AnmeldelseComputere og tilbehørTophistorie

Anmeldelse: Apple Mac Mini M4 Pro

Mac mini er noget nær den bedste computer du kan købe for penge lige nu - alt går op i en højere enhed.

Denne anmeldelse kommer i store træk til at lyde som en reklame. Så er du advaret. Det er der to grunde til; jeg er forudindtaget i forhold til Apples Mac mini fordi det altid har været en af de pæneste og – undskyld sentimentaliteten – mest nuttede computere i verden. Den anden grund er, at du lige nu simpelthen ikke kan få en bedre (stationær) computer end Mac mini M4 Pro. Punktum.

Nyt design giver mening på alle måder

Da Apple kom med deres M-serie processorer for efterhånden 4 år siden var der en ting, der stod relativt klart; med tiden ville det betyde, at der ville dukke nye formfaktorer op, men reelt har det ikke betydet det helt store for ret mange af deres produkter – med undtagelse af iPad Pro serien, der er blevet betydeligt mere kraftfuld efter den har fået M serie chips. De fleste Macs har beholdt nærmest samme formfaktor. Indtil nu.

 

Og det er passende, at Mac mini nu får nyt og meget mindre design for reelt at leve op til navnet. For den nye mini ER virkelig lille. Når man tager den ud af æsken er det stort set som at tage et lidt forvokset Apple TV ud – eller en meget nuttet udgave af Mac Studio. Den lille Mac mini M4 Pro kan stå på skrivebordet ved siden af skærmen eller for den sags skyld sættes på en væg bag en skærm eller i en lille holder under bordet – ja, mulighederne er faktisk noget nær uendelige, for den lille størrelse gør den ekstremt fleksibel. Faktisk synes jeg, den er så pæn at jeg bare har sat den direkte ved siden af skærmen. På den måde har man også adgang til endnu en vigtig nyhed i forhold til den “gamle” mini; de to USB-C indgange på forsiden. De betyder, at man nu kan koble tastatur og mus eller andet der skal lades direkte til maskinen når man skal lade – uden at rode rundt på bagsiden af Mac’en. Det burde have været lavet for mange år siden, men bedre sent end aldrig – og det er i hvert fald praktisk.

På forsiden er der blevet plads til to USB-C porte – hvis maskinen står på bordet kan du altså oplade tilbehør direkte.

Det eneste jeg faktisk godt kunne tænke mig var, at Mac mini kom i flere farver – ligesom iMac’en. En mat sort ville også være virkelig lækkert. Men det kan jeg jo blot håbe og ønske til de kommende generationer.

 

Hurtige forbindelser

På bagsiden finder vi det, der ligner endnu tre USB-C porte, men de er så meget mere end det – de er nemlig enten Thunderbolt 4 eller 5 porte – alt efter om maskinen er en M4 eller M4 Pro. Hvis det er sidstnævnte kan de overføre med helt op til 120 GB/s, hvilket er helt fuldstændigt skørt. Det betyder eksempelvis, at en eventuel ekstern SSD disk vil kunne bruges på samme måde og med næsten samme hastighed som en intern harddisk, forudsat at den understøtter den høje hastighed, naturligvis. Flere producenter har allerede Thunderbolt 5 diske på markedet, og de klarer snildt overførsler på omkring 6.000 MB/S. I teorien ville det også gøre et eksternt grafikkort med voldsomme kræfter muligt – men desværre har Apple helt droppet understøttelsen af netop det, efter lanceringen af M serie processorerne. Men det skal du nu ikke være så ked af, jeg kommer tilbage til hvorfor lidt senere.

På bagsiden er der også blevet plads til HDMI og gigabit ethernet der kan opgraderes til 10 GB. Begge dele er fint, omend de fleste nok efterhånden vil bruge en skærm med Thunderbolt/displayport i stedet for HDMI. Men du har altså muligheden for HDMI, hvis du har brug for den. Hvis du tilslutter skærme via Thunderbolt understøttes hele 3 6K skærme. Det er også ganske imponerende. (To 6K og en 4K på den billigere M4 model).

På bagsiden er der tre Thunderbolt 5 porte der kan trække hele tre 6K skærme (M4 Pro modellen)

Den eneste lille – og virkelig mærkelige – detalje er, at powerknappen er placeret under den lille computer. Altså på bunden. Nederst. Hvor den skal vendes om for at få den tændt hvis den er helt slukket… Det er simpelthen så mærkelig en beslutning, at jeg ikke ved, hvad jeg skal sige. Det er lidt som med musen der også skal ligge og spille død på ryggen når den skal oplades. Hvis du er typen der slukker computeren helt når den ikke er i brug stiller det jo pludselig krav til placeringen af maskinen, der så skal stå indenfor rækkevidde. Men hvis du er som jeg, slukker du aldrig computeren helt – den får lov at gå i dvale når jeg ikke bruger den, hvilket reducerer strømforbruget til næsten ingenting, men stadig tillader den at kunne aktiveres hurtigt og eventuelt på afstand. I den uge jeg har brugt den har det i hvert fald vist sig ikke at være et reelt problem. Men stadig… Mærkeligt!

 

En fartmonster uden lige

Den klassiske forventning til en meget lille computer har været, at den på grund af den lille størrelse også har været ganske langsom. Det er svært at få ordentlig køling bygget ind i en maskine med et meget lille fysisk omfang. Men med M serien af processorer har udviklingen været imod hurtigere og hurtigere processorer – der samtidig ikke behøver nær så meget køling. Derfor er mini formentlig en af de hurtigste computere, der nogensinde har stået på mit skrivebord – og der har trods alt stået en del i tidens løb.

Jeg kørte faktisk Geekbench 6 målingen to gange – for resultatet virkede helt usandsynligt. Men begge gange ramte maskinen nogenlunde det samme resultat:

Og til dem der ikke er flydende i Geekbench, så er det her et ret vildt resultat. Til sammenligning kan jeg sige, at de allerhurtigste processorer fra Intel og AMD, henholdsvis Xeon og Ryzen Threadripper, kun er marginalt hurtigere. Men den enkelte processor koster op til flere gange hvad en Mac mini koster – og det er altså uden anden end processoren selv. Det burde reelt blive et gedigent problem for de to chipgiganter at Apple nu er i stand til at lave processorer der når næsten op på højde med deres topmodellers ydelse – men altså til en brøkdel af prisen.

 

Sammenligner jeg direkte med andre Macs, så er det igen nærmest et blodbad. Ingen andre end den hurtigste Mac Studio og Mac Pro når Mac mini M4 Pro til sokkeholderne, og selv topmodellen Mac Pro med en M2 Ultra kan ikke slå den nye mini – sådan her ser benchmark på den ud:

Det skal i den sammenhæng siges, at Mac Pro koster fra 65.000 kr. og op… Der er selvfølgelig andre faktorerer der spiller ind – såsom muligheder for udvidelse, køling under hårdt pres og meget mere.

 

Stille som en (lille) mus

Og nu vi taler om køling, så holder Mac mini M4 Pro sig helt fra at bruge dens blæser under næsten alle omstændigheder. Jeg har kun en enkelt gang kunne presse den til at starte blæseren op, og det var under min Cinebench test, hvor den begyndte at køre efter et par minutter. Men det er selvfølgelig også ved et program der er beregnet til at presse den for alt, hvad den kan trække.

Kold luft suges ind nederst på bagsiden af Mac mini, og den varme luft skubbes ud foran

Udover Cinebench har jeg ikke kunnet finde noget som helst, der kan give den lille Mac mini problemer. Jeg har spillet et par grundigt tunge spil ved højeste settings, og selv der startede den ikke engang blæseren på noget tidspunkt.

 

Frostpunk er et “ægte” Metal spil – og selv ved settings på Ultra kører det helt flydende – og ser vanvittigt godt ud!

Jeg kan, med andre ord, ikke sætte en finger på ydelsen på nogen måder, og investerer du de 12.699 kr. versionen med M4 Pro koster har du altså en maskine, der kan leve op til nogle af verdens hurtigste computere. Når man tager det i betragtning er prisen helt utroligt god.

Og nu vi taler om prisen, så skal det jo med, at du for 700 kr. mindre faktisk kan få den nye iMac – også med M4 processor, men dog en betydeligt langsommere en af slagsen. Udover computeren får du jo så også en 24″ skærm med indbygget lyd, mus og tastatur. Det går så til gengæld ud over fleksibiliteten, for hvis du vil skifte skærm bliver det jo lidt svært – og du er fanget på en, efter dagens standarder, lidt lille skærm på de 24″.

Som sædvanlig vil jeg dog sige, at det er op til dit behov; har du brug for kræfter – redigerer du 4- eller 8K video eller vil du gerne spille de nyeste spil på den højeste setting, ja så skal du bruge den bedste Mac mini med M4 Pro processor som er den, jeg har haft fat i her. Hvis prisen er afgørende og skal computeren bruges til tekstbehandling og regneark og vil du selv investere i skærm, tastatur og mus, ja så er den billige mini – til 5.499 kr. – fint. Faktisk er selv den nærmest overkill. Og har du hverken skærm, tastatur eller mus, ja så er iMac’en et godt bud. En sidste detalje, der måske kan afgøre noget for dig er, at Mac mini ifølge Apple også er CO2 neutralt – i hvert fald siger Apple selv, at der udledes 80% mindre CO2 i forhold til forrige generation. De sidste 20% kommer formentlig fra offsetting og transport der nu ikke længere foregår med fly – i hvert fald så vidt jeg kan forestille mig, for der er ikke detaljer på regnskabet. Men blot det at maskinen fysisk er betydeligt mindre betyder helt sikkert meget for både materiale forbrug og transport.

Under alle omstændigheder: Jeg er blæst bagover af både design, ydelse og prisen på den lille Mac mini, der leverer en helt afsindig ydelse i lille indpakning og til en pris der kan slå alle på markedet lige nu. Når det største kritikpunkt er placeringen af en knap næsten igen reelt nogensinde bruger, siger det vist det hele. Den får min allerstørste anbefaling.

Du kan læse mere om Mac mini og eventuelt investere her.

Apple Mac mini M4 Pro

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 5.499 kr. (Testet version M4 Pro, 12.699 kr.)

Mac mini er noget nær den bedste computer du kan købe for penge lige nu - alt går op i en højere enhed.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.