×
ElbilerTophistorie

Danmark er i elbilernes top 5

Danmark er i top fem over lande, der har taget elbilerne til sig. Elbilens gennembrud er en kendsgerning i 23 lande. Her er listen.

Når først andelen af elbiler i et lands nybilssalg har passeret fem procent, vil den fortsætte med at stige. Det viser en omfattende undersøgelse, som analytikere har foretaget for nyhedstjenesten Bloomberg Green. Ud fra det synspunkt er elbilens gennembrud en kendsgerning i 23 lande – og Danmark er med i toppen.

I Danmark blev fem-procents grænsen nemlig brudt i tredje kvartal 2020. Og ud fra de seneste salgstal er Danmark det land, hvor andelen af elbiler er femtestørst. Den var i Q2 2023 på 32 procent.

I det hele taget ligger Norden godt med. Norge er, naturligvis i spidsen med en andel på 82 procent, men Island, Sverige, Finland og Danmark følger lige efter i nævnte rækkefølge. Holland, der normalt anses som værende førende når det handler om elbilens gennembrud, må tage til takke med 22 procent. Det rækker til en syvendeplads.

Analytikerne har set på, hvordan ny teknologi er blevet modtaget historisk, og hvordan udviklingen har set ud på flere fremtrædende markeder, hvor elektrificeringen er gået hurtigst. Ifølge undersøgelsen indtræffer det afgørende punkt, når elbilernes andel af nybilsalget når fem procent.

Udviklingen følger en klassisk S-kurve. Efter fem-procents grænsen er nået, tager det normalt kun ydeligere fire år for et land at nå 25 procent, viser undersøgelsen. Udviklingen fortsætter derefter med at stige støt med en vækst på omkring 55 procent om året.

Ligesom med ladekurver på batterier, flader kurven dog ud efter 80 procent. Et eksempel er Norge, der gik fra en andel på 10 procent til 80 procent på syv år, hvorefter kurven fladede ud.

Der er kommet 819.725 nye elbiler på vejene i EU i de 7 første måneder af 2023 ud af et samlet på 6,3 millioner biler. Altså en markedsandel på 13 procent.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.