fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Førerløs 5G-bus er sat i rute i Stockholm

En ny førerløs el-bus er sat i rute i hjertet af Stockholm, Djurgården. Den er forbundet via 5G og kører som et pilotprojekt de næste uger.

Fremtiden for offentlig transport er ankommet til Stockholm, Sverige, hvor en ny busrute har set dagens lys. Udenfor det Tekniske Museum samler en ny 5G-drevet selvkørende el-bus turister op, inden den sætter kursen mod et af områdets andre turistattraktioner, hvor passagerer kan hoppe af og på – for eksempel ved Vasamuseet, det Søhistoriske og det Nordiske Museum.  

Minibussen kører som et pilotprojekt i cirka to uger fra den 24. september og er en del af et større partnerskab mellem Keolis, som bl.a. driver letbanen i Aarhus og 450 busser i Danmark, Telia, Intel og Ericsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Vi har set andre eksempler på selvkørende busser i Danmark for eksempel ved operaen i København og Aalborg, men dette projekt adskiller sig, fordi vi bruger 5G-teknologi til at styre alle processer. Det markerer et nyt kapitel i realiseringen af fremtiden for offentlig transport, hvor 5G åbner op for nye muligheder i forhold til beslutningsprocesser, som baner vejen for at få busserne ud på offentlige veje og i trafikken, siger Niclas Backlund, der er chef for Ericsson i Danmark, i en pressemeddelelse.

Formålet med initiativet er at undersøge, hvordan 5G og kontroltårne kan skabe rammerne for et mere bæredygtigt og effektivt offentligt transportsystem. 

De indledende tests forventes at blive efterfulgt af yderligere forsøg i 2021, som skal bane vejen for fremtidens 5G-drevne førerløse offentlige transporttjenester, fortælles det. Man kan læse mere pilotprojektet i Stockholm her.

I Aalborg startede i marts måned et pilotprojekt med en selvkørende minibus. Her er bussen dog begrænset til at køre på et stisystem og ikke i åben trafik. Det kan du læse mere om her.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button