ElbilerTophistorie

Norsk ‘ellert’ koster bare 50.000 kroner

Podbike Frikar er et mikrofartøj, der kan køre op til 80 kilometer på en opladning. Den anses som værende en cykel, men er det ikke helt ...

Norske Podbike melder sig klar til at begynde leverancerne af deres første elektriske cykel-bil, Frikar, senere i år. Det firehjulede fartøj har plads til en passager, og minder mest af alt om den gode gamle ‘ellert’. Den sælges i to udgaver, hvoraf den billigste kan købes for knapt 50.000 kroner.

Ifølge Podbike har mere end 3.400 personer allerede lagt et depositum på 2.100 kroner for at forudbestille fortøjet. Norske kunder får den først, men senere i år sendes den også udenlands, fortæller selskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

”De første leverancer vil være i Norge, da det ligger tæt på vores R&D-afdeling. Det er simpelthen den smarteste og nemmeste måde at lancere et nyt produkt på. Da vi har mange tyske kunder, ligger Tyskland også meget højt på vores leveringsliste. Så snart vi har flere detaljer at dele, vil vi opdatere dig via podbike.com og nyhedsbrev,” skriver Podbike.

Det er en cykel. Det er en bil …

Rent teknisk er Podbike Frikar klassificeret som en elcykel. Det skyldes strenge europæiske regler, hævdes det. Det har den fordel, at Frikar kan køres på cykelstierne.

Frikar har også pedaler. Men i modsætning til rigtige elcykler er pedalerne ikke forbundet til hverken en cykelkæde eller et bæltedrev. I stedet er de tilsluttet en generator, der igen er tilsluttet to motorer i baghjulene. Et såkaldt drive-by-wire system.

Da Frikar teknisk set er en elcykel, er topfarten elektronisk begrænset til 25 km/t. Men Podbike har omgået reglerne, så man ved at trampe i pedalerne kan overskride den elektroniske begrænsning. Podbike forklarer:

“Hjælpen til hastighed fra batteriet er begrænset til 25 km/t. Det er pedalgeneratoren dog ikke. Så ved at fortsætte med at pedalere og dermed levere menneskeskabt pedalenergi, kan hastigheden stige ud over hjælpehastigheden afhængigt af forskellige faktorer som hældning, generatorydelse, effektivitet og rullemodstand”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den maksimale hastighed vil dog være begrænset til 60 km/t af sikkerhedsmæssige årsager.

Tekniske specs ..

Podbike Frikar er udrustet med et 877 Wh batteri, der kan levere mellem 50-80 kilometer på en opladning. En sekundært batteri kan monteres som ekstraudstyr.

Podbike

Apropos ekstraudstyr, så fås fartøjet som sagt i to konfigurationer. Basisudgaven er sat til 6.249 euro, mens Plus-varianten koster 650 euro yderligere. Herover kan forskellene mellem to udgaver ses.

Podbike har lavet en interessant video om deres nye køretøj. Den kan du se herunder. Læs eventuelt mere på Podbikes hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Back to top button