×
Elbiler

EU advarer: ulovligt at forbyde benzin- og dieselbiler

Noget tyder på, at politikernes drømme om forbud af fossile benzin- og dieselbiler får svært ved at blive til virkelighed. EU stiller sig på bagbenene.

En af de ting, både den forrige og den nuværende regering har været enige om, er at salget af benzin- og dieselbiler skal forbydes fra 2030. Men sådan bliver det ikke, siger EU. Det er nemlig i strid med EU-lovgivningen, hvis Danmark forbyder salget af en bestemt type biler. Det fremgår af et brev som Folketingets Europaudvalg har modtaget fra den polske eu-kommissær Elzbieta Bienkowsk.

“I henhold til gældende EU-typegodkendelseslovgivning er et fuldstændigt forbud mod markedsføring, import eller registrering af nye benzin- og dieselbiler ikke foreneligt med EU-lovgivningen“, skriver Bienkowska ifølge Berlingske.

Danmark kan med andre ord ikke gå enegang, men må vente på en fælles ændring af EU-lovgivningen. Og det kan have lange udsigter – ikke mindst fordi Tyskland har meget store interesser i bilproduktion. Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor i statskundskab ved Københavns universitet. Han anser en 2030-deadline for “optimistisk”.

Den polske kommissær opfordrer til, at Danmark sender en forespørgsel til formanden i ministerrådet, så diskussionen kan tages op i rådet. Berlingske har forgæves forsøgt at få svar på, hvorvidt regeringen vil følge den opfordring.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.