×
TeknologiTophistorie

Elon Musk giver svin mikrochip i hjernen – næste skridt er mennesker

Elon Musk-firmaet Neuralink har opereret mikrochips ind i hjernen på et svin – og gør klar til at teste teknologien på mennesker.

Det Elon Musk-ejede firma Neuralink har i årevis arbejdet på en brugerflade, der skal forbinde hjerne og computer. Planerne blev introduceret sidste år ved denne tid, men natten til fredag gik Elon Musk på scenen for at præsentere de seneste fremskridt. Eventets store omdrejningspunkt var et svin ved navn Gertrude, der i de seneste to måneder har haft en mikrochip i hjernen, så den kan kommunikere trådløst med en computer.

Musk beskrev selv projektet som ”en Fitbit med små kabler i hjernen” og Neuralink er allerede i dialog med de rette myndigheder for at få lov til at teste computer/hjerne-brugerfladen på mennesker.

I første omgang håber Neuralink at teste systemet på personer med lammelser – mere konkret personer med rygmarvsskader. Den type patienter er angiveligt nemmere at få adgang til at teste på i USA, fordi der ikke eksisterer behandlingsmuligheder for dem. Musk kunne dog ikke oplyse noget om hvornår disse eksperimenter eventuelt kunne starte.

Neuralink
Neuralink version 1 fra sidste år sad bag øret. Version 2 er markant mindre og bores ind i kraniet.

Mikrochippen, som Gertrude har fået indopereret, er markant mindre end den model, Neuralink viste frem sidste år. V2 er på størrelse med en to-krone og kan sende og modtage data på op til 10 meters afstand. Den kobles direkte til hjernen via tynde elektroder (0,005 millimeter) og drives af et batteri, der kan oplades trådløst på samme måde som et smartwatch.

Det er målet, at både V2 og elektrode-trådene skal implanteres ved hjælp af en robot, der kan klare indgrebet på under en time – og uden at bedøvelse er nødvendigt. Musk viste også den seneste udgave af robotten frem under præsentationen.

Neuralink
Elon Musk og kirurg-robotten.

Under fredagens demo viste Neuralink, at de kan ”lytte” til de neuroner, der modtager signaler fra sensoriske celler i svinet Gertrudes snude. På et andet svin viste de, at de kunne fastslå positionen på svinets ben. På sigt kan signalerne fra eksempelvis lamme personers hjerner bruges til at betjene et eksoskelet eller en kunstig robotarm på personer, der har mistet armen.

Der er naturligvis lang vej endnu før vi ser Neuralink-teknologien “i det fri”. Formålet med fredagens præsentation var, understregede Musk, at opbygge en interesse hos potentielle medarbejdere, der har lyst til at arbejde med projektet. I øjeblikket beskæftiger omkring 100 mennesker sig med Neuralink, men Musk håber at de fremskridt, han viste, kan lokke endnu flere til.

Hele fredagens præsentation, der varede lidt over en time, er tilgængelig på Youtube. Den kan også ses herunder. [OPDATERING: Det lader til, at videoen er blevet spærret i visse lande, heriblandt Danmark, men den kan omgås ved en VPN-tjeneste – eller den kan findes på Youtube fra andre medier].

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.