stadigvæk. Apple Pencil er nemlig ikke beregnet til at navigere rundt i menuen, men er i stedet beregnet til at blive brugt som – nå ja, en pen! Den kobles sammen med iPad Pro ved at tage en lille hætte af, hvorunder der gemmer sig et lightningstik. Når man sætter den i iPad parres de to via bluetooth, og så er man klar til at grifle løs på skærmen.
Der findes en hel del programmer, der understøtter en pen, og dem vi har prøvet fungerer upåklageligt. Følelsen af at skrive eller tegne ”rigtigt” på skærmen er ret gennemført, om end der stadig er en meget lille forsinkelse. Men i forhold til, hvad der har været muligt tidligere, så er det meget tættere på end nogensinde.

Dyr. Meget dyr.
Om den velfungerende pen, den store skærm og den hurtige processor så er nok til at overbevise nye og gamle tabletbrugere om, at iPad Pro er værd at spendere penge på, er måske tvivlsomt. Prisen ligger på 6.999 kr. for den billigste udgave med kun 32GB hukommelse. Det er ikke nok for de fleste, hvilket betyder at man skal op på den ”store” udgave med 128GB – der koster 8.399 kr – og får man så brug for 4G også, ender man helt oppe på 9.499 kr. Pennen koster så yderligere lidt over 800 kr., så før man er færdig er man et godt stykke over 10.000 kr. – eller noget nær hvad man skal give for en MacBook Pro.
Der er ingen tvivl om, at iPad Pro har mange gode egenskaber; det er formentlig også den hurtigste tablet vi nogensinde har set, ligesom den store skærm er ekstremt velegnet til video og visning af dokumenter og hjemmesider, og lyden er det bedste, vi nogensinde har hørt på en tablet. Men prisen er ekstremt høj, og vi har lidt svært ved at finde ud af, hvem der er målgruppen for denne iPad. Den hedder Pro, så vi må antage, at Apple ser den som et arbejdsredskab til professionelle, men det har vi altså også lidt svært ved at se.
Vores karakter har været ret svær at placere denne gang. Prisen trækker ned, men tabletten er stadig et teknologisk mesterværk. Vi ender med en karakter på 8,2, og den karakter er ganske dækkende for en fantastisk tablet med en lidt udefineret målgruppe og en voldsom pris.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.