×
Features

Feature: Amazon – Før, nu og snart

Jeff Bezos gigant er på vej til Danmark. Vi tager et kig på historien om Amazon – og hvad vi kan forvente de sigter efter i fremtiden.

En såkaldt picker i gang på et af Amazons lagre.

Dem, der går rundt på gulvet og samler kundernes ordrer, bliver kaldt pickers. En picker går rigtigt meget mellem de mange hyldemetre — op til 21 km pr. vagt — og bliver vurderet efter, hvor effektive de er — 120 varer i timen er lige til øllet.

I højsæsoner er Amazon flittige til at hyre ekstra arbejdskraft, og nu har de introduceret picker-robotter, der mest af alt minder om støvsugerrobotter. De hedder Kiva og er små flade maskiner, der med otte kilometer i timen henter og bringer varerne til (menneske-)pickeren. Det gør de ved at køre ind under den pågældende reol og via hydraulik løfte og bære. De kan bære op til 317,5 kilo.

Amazon gør klar til PlayStation 4-lancering (klik for at se videoen)

Amazon Kindle

Når man nu levede af at sælge bøger elektronisk, var det også oplagt at lave en elektronisk læser til de elektroniske bøger. Amazons laboratorie havde arbejdet på Kindlen siden 2004, og den første udgave kom på gaden i 2007, og i oktober sidste år nåede de den niende generation. Tanken var at lave en uhyre enkel og nem ebogslæser, hvis overflade mindede mere om papir end en skærm og derfor var mildere mod øjnene. At den så samtidig var enkelt og nemt koblet op til Amazons kæmpe katalog af bøger, hjalp også på det.

Anden generation af Kindle blev lanceret i 2009.
Amazon Kindle fik sit navn fra en bog af Neal Stephenson, The Diamond Age, en fremtidsroman, hvor en ingeniør stjæler en interaktiv lærebog til sin datter Fiona. Skaberne af de første Kindleprototyper så Fionas interaktive bog som inspiration og spurgte Bezos, om produktet ikke kunne hedde Fiona. Han valgte dog på opfordring af sine brandingkonsulenter at kalde den Kindle, fordi det — på engelsk — giver associationer til at tænde et bål, at inspirere store følelser.

Kindlens store fordele var, i modsætning til konkurrencen, at den var direkte koblet til amazon.com, hvor der ligger over en million bøger i digitalt format, og at Amazon jo allerede havde en stor kundedatabase at trække på. Den første Kindlemodel blev da også udsolgt på seks timer, og dens popularitet røg helt gennem taget, da Oprah i 2008 kaldte Kindlen sin favorit-gadget og brugte næsten et helt show på at promovere den med Bezos i studiet, og hvor hun forklarede, hvordan den virkede og til sidst tilbød en klækkelig rabat, hvis man tastede hendes navn ind, når man købte den online.

Kindles kører på Linux, og deres særkende frem for de øvrige e-læsere er deres electronic ink, hvor skærmen reflekterer lyset på samme måde, som papir gør, og fordi skærmen ikke har baggrundslys, skal man bruge en lampe eller en anden lyskilde for at kunne læse på den i modsætning til f.eks. iPadden.

Den første Kindle-reklame (klik for at se videoen)

Kindlen har overordnet set været en succes fra start, men er naturligvis også blevet kritiseret fra flere sider. For eksempel mener mange, det er urimeligt, at bøger koster nogenlunde det samme elektronisk, som de gør i papirudgaver, på trods af at produktionsomkostningerne er meget mindre. I 2009 skulle der også rages kastanjer ud af ilden, da Amazon slettede George Orwells 1984 og Animal Farm på alle brugeres enheder. Det skyldtes problemer med rettigheder, men det åbnede for noget af en køberpolitisk gråzone for købt og betalt digitalt materiale. Disse kritikpunkter er dog ikke unikke for Kindlen — iTunes mm. har lignende problematikker.

Fire tablet

Amazon Fire Tablet.
En naturlig forlængelse af Kindlen var Kindle Fire, der er en tablet i stil med ipadden. Den blev først lanceret i 2011 og kørte på særlig version af Googles Android og ikke Linux som de almindelige Kindles, der blev døbt Fire OS.

Der er siden kommet 7 generationer bredt over tre forskellige modeller: Fire, Fire hd og Fire hdx. De droppede tillægsordet “Kindle” og blev ren “Fire tablet” ved fjerde generation.

Amazon har selv udtalt, at de vil tjene pengene på indhold til Fire’ne i stedet for selve enhederne, og de er da også billigere end konkurrenterne.

Amazon Fire Phone

Efter successen med Kindle Fire var det oplagt at give en smartphone et forsøg, og det gjorde Amazon i juni 2014, hvor den blev lanceret med bulder og brag, men den blev modtaget med blandede anmeldelser.

Telefonens design og opbygning var ikke nytænkende eller spændende, og køberne tøvede, fordi den var bundet op på et toårigt abonnement hos teleselskabet AT&T, mens den alligevel prismæssigt lå på niveau med Androids og Apples større modeller.

Jeff Bezos præsenterer Amazon Fire Phone for pressen.

Det særlige var, at den kunne tage 3D-billeder med fem front-kameraer med et indbygget gyroskop, der holdt styr på, hvordan telefonen bevægede sig i forhold til det fotograferede eller brugeren. Det blev brugt til det, de kaldte Dynamic Perspective, hvor telefonen tilpassede sig brugeren, så brugerfladen og spil fik 3D-effekt.

Den anden store ting ved telefonen var FireFly, som var et genstands-genkendelses-program. Det vil sige, at telefonen kunne scanne og genkende alt fra teposer til sæbe til musikken, der spillede i radioen, og ved et enkelt klik kunne brugeren købe det. Fra Amazon, vel at mærke.

Hverken Dynamic Perspective eller Firefly imponerede i længden. Det første blev mest bare opfattet som en gimmick, det andet som en måde for at presse mere Amazon ned i halsen på forbrugeren. Et andet problem var også, at selv om telefonen kørte på Android, ligesom Samsung, HTC og andre gør det, så var det en version, der ikke samarbejdede med Google, så der var ikke ret mange apps udviklet til telefonen, og meget populære apps som Gmail og Google Maps var no go.

På trods af at Amazon sænkede priserne igen og igen på telefonen, måtte de opgive telefondrømmen og lukke helt for det i august 2015.

Amazon Smart Home og Alexa

Al arbejdet med telefonen var dog ikke spildt, og de knoklede videre på Amazons laboratorium — der i øvrigt hedder Lab126. Ettallet står for A, og 26 for det seksogtyvende bogstav i alfabetet, Z. A til Z. Laboratoriet udviklede blandt andet Amazon Smart Home, som er en samling produkter til det almindelige hjem, der er intelligente, interaktive og online.

Den seneste af Amazons Alexa-integrerede produkter,
Amazon Echo Show.

Det drejer sig blandt andet om deres Fire TV, som er en HDMI-stick, der laver fjernsynet om til et Smart TV, der kan streame Netflix, YouTube, HBO osv. samt installere forskellige apps — ligesom Apple TV og Google Chromcast gør det. Lyden kan komme ud af Amazon Echo, der er Amazons højttalere, lyset i stuen kan styres med deres Echo Dot og så videre og så videre. Det hele styres af Amazon Alexa, opkaldt efter det antikke bibliotek i Alexandria, der er et stemmestyret styresystem til alle dine enheder. Alexa kan dæmpe lyset i entreen, sætte din favorit podcast på, bestille pizzaer hos Domino’s, skrue ned for varmen og du kan høre trivia om cricket, få detaljer om trafikken, tjekke hvem der ringer på med Amazons SkyBell dørklokkekamera osv osv. Man kan sætte Alexa til alle mulige ting, som man tilføjer i appen og aktiverer ved at sige højt “Alexa”, og så hvad der skal gøres: “Alexa add bacon to my shopping list”. Ja. På engelsk, for Alexa forsår endnu ikke dansk.

Ligesom med Google, Facebook, Apples Siri og Samsungs Smart TV mm. bekymrer brugerne sig om, at Alexa og dermed Amazon kan lytte i dit hjem hele tiden. Egentlig reagerer Alexa først, når man har brugt dets “wake word”, altså Alexa (eller en af de få andre, man kan indstille den til) og det lille runde, blå lys tændes, og først dér registreres lydene i huset. Det er lidt ligesom din hund, der ligger i hjørnet og ignorerer dig, indtil du siger “gå tur” eller “mad”. Men dermed ikke sagt, at Alexa, som de øvrige smarte produkter, apps og gadgets, ikke samler information ind om dig, så Amazon kan sælge dig mere målrettede produkter med targeted marketing. Det gør de, og det vender vi tilbage til længere nede.

Amazon Prime

Endnu en ting, der endnu ikke er nået til Danmark, er Amazon Prime. Amazon Prime er en abonnementsservice, hvor deres omkring 100 millioner brugere kan få leveret produkter gratis, der købt på Amazon, på kun to dage.

Amazon har egne fly til at flytte varer rundt i verden.
Her Amazon One.

Amazon Prime blev opfundet i 2005 og tilbød dengang todages levering i alle amerikanske stater. Siden er det også kommet til Tyskland, Japan, England, Frankrig, Italien, Canada, Indien og senest Mexico i 2017.

Det varierer i de forskellige lande, hvad Amazon Prime kan tilbyde. I nogle lande indbefatter Amazon Prime også ubegrænset mængde fotoopbevaring på deres Amazon drives, i London er restauranter tilknyttet til takeoutbestilling og -levering, nogle steder kan man streame spil, andre kan man prøve tøjet, man køber online, på, før man betaler, eller man kan få rabat på telefoner fra LG, Motorola og Nokia, hvis man går med på, at der er Amazonreklamer på lås-skærmen.
Der findes underkategorier til Amazon Prime som for eksempel Prime Video, der er en tv-streamingstjeneste, der er Prime Music, der streamer musik, Prime Reading, hvor der er gratis adgang til tusindvis af bøger, lydbøger og magasiner, og Prime Pantry, som er et online supermarked.

Bezos har netop fortalt, at Amazon Prime Now, hvor dine Amazonkøb bliver leveret indenfor få timer, nu er tilgængeligt i 50 byer og ni lande. Endags- eller sammedags-levering er nu muligt i 8000 byer.

Næste side: Det ukendte overskud

Forrige side 1 2 3Næste side
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.