×
FeaturesTeknologiTophistorie

Her er 5 nyheder i Android 13

Google viste Android 13 frem under sin /IO udviklerkonference onsdag aften. Her er aftenens fem største nyheder i styresystemet.

Google-toppen havde en travl onsdag aften, hvor der skulle præsenteres mange nye produkter. Pixel 6a mobiltelefonen og Pixel Buds Pro blev lanceret. Samtidig var der smugkig på både Pixel Watch, Pixel 7 og 7 Pro og endda Pixel Tablet, der kommer i 2023.

Men der var meget mere end det på menuen. Ikke mindst den kommende aftapning af styresystemet til mobiler og tablets, nemlig Android 13. Google kunne endda fortælle, at betaen kom ud onsdag aften – til udvalgte enheder, forstås.

De fleste af må dog vente indtil efteråret før vi får en chance for at fingrene på styresystemet, der denne gang lader til at blive raffineret.

Som sædvanligt låner de store af hinanden og Google har i hvert fald i to tilfælde ladet sig ‘inspirere’ af iOS. Mest åbenlys er Google Wallet, der er en direkte pendant til Apple Wallet, komplet med kreditkort, billetter og personlige papirer. Men Google har kigget på det, som Apple er allerbedst til, nemlig at få de forskellige enheder til at spille sømløst sammen.

Her er et overblik over de fem store nyheder i Android 13, der blev præsenteret under Google I/O.

Google Wallet

Google Pay flytter ind i den nye Google Wallet med Android 13. Ud over de betalingskort og loyalitetskort, der allerede understøttes af Google Pay, vil Google Wallet med tiden understøtte digital identifikation. Google samarbejder med myndigheder over hele verden for at få et digitalt kørekort ombord, og visse amerikanske stater er indstillet til at være de første til at deltage i aktionen allerede senere i år.

Hotelværelsesnøgler og digitale bilnøgler er lovet, samt et sikkert sted at opbevare din vaccinationsstatus. Det hele vil også blive integreret med andre Google-apps, så Google Maps kan vise din McDonalds-kortsaldo, når du søger efter rutevejledning.

Virker på tværs af enheder

Efter at have lagt fundamentet med Chromecast og Fast Pair vil Google forsøge at gøre kommunikationen mellem enheder endnu mere problemfri med Android 13. Casting udvides fra telefoner, pc’er og tv’er til nye enheder, herunder visse biler. Hvis der kommer et opkald på din telefon, mens du ser en video på en tablet, skifter dine hovedtelefoner automatisk lyd.

Snart vil det være muligt at kopiere tekst, web-URL’er og billeder på en telefon og indsætte dem på en tablet uden at skulle dele dem manuelt først. Matter, den kommende standard til intelligente enheder, gør det hele muligt og vil blive indbygget i Android 13.

Mere sikkerhed

Sikkerhed var en væsentligt del af Android 12, men der er altid plads til forbedringer. Et af Googles fokusområder er RCS-understøttelse af Google Beskeder, som får end-to-end-kryptering til gruppechat. Lige nu virker det kun ved én-til-én-beskeder, men bredere support burde komme senere i år.

Apps skal nu bede om tilladelse til individuelle filer eller billeder, når de deler, i stedet for at få adgang til hele dit fotobibliotek.

En ny sikkerhedsskærm vil fremhæve områder, du måske ønsker at forbedre, for at holde dine data sikre.

Tablet-venlig

Egentlig arbejdede Google på et selvstændigt system til tablets, nemlig Android 12L. Men det ser ud til, at disse forbedringer simpelthen bliver bagt ind i Android 13. Google viste blandt andet en ny proceslinje, nederst på skærmen, der giver adgang til de mest brugte apps.

Android 13
Multitasking på Android 13 (illustration: Google).

Google har desuden finpudset multitasking og split-screen, så man kan trække eksempelvis billeder fra en app til en anden.

Notifikationsbakken har også fået en overhaling. Den vises nu med to kolonner, der bedre udnytter det større skærmareal.

Google forbereder sig på at opdatere mere end 20 af sine egne apps med storskærmsunderstøttelse. Herunder både YouTube Music og Google Maps. Opdateringerne burde være ude længe før Android 13 officielt er frigivet. Også tredjeparts-apps som TikTok, Zoom og Facebook vil være klar i tabletudgaver, loves det.

Mere personlig

Hvis Android 12 var udgangspunktet for en helt ny visuel stil, vil Android 13 strømline den endnu mere. Du får mere kontrol over startskærmens udseende. Eksempelvis kan app-ikoner fra tredjepart nu matche det farvetema, du har valgt.

Android 13

Android 13 betaen er klar i dag …

Google kunne også fortælle, at Android 13 betaen kan hentes allerede i dag. På denne hjemmeside kan du se en oversigt over de producenter og enheder, der kan bruge betaen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.