×
TeknologiTophistorie

I dag fylder Dankort 40 år og har næsten aflivet kontanter

Det er præcis 40 år siden at den første Dankort-transaktion blev gennemført i en skotøjsforretning.

I dag, den 1. september, er det præcis 40 år siden at den første Dankort-transaktion blev gennemført i en skotøjsforretning i København. Det var i 1983, hvor kontanter og checks var dagens orden. Nu vil 80 procent af danskerne helst undvære kontanterne. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Det betyder omvendt, at hver femte dansker helst vil beholde fysiske mønter og sedler.

– Hver femte vil efter eget udsagn have svært ved at begå sig uden kontanter, viser vores undersøgelse. Det er måske ikke så overraskende, at det særligt er blandt de ældre. Mange i den ældre aldersgruppe hører også til den kategori, vi har valgt at kalde ’digitalt udfordrede’. I denne gruppe vil 40 procent have svært ved at undvære kontanter, fortæller Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik.

Digitalt udfordrede er i publikationen defineret som de personer, der efter eget udsagn ikke kan begå sig på nettet eller installere en app.

Seks ud af ti brugte i starten af 2022 kontanter på et eller andet tidspunkt. Men selvom hver femte altså svarer, at de vil have svært ved at begå sig uden kontanter, er det kun 2 pct. af befolkningen, svarende til 90.000 personer, der udelukkende betaler med kontanter. 

– På tværs af alle aldersgrupper, er det lille plastikkort den betalingsform, flest tyr til. Mellem 73 og 85 pct. brugte således oftest kort i 2022. For hele befolkningen gælder det, at 8 ud af 10 oftest betaler med betalingskort, mens 14 pct. oftest betaler med mobilen, siger Agnes Tassy. 

Yngre bruger mobilbetaling

Til gengæld har yngre danskere nærmest droppet kontanterne. Mobilbetaling er den hyppigst anvendte betaling blandt hver femte af de 15-34-årige, mens det samme kun gør sig gældende for under 5 pct. af de over 80-årige.

Kilde: It-anvendelse i befolkningen 2022, Danmarks Statistik.

Fødselaren, det gamle Dankort, er presset af udenlandske konkurrenter som Visa og Mastercard. Selv om disse er dyrere for butikerne – og dermed i sidste ende også forbrugerne. Ikke mindst fordi kun to banker herhjemme tilbyder at benytte Dankort til Apple Pay og Google Pay.

Derfor har Nets for nyligt indført krav om, at bankerne skal åbne for dankortet til Apple Pay.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.