×
Guides

Guide: Wifi6 – hvad er det, og skal du have det?

Wifi6 er på vej til at blive standard - men hvad er det, og skal du have det? Vi svarer på dine spørgsmål om den nye standard.

De fleste mennesker har wifi i deres hjem. Derfor betyder det rigtigt meget, hvilken type wifi man har; er det hurtigt? Stabilt? Sat rigtigt op? De fleste gange er svaret på mindst et af de tre spørgmål nej. Men heldigvis er der lys forude, for en ny version af wifi kan løse i hvert fald nogen af de problemer, der plager vores wifi i dag; Wifi6 er hastigt ved at overtage fra Wifi5, og det betyder både højere hastighed, mere stabilitet og mulighed for flere enheder på netværket uden at det går ud over kvaliteten. I denne artikel vil vi prøve at give dig et overblik over, hvad den nye standard kan levere.

Hvad er forskellen på Wifi5 og Wifi6?

Wifi6 er en videreudvikling af wifi standarden, ikke en helt ny teknologi. Samtidig med, at man annoncerede den nye standard blev de gamle standarder også omdøbt. Så nu hedder den første udgave af wifi (b) wifi1, den næste Wifi2 og så videre. Det gør det altså mere overskueligt, når du skal ud og købe en ny router, eller købe enheder med wifi indbygget – du skal holde øje med, hvilket nummer der står på kassen.

Wifi6 logoet ser sådan her ud:

Forskellen på den ældre wifi5 og den nye wifi6 er ikke så meget hastighed – hvilket der ellers har været meget fokus på i de seneste generationer. Der er dog blevet plads til en forbedring på i omegnen af 30% i forhold til forrige generation, men Wifi6 er altså ikke voldsomt meget hurtigere – forudsat altså, at du er placeret fuldstændigt perfekt i forhold til routeren, vel at mærke.

I stedet er arbejdet lagt i at gøre signalet mere stabilt – og især at gøre det muligt at koble væsentlig flere enheder på netværket, noget vi får brug for efterhånden som mange flere produkter kommer på det, der er døbt the Internet of Things. Det kan være alt fra køleskabe til vaskemaskiner. På de ældre netværk var det ofte et problem at koble mere end 15-20 enheder på nettet på samme tid, og flere enheder der krævede høj båndbredde kunne ofte have “skænderier”, der ødelagde oplevelsen for alle. Med wifi6 får man mulighed for at koble væsentligt flere enheder på på samme tid – uden at det går ud over stabiliteten eller oplevelsen på den enkelte enhed.

Det gode er, at Wifi6 er kompatibel med forrige generationer også, simpelthen fordi det bygger ovenpå eksisterende teknologi. Hvor for eksempel det mobile netværk 5G er en helt ny teknologi der ikke virker direkte med 4G – der skal bygges separat i enheden – så kan en router med Wifi6 fint snakke sammen med både Wifi4 og Wifi5. Du behøver altså kun sikre dig, at din nye router har Wifi6 logoet – så “taler” den med alt det, du allerede har.

‘What’s in it for me?’

Der er mange fordele ved den nye standard – det vigtigste er umiddelbart, at du formentlig slipper for rigtigt mange problemer du har i dag; du skal formentlig ikke længere flå strømmen fra routeren eller dit Apple TV fordi netværksforbindelsen ikke lader dig streame nyeste afsnit af Greys Anatomy, ligesom den sure teenager ikke går helt grassat fordi hans spil lagger når selvsamme Grey så endelig går igang.

Listen over fordele ser nogenlunde sådan her ud:

  1. Øget hastighed – Wifi6 er ca. 30% hurtigere end Wifi5
  2. Lavere “latency” – kommunikationen imellem enheder går meget hurtigere, og du vil ikke få så mange “ventesymboler” på dine enheder mens de snakker med dit netværk. Du kan starte en video nærmest uden at vente på en buffer, fordi kombinationen af lav latency og højere hastighed vil betyde at de fleste forespørgsler til netværket håndteres ekstremt hurtigt.
  3. Bedre dækning – rækkevidden på Wifi6 er betragteligt bedre end Wifi5, så du vil opleve bedre dækning selv om du kun bruger en enkelt router. Du slipper altså for de irriterende “sorte huller” rundt om i huset eller lejligheden, hvor du ikke kan komme online.
  4. Bedre batterilevetid på dine enheder – fordi dækningen er bedre vil de fleste enheder ikke længere behøve at bruge så mange kræfter på at opretholde forbindelsen, hvilket vil betyde bedre batterilevetid. Samtidig vil enhederne være “klogere” i deres forbindelse og vil ikke hele tiden være i kommunikation med netværket, når det ikke er nødvendigt.

Hvordan virker Wifi6?

Hvis man skal forklare det ganske simpelt, så er Wifi6 simpelthen bare mere effektivt til at gøre de samme opgaver end tidligere generationer.

Hvis du forestiller dig, at wifisignalet er en slags transportbånd for informationer, så er der på Wifi6 langt mere plads i de enkelte kasser på transportbåndet. Samtidig er der langt flere transportbånd at gøre godt med, så skal der leveres kasser til andre enheder på samme tid – ja, så starter et nyt bånd op.

Skal det være lidt mere teknisk, så måler man leverancen i det, der hedder QAM (Quadrature Amplitude Modulation). På Wifi5 er der 256-QAM, mens der i Wifi6 er plads til 1024-QAM. I praksis betyder det, at man ved 256-QAM har 8 binære enheder at gøre godt med – mens man ved 1024-QAM har 10. Og jo flere binære enheder, jo bedre – naturligvis.

Der er også blevet plads til en ny teknologi der på engelsk kaldes noget så simpelt som Orthogonal Frequency Division Multiple Access (eller OFDMA, ikke at det gør det meget bedre.) Pointen er blot, at routeren kan dele båndbredden op i flere kanaler – altså lave flere transportbånd, hvis vi holder os til transportbånds-metaforen. Det giver både højere hastighed og en mere stabil forbindelse til den enkelte enhed.

Hvornår kommer Wifi6?

Det er her faktisk allerede. De første kommercielt tilgængelige wifi6 enheder kom tilbage i 2019, og der kommer hele tiden flere til. Sidst i denne artikel har vi samlet et overblik over de produkter, der er på markedet nu. I løbet af i år vil det blive svært at finde produkter med ældre standarder, så hvis du køber en router eller et sæt mesh-routere sidst på året, behøver du formentlig ikke kigge efter logoet, da nærmest alle produkter vil være baseret på den nye standard.

Hvilke produkter kan jeg købe nu?

Udvalget af Wifi6 routere er desværre stadig begrænset, selv om næsten alle nye telefoner og de fleste nye computere faktisk understøtter standarden. Der er dog nogle stykker på markedet – men de er alle relativt dyre. Her er en lille oversigt over, hvad du kan få hvis du vil købe en router lige nu.

ModelPris

ASUS ZenWifi AX XT8 (2 enheder)
3.467 kr.

Netgear Orbi RBK852 (2 enheder)
6.260 kr.

Linksys Velop MX 5300-EU (1 enhed)
2.587 kr.

Netgear Nighthawk RAX200 (1 enhed)
3.489 kr.

ASUS RT-AX92U (1 enhed)
1.461 kr.

TPLink Archer AX11000
3.134 kr.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.