fbpx

 

 

 

 

AnmeldelsePrintere

Epson EcoTank ET7750

Epsons topmodel ET7750 er en multimaskine der er ekstremt billig i drift.

Printeren er – stadig – langt fra død. Rigtigt mange bruger i dag printeren til andet end blot at udskrive skoleopgaver og festsange (Skoleopgaverne afleveres alligevel digitalt i dag). I stedet kan printeren være med til at forny boligen ved at udskrive billeder og plakater i lækker kvalitet til væggene, ligesom den er nærmest uundværlig på hjemmekontoret. Jeg har fået fingrene i en Epson ET7750 (ET står for EcoTank), der praler med at være billig i drift – også på fotos – fordi hver enkelt farve ikke påfyldes med dyre patroner, men simpelthen med blæk fra en flaske. Derudover er printeren kendetegnet ved at kunne printe i A3 størrelse – noget man især vil sætte pris på, hvis man ynder at printe sin egen kunst til væggene derhjemme. (Hvilket faktisk kan være meget federe, end man skulle tro!)

Stor og klodset

En printer er sjældent køn, og det er ET7750 heller ikke. For at kunne udskrive A3 formatet skal det nødvendigvis være en halvstor maskine, og dertil kommer tankene til blæk, der sidder monteret i fronten til højre. Det er til gengæld en glimrende placering, da det gør det let at fylde blæk på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skærmen er ret lille, men i farver og af en rimelig kvalitet, og knapperne virker solide, ligesom menuen fungerer udmærket – ikke at man bruger den ret meget når printeren først er sat op – så ordnes nærmest alt fra computeren.

Vi kunne godt have ønsket os en automatisk arkføder, men de to skuffer kan indeholde op til 100 ark almindeligt A4 kopipapir. I brug larmer printeren en del, men ikke meget mere end konkurrenternes – og noget støj må man finde sig i når man bruger en blækprinter.

Let opsætning

Selv om printeren er stor, er den ikke decideret uhåndterbar eller særligt tung, og har du en stor reol eller hylde er det let at løfte den på plads. Der skal fjernes en voldsom mængde tape, men når det er væk er du klar til at fylde blæk på.

At fylde blæk på ET7750 er helt utroligt simpelt, og jeg vil vove at påstå, at stort set alle kan gøre det. Man sætter flasken på plads – den passer kun til den “rigtige” farve, og lader blækket løbe ned i beholderen. Når beholderen er fyldt løfter du flasken af. Selv om der er blæk tilbage i flasken løber det ikke ud. Smart.

Softwareopsætningen foregår på den lille skærm, der i øvrigt ikke er med touchinterface – i stedet styres det hele via knapper ved siden af skærmen. Det kan lyde som et enormt minus, og det er det da også i forbindelse med opsætningen, men når det først er overstået skal man stort set aldrig bruge skærmen og knapperne igen. Vi kunne dog godt ønske os, at Epson (og de andre printerproducenter) lærte noget af Apple eller Sonos om, hvordan man let laver en opsætning af enheder. I stedet må du hamre dig igennem din wifi kode via knapperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Printeren kan forbindes på mange måder – du kan sætte den til en enkelt PC via USB, forbinde via wifi eller ethernet, eller blot udskrive direkte fra en mobiltelefon via et P2P netværk. Med andre ord mangler der ikke andet end eventuelt NFC der gør det muligt at forbinde blot ved at røre ved printeren med mobilen. Det er dog en meget lille funktion, og jeg har intet problem med at undvære den.

Glimrende udskriftkvalitet

Det første sted en printer som denne skal vise hvad den kan levere er på udskriftkvaliteten, især når det kommer til fotos. En A3 printer vil i høj grad blive brugt til fotos, og det skal i øvrigt ske på dertil egnet papir. Det er simpelthen nærmest umuligt at udskrive fotos på A3 kopipapir – undtagen kladder for at se, hvordan størrelsen fungerer på arket. Men med det rigtige fotopapir (vi har prøvet med Epsons eget og Canons) bliver resultatet ganske fortrinlig. Indstiller man printeren til højeste kvalitet er det helt umuligt at se streger eller overgange, ligesom farverne gengives nærmest perfekt.

Når jeg udskriver grafer og grafiske symboler står alt snorlige, og selv de allertyndeste streger printes stort set med et perfekt resultat hver gang.

Hurtig udskrivning

Udover den gode kvalitet på farvefotos skriver ET7750 også knivskarp tekst ud – og ekstremt hurtigt. Et 14 siders Worddokument klarer den på 1 minut og 5 sekunder – hvilket er aldeles glimrende for en blækprinter og faktisk lidt hurtigere end hvad Epson selv lover. Det er især imponerende når teksten står aldeles knivskarpt.

Artiklen fortsætter efter annoncen Disney+

Ved farveudskrifter med en blanding af grafik og tekst falder hastigheden ned til ca. 7 sider i minuttet alt efter, hvor komplicerede siderne er. det er dog også helt i orden, og bedre end flere af konkurrenterne.

Billig i drift

At udregne præcis hvor meget, en side udskrevet med en blækprinter koster, er en svær øvelse, da det jo kommer an på mange forskellige ting. Men umiddelbart går ET7750 rigtigt langt på literen. En fotopatron koster 109 kr., mens den sorte patron koster 159 kr.

Epson siger selv, at patronerne der følger med er nok til at udskrive 3400 fotos i farver (10x15cm). Jeg har af gode grunde ikke udskrevet 3400 billeder, men har i stedet brugt printeren som en gennemsnitlig forbruger. Og nu, knap en måned efter jeg fik den til test, kan jeg stort set ikke se et svind i tankene. Det på trods af, at jeg har udskrevet næsten 40 fotos i A3 formatet. Havde jeg gjort det på en “almindelig” blækprinter med patroner ville jeg allerede have brugt det meste af blækket og være på vej ned for at bruge mange hundrede kroner på nyt.
Ja, jeg ved det – det er ikke en særligt videnskabelig test, men jeg har testet mange – MANGE – printere i tidens løb, og jeg kan bare love dig, at dine printudgifter bliver under en tiendedel af, hvad du normalt vil bruge på blæk. Men det kræver altså også, at du bruger printeren meget, for den skal tjene sig selv hjem igen.

En dyr fætter

Generelt er A3 printere en del dyrere end deres A4 søskende. Hvorfor ved jeg faktisk ikke, men ET7750 koster 4.999 kr. – dens lillebror koster 2.700 kr. Det skal i øvrigt siges, at det også er dyrt for en A4 printer, men det er på grund af måden, hvorpå man genopfylder. Det kommer jeg tilbage til. Under alle omstændigheder må du altså slippe 4.999 kr. for ET7750 – det er stadig en god del over, hvad du eksempelvis må betale for Canons Pixma Pro 100S (3.395 kr.) og i øvrigt også flere af Epsons egne A3 printere. Spørgsmålet er så, om det er pengene værd? Min umiddelbare vurdering er, at hvis du har brug for A3 og gerne vil slippe for ekstremt dyre patroner, så er ET7750 et glimrende valg.

 

Epson ET7750

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 4.999 kr.

Hvis du har brug for en ekstremt alsidig printer der skal skrive mange sider ud - også A3 - så er ET7750 lige noget for dig.

Back to top button