Teknologi

Etisk Råd advarer mod sundheds-apps på mobilen

Gratis sundheds-apps er voldsomt populære, men de kan samle sensitiv information, der kan sælges videre til både arbejdsgivere og forsikringsselskaber.

Er du en af de mange, der bruger mobilen til at tracke fremgang i træningen? Sporer du din søvn, dine kostvaner – eller din menstruationscyklus? Så er der en overhængende risiko for, at dine data sælges videre til tredjepart – eksempelvis forsikringsselskaber eller arbejdsgivere, advarer Etisk Råd i en redegørelse om brugen af gratis sundheds-apps og wearables.

I redegørelser – der kan læses i sin fulde længde her – ser rådet både på den direkte brug af digitale data fra sundhedswearables i sundhedsvæsenet, men derudover også på brugen af digitale data til at udlede sundhedsoplysninger og forudsigelser om fremtidig sygdom hos borgerne.

– Det nye ved Big Data er, at mange digitale data, som hver især ikke siger ret meget om os, kan sammenkøres til at give et yderst personfølsomt billede af det enkelte menneske, siger formanden for rådets arbejdsgruppe, Lise von Seelen.

Firmaernes algoritmer kan finde mønstre og for eksempel komme med – mere eller mindre pålidelige – data om vores sundhedstilstand eller dispositioner for at udvikle sygdomme i fremtiden, skriver Rådet. Desuden kan profilerne indeholde personfølsomme oplysninger om f.eks. seksuel orientering, personlighed, intelligens, omgangskreds osv.

I et interview med Radioavisen foreslår Etisk Råd, at brugerne bør have mulighed for at undgå at levere data ved brugen af sundheds-apps; for eksempel ved at betale et engangsbeløb for appen, i stedet for at betale med data. Rådet anbefaler også, at de gratis apps ikke bruges i offentligt regi, men at det offentlige i stedet udvikler sine egne sundheds-apps.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.