AnmeldelseComputere og tilbehør

Apple Mac Mini

Mac Mini er tilbage - bedre og dyrere end nogensinde

Først og fremmest en lille Disclaimer om denne anmeldelse: Jeg elsker Mac Mini. Det har jeg gjort fra den første udgave i aluminium, som jeg både brugte på kontoret og under fjernsynet og som server. Jeg opgraderede den med mere ram og en SSD disk, og den kørte i 5-6 år før den endelig blev solgt på DBA. Nu står den i Rødovre hos en venlig mand og fungerer som hans mediecenter.

Mac Mini har en formfaktor der gør den yderst anvendelig til mange formål, og at Apple nu – endelig – opdaterer den lille arbejdshest, gjorde mig mere end almindeligt glad i låget, da jeg for nogle uger siden sad i New York og hørte Tim Cook sige ordene Mac Mini.

Nu er spørgsmålet så, om Mini’en – ligesom Nightrider, Alf og Verdens værste år – er bedre i hukommelsen end i virkeligheden? Læs med og find ud af det.

Hvis det ikke fejler noget…

Mac Mini ligner sig selv. Normalt synes jeg, det er lækkert når et produkt får nyt design, men i dette tilfælde er jeg faktisk udmærket tilfreds med at den lille Mini stort set ligner sig selv – i hvert fald i formen. Den har godt nok fået en anden farve og ser nærmest sort ud på mit skrivebord, men bortset fra det er det den samme maskine at se på. Og det er, som sagt, helt udmærket, for Mini’en er en pæn lille maskine, der vil gøre sig godt på de fleste skriveborde.

Hurtig nok til langt det meste

Mac Mini har aldrig været en hurtigløber i grundkonfigurationen. Og med en Intel Core i3 processor med 8GB hukommelse og et integreret grafikkort er forventningerne da heller ikke enorme i forhold til at computeren vil kunne levere voldsomt på hastigheden. I praksis er det dog overraskende, hvor meget den leverer i grundkonfigurationen. I Geekbench får jeg disse tal:

Single-Core Score Multi-Core Score
4674 13605

Det er slet ikke tosset, og i daglig brug er Mac Mini en fornøjelse at arbejde med. Hvis jeg skulle anbefale at betale for noget ved opgraderingen, ville det være at betale ekstra for Core i7 processoren – da det nærmest er det eneste, du ikke selv kan tilføje via Thunderbolt 3 senere. Det er endda muligt at opgradere hukommelsen selv, da de to ram-blokke ikke er loddet på motherboardet. Men det er en relativt omstændelig affære, som du skal have lidt erfaring med en skruetrækker for at udføre. (Og det kræver lidt specialværktøj). Men det er muligt, og det er sikkert også billigere at betale et værksted for opgraderingen end at købe de absurd dyre ram, Apple sælger.

Selv helt basale spil kører nogenlunde fornuftigt, men 3D ydelsen er slet ikke god nok til at spille bare middeltunge 3D spil. Så vil du virkelig have smæk på, skal du investere i en eGPU. På den måde får du en maskine der kan klare stort set alle de opgaver du har lyst at smide efter den, og forskellen er slående. Men det er en historie vi arbejder videre med, og du vil snart kunne læse en – hvis jeg selv skal sige det – meget interessant artikel om eGPU’er her på sitet. Giv os et like på Facebook hvis du vil følge med.

Men tilbage til Mini.

Heeeelt stille

Mac Mini er stort set fuldstændigt stille – næsten ligemeget, hvad du laver. Apple har bygget et nyt kølingssystem og det gør virkelig en forskel. Selv med en hurtigere processor og under fuld belastning (med at kode video) siger den lille computer stort set ikke en lyd, så åbenbart fungerer den nye køler efter hensigten. For mig er en larmende computer simpelthen ulidelig – så det er et kæmpe plus!

Alle de gode forbindelser

Bag på maskinen sidder en ret stor bunke indgange, og det er nok det vigtigste ved hele maskinen. Her er faktisk stort set alt, hvad du overhovedet kan ønske dig – fra HDMI 2.0 til USB3 og – vigtigst af alt – hele 4 Thunderbolt 3 porte i USB-C format. Det er ret fantastisk at Apple er gået så meget all-in på de nye standarder selv på deres billigste maskine. Især fordi Minien er kraftig nok til at trække to 4K skærme, selv med det lidt forkølede grafikkort den er født med. Med andre ord får du altså en hel bunke muligheder for at forbinde skærme og andet udstyr via hurtig forbindelse. Jeg kører en 4K skærm på Mac Mini, og det spiller helt perfekt. Men du kan også opgradere med mere hukommelse (endda hurtigere end det indbyggede!), det eksterne grafikkort jeg nævnte før, og en hel bunke andre ting.

På bagsiden af Mac Mini finder du dens hemmelighed – fire Thunderbolt 3 porte. Med dem kan Minien blive til næsten alt!

Du skal selv komme med det meste

Netop de mange muligheder er selvfølgelig også det, der gør at Mini ikke kan stå alene, for den er født uden alt det, der eksempelvis følger med en iMac. Skærmen er du selv nødt til at levere. Og mus. Og tastatur. Intet følger med i pakken bortset fra et strømkabel, så det løber hurtigt op. Hvis valget står mellem Mini og iMac og du ikke ejer nogen af de ting, kan det selvfølgelig godt give mening at kigge på en iMac, hvor du får det hele med i kassen. Men iMac er til gengæld heller ikke nær så fleksibel som en Mini – du kan eksempelvis ikke bare køre en eGPU på iMac’en – for skærmen er jo en del af maskinen. Hvis du allerede har en god skærm og/eller mus/tastatur, ja så vil jeg altså nu anbefale dig at investere i en Mac Mini frem for en iMac. Du kan så skifte det hele ud efterhånden, og skulle du få brug for mere ram kan du også købe det og installere det i din Mini. Det er altså superpraktisk. Men Minien er altså en lidt mere “gør-det-selv”-agtig maskine end eksempelvis iMac, og jeg tror faktisk rigtigt mange vil sætte pris på netop det. Det gør jeg i hvert fald.

Lidt for dyr

6.999 kr. koster en Mac Mini. Dermed er det den billigste måde at få en Mac på. Problemet er bare, at 6.999 kr. stadig er ganske meget – især hvis man kigger på specifikationerne. Havde Apple holdt fast i den “gamle” pris på ca. 5.500 kr. ville jeg have været noget mere tilfreds, for det er en mere rimelig pris – i hvert fald i et privat budget. Er du Pro bruger ville du formentlig alligevel aldrig have købt den “billigste” udgave, og så ville prisen formentlig heller ikke være så vigtig.

Men Minien er den mest fleksible computer i Apples lineup og hvis du virkelig vil have mulighed for at opgradere og tilføje en her bunke forskelligt tilbehør, ja så er Minien perfekt til dig.

Og, ganske som forventet, så elsker jeg den lille Mini.

Apple Mac Mini

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: fra 6.999 kr.

Den nye Mac Mini er dejlig og leverer en ydelse man ikke kan se når man kigger på specifikationerne. Men prisen er lige i overkanten.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.