ElbilerTophistorie

Fyn får Danmarks største lynladestation til elbiler

Minimum 28 biler vil på samme tid kunne lade på Clevers lynladestation, der kommer til at ligge lige ved motorvejen ved Odense.

I sensommeren begynder ladeoperatøren Clever opførelsen af Danmarks største lynladestation til elbiler. Den bliver placeret tæt på motorvejen ved Odense og kommer til at kunne oplade mindst 28 biler samtidig. Stationen skal både servicere lokale fynboer samt rejsende på tværs af landet – og vil forhåbentlig kunne tage presset af lynladestationen i Fredericia, der ofte er belejret af køer.

Ligesom netop Fredericia-stationen bliver den nye lynladestation på Fyn etableret i det prisvindende design udviklet i samarbejde med arkitekterne fra Cobe. Designet har vundet flere internationale design- og arkitekturpriser og er senest blevet nomineret til Mies van der Rohe Award, der er EU’s anerkendte arkitekturpris, som hylder moderne arkitektur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Langt de fleste elbilister kan lade derhjemme eller ved kantstenen natten over. Men når vi skal på de lange ture skal vi sørge for, at der er tilgængelige lynladestationer, der kan lade elbilen på den tid, det tager at få en kop kaffe og trække frisk luft. Vi lægger op til stationsdesign, som giver en mere meningsfuld pause både for de lokale fynboer og for de rejsende på tværs af landet, siger Clevers direktør, Casper Kirketerp-Møller.

Den nye lynladestation vækker, ikke overraskende, begejstring hos det officielle Odense:

– Vi har meget ambtiøse klimamål i Odense, og hvis de skal opfyldes, er det nødvendigt, at flere vælger elbilen til. Derfor er det vigtigt, at det er nemt for – lokale og besøgende – at få ladet bilen op. Derfor er det rigtigt positivt, at Clever nu tager initiativ til at etablere Danmarks største lynladestation her i Odense Kommune, siger Rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt.

Det er i skrivende stund uvist hvor stor kapaciteten på den nye lynladestation bliver. I Fredericia kan ladepunkterne levere op til 175 kW, mens selskabet i Aarhus har åbnet en 300 kW-lynlader. Clever fortæller, at Fyn-stationen gør det muligt “at lade elbilen op på cirka 15 minutter” , men kommer ikke nærmere ind på teknikken. Vi har rakt ud til Clever for at få et svar – og artiklen opdateres naturligvis, når vi kender det.

Opdatering: Clever oplyser til iNPUT, at det nye station på Fyr lynladere med op til 300 kW.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I efteråret lancerede Clever en mål om at opsætte minimum 500 lynladepunkter i hele landet, men da antallet af elbiler er stærkt stigende, arbejder virksomheden allerede nu på også at øge målet af lynladepunkter markant.

Fakta:

  • Byggeriet af lynladestationen fra Clever forventes at starte i sensommeren 2021
  • Lynladestationen forventes at stå færdig i første kvartal af 2022
  • Minimum 28 biler vil kunne lade på lynladestationen på samme tid
  • Lynladestationen og omgivelserne bliver opført i Clevers prisvindende design udviklet i samarbejde med arkitekterne fra Cobe

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button