×
AnmeldelseComputere og tilbehør

Apple MacBook Pro 13″ 2016

Udenpå ligner den lille og “billige” Macbook de andre i serien. Eneste forskel er, at den kun har to USB C/Thunderbolt 3 stik på den ene side, hvor dens 13” søskende har to på hver side. Åbner man den op vil man se, at den mest markante nyskabelse i den nye serie MacBooks mangler; her er funktionstaster i stedet for den nye Touchbar. Indeni er der også sparet en smule, for den “billigste” MacBook Pro har lidt langsommere processor og grafikkort end de to andre 13” versioner. Den er udrustet med en 6. generation Intel Core i5 processor, Intel IRIS grafikkort, har 8 GB hukommelse og kommer som standard med 256GB SSD disk.

Design i top

Selv om den nye serie af Pro maskiner måske ikke vinder nogle priser for innovation, så er de alligevel bevis på, at Apple ikke har mistet “det”. Den lille 13” computer er smuk som få, og især er den nye, mørkere grå farve ekstremt lækker. Meget af æstetikken fra den tidligere generation er bibeholdt og raffineret – eksempelvis er den sorte kant på bagsiden under skærmen nu afløst af samme aluminiumsfinish som resten af computeren er bygget af, hvilket giver den et mere raffineret udseende. Samtidig er den nu 1,49cm tyk, og vejer 1,37kg, hvilket vil være til at have med i selv den mindste taske.

Ingen touchbar – men funktionstaster!

Den største forskel på den nye serie af MacBooks og den gamle er, at de fleste af de nye har touchbar – en højtopløselig aflang skærm, der sidder lige under den “rigtige” skærm og gør det ud for både funktionstaster og samtidig kan vise forskelligt indhold fra forskellige software. Det lyder ret godt, men i praksis vil der være rigtigt mange, der ikke får den brugt særligt effektivt, og så bliver det bare endnu en gimmick. Det er dog ikke et problem på den mindste af de nye MacBooks, der ikke er belemret med den slags – hvor der skal være funktionstaster er der funktionstaster. Så er du traditionalist, eller elsker du bare, som os, at esc-knappen sidder hvor den plejer, ja så er det faktisk rart at den lille MacBook ikke er udstyret med Touchbar.

Bedre tastatur end MacBook

Apple har brugt samme teknologi på tastaturet på den nye MacBook pro som de har brugt på den nye MacBook, hvilket er en af grundende til, at den kan gøres så tynd. Det betyder desværre også, at tasterne ikke føles helt så responsive som de gør på de gamle MacBooks. Der er ikke ret lang “travel” – og det hele føles en smule fladt. Apple hævder, at de har arbejdet med teknologien så den skulle være blevet meget bedre i denne udgave, og den er da også mindre irriterende at skrive på end på MacBook, men der er stadig et stykke vej til den rare fornemmelse det er at skrive på den gamle Pro, der havde et traditionelt tastatur.

Enorm trackpad

Macs har altid haft store trackpads i forhold til konkurrenterne, men den nye Pro tager dette forspring til helt nye højder. Den nye trackpad er decideret enorm – faktisk har den større overflade end iPhone Plus modellerne, så der er virkelig masser af plads at boltre sig på.

Den megen plads er ikke kun en fordel. Selv om Apple hævder, at softwaren der styrer trackpad’en er klog nok til at regne ud, når man bare hviler hånden på den, så er det ikke helt rigtigt i praksis. Faktisk sker det ganske ofte, at man kommer til at klikke forkert men undersiden af hånden, ligesom det er svært at høreklikke fordi man virkelig skal vænne sig til, at der er meget langt over til “knappen”, hvis man bruger højre hånds tommelfinger til at klikke. Det kan være decideret upraktisk og for første gang har vi faktisk savnet at have en mus med på farten – det er ærgerligt.

I øvrigt er den nye MacBook naturligvis udstyret med en haptic engine, der gør at man i realiteten ikke klikker, men det føles virkelig sådan når man får et feedback fra den lille motor.

Alt i alt er vi egentlig ikke fans af den store trackpad. Især fordi vi faktisk reelt ikke kan se, hvorfor den skal være så stor? Det giver reelt ikke noget til brugeroplevelsen.

Godtkendt ydelse

På trods af den ret hampre pris er Apples MacBook i vores testede udgave ikke noget fartmonster – i hvert fald ikke på papiret. Processoren er en 2GHz Intel Core i5, hvilket højst er middelmådigt efter dagens standard, og grafikkortet er også fra Intel; deres Iris chip i 540-versionen, der heller ikke just udstråler rå kræfter. De 8GB RAM er efterhånden også et minimum. Til gengæld har Apple lagt en ekstremt hurtig 256GB SSD disk i maskinen (Eller SSD chips, for der er ikke tale om en egentlig disk), og det hele til sammen… Er faktisk hæderligt. Du skal, naturligvis, ikke forvente at kunne spille ekstreme 3D skydespil i høj opløsning, men spil som Civilization 6 og Xcom 2, der begge er nye og relativt krævende titler, kører ganske glimrende i en acceptabel opløsning. Du kan også uden problemer redigere 1080P video, men vil du klippe 4 eller 5K materiale, ja så bør du nok kigge mere på de andre modeller – især 15” udgaverne, der har dedikerede grafikkort.

Vores Geekbench score ender på 3374 for single core og 7131 på multicore, hvilket egentlig er glimrende og svarer til ydelsen fra pc’er i samme klasse – eksempelvis er det kun en smule langsommere end Dells XPS 13”, der er meget sammenlignelig – omend Dells maskine ligger ca. 2.500 kr. under MacBook Pro’en.

Overordnet set leverer MacBook Pro 13” en udmærket ydelse – og den er i øvrigt super, super stille. Selv når man spiller ganske krævende 3D spil kan man knapt høre blæseren. Det er MEGET anderledes end hvad den forrige generation kunne præstere – her var der højlydt pusten ved høj belastning.

Ekstremt god skærm

Et andet sted hvor Apple stort set altid excellerer er på skærmteknologi og -kvalitet. Den nye MacBook er ingen undtagelse. Selv i høj solskin er det muligt at se stort set alt hvad der foregår uden problemer, og det er lykkedes Apple at bygge en skærm der både er “glossy” og dermed har lækre farver og står flot – og samtidig slipper man i vid udstrækning for genskin i glasset, blandt andet fordi lysstyrken i skærmen er det absolut bedste, vi har set på en bærbar. Det er lidt af en bedrift. Derudover har skærmen nu også fået wide color gammut – hvilket basalt set er teknosnak for bedre farver. Og farverne på den lækre skærm er virkelig gode, og selv profesionelle fotografer vil nok være tilfredse med at arbejde på farten med den lille MacBook.

USB C – ja tak!

Apple har, på deres efterhånden klassiske Apple-måde, i MacBook Pro droppet stort set alle de stik, vi ellers forventer i en computer. Væk er nu USB 2/3 formatet, Thunderbolt, SD kortlæser og HDMI. Tilbage er kun 3,5mm stikket og så to nye stik: USB C. Nu hører man allerede koret af anmeldere, der kritiserer manglen på stik. Men vi kan simpelthen ikke synes at det er en kæmpe katastrofe. Ja, hvis du har en ekstern harddisk eller noget andet USB udstyr skal du enten købe en adapter, hvilket er en smule upraktisk løsning eller – og det er faktisk meget federe – købe nye ledninger. En USB C til lightning ledning koster eksempelvis 159 kr. og et USB C til micro USB kabel koster 109 kr. Med de to kabler kommer man faktisk rigtigt, rigtigt langt.
Der er ingen tvivl om, at USB C er fremtidens standard, og vi ville virkelig foretrække, at alle bare skiftede hurtigt til den – eksempelvis ville en iPhone 8 med USB C være helt klart at foretrække, for så ville den kunne oplades med stort set alle opladere i fremtiden.

Ud over at understøtte USB C er der også endnu mere hul igennem hvis man tilføjer Thunderbolt 3 enheder. Thunderbolt 3 er noget nær det hurtigste, man overhovedet kan finde lige nu, og arbejder du med store mængder filer på en ekstern harddisk eller lignende, ja så er det nærmest et krav.
Vi kunne godt have ønsket os to porte mere, hvilket dog er forbeholdt for dem, der spenderer ekstra på “storebror” med hurtigere processor og touchbar.

Generelt må vi bare sige, at skiftet til USB C svarer meget godt til, da Apple droppede CD-rom drevet eller VGA stikket. Alle hylede og tudede i et halvt år – og så var alle andre ombord. Vi kan ikke forestille os, at det bliver anderledes denne gang.

10 timer på en opladning

Apple siger selv, at MacBook Pro i vores testede version kan køre ca. ti timer på en opladning, og det er vi meget tæt på at være enige i. Ved “almindelig” brug – altså tekstbehandling, regneark, webbrowsing og en omgang videoafspilning på en time, når vi faktisk ca. 10 timer plus/minus. Spiller vi krævende 3D spil kan vi faktisk også køre i imellem 1,5 og 2,5 timer, hvilket er aldeles glimrende.

Ekstreme højttalere

Apple har virkelig flottet sig på højttalersiden i deres seneste produkter. Både den nye iPhone, de nye iPad Pro’er og nu den nye MacBook har fået en overhaling det er til at forstå. Og især MacBook’en er faktisk enormt vellydende – af en bærbar at være, selvfølgelig. Faktisk er det måske den bedste lyd, vi nogensinde har hørt fra en 13” bærbar nogensinde.

MacBook Pro 2016 – Skal, skal ikke…?

MacBook Pro i den nye udgave har sine svagheder. Især kræver trackpad og tastatur tilvænning. Men problematikken med de manglende porte tror vi, de færreste reelt vil være irriteret over. Det samme gælder ydelsen, som de fleste brugere også vil finde tilstrækkeligt til det meste – men du skal naturligvis ikke forvente at klippe spillefilm i 4K eller spille 3D actionspil i fuld opløsning. Men du får en glimrende, lækker og let bærbar i den nye 13” MacBook Pro. Men prisen er i overkanten med et par tusinde kroner.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.