Pixel
Transport
Populære

Avis: Elbiler bliver markant billigere i Danmark

Efter årtiers slingrekurs og et lavt salg af elbiler til følge, pønser regeringen på nye måder at fremme salget af elbiler i Danmark.

Allerede til efteråret kan det blive markant billigere at købe en elbil i Danmark. Som en del af regeringens kommende klimaplan, kommer der forslag til, hvordan det kan gøres billigere at købe en miljøvenlig elbil i stedet for en diesel- eller benzinbil. Det fremgår af dokumenter fra regeringens koordinationsudvalg som Politiken er kommet i besiddelse af.

Et af de nye forslag er et direkte tilskud til køb af elbil. Dokumenterne nævner 50.000 kroner som en mulighed; et beløb der skal gives indtil 20121 – eller indtil der er solgt 10.000 elbiler. Inspirationen er hentet i Norge, Tyskland og Storbritannien, der har en lignende ordning, med større elbilsalg til følge.

Frynsegoder for elbiler

Et andet forslag, som er på bordet, er at indføre en række goder, som kommer elbilejere til gode. Det kan være gratis parkering, fritagelse for vejafgifter, gratis færgeoverfart og kørsel i busbaner, skriver avisen. Der snakkes også om at forlænge indfasningen af registreringsafgifter på elbiler. Indtil 2016 var der ingen registreringsafgift på elbiler – næste år er planen, at den skal hæves den til 40 procent.

Konservative er positive over for forslagene og Venstres Karen Ellemann kalder det “afgørende, at vi også får reduceret udledningen i transportsektoren”. Hos det tredje regeringsparti, Liberal Alliance, er stemningen mere lunken. De mener ikke, at der skal gøres forskel på fossiledrevne biler og elbiler.

“Et egentligt tilskud til lav- og nulemmissionsbiler er ikke vores foretrukne løsning,” siger klimaordfører Carsten Bach (LA) der i stedet foreslår det vanlige LA-mantra, at registreringsafgiften på biler helt droppes.

Socialdemokratiet er derimod positive overfor tankerne. I april lancerede de selv en målsætning om, at der skal køre en halv million elbiler på danske plader i 2015. Et tal som Radikale toppede ved en målsætning om en million elbiler i Danmark i 2030. Martin Lidegaard (R) mener endda, at den planlagte stigning af registreringsafgiften skal udskydes indtil der er solgt 100.000 elbiler i Danmark.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.