Guides

Test af Pladespillere

Vinylpladerne var egentlig afgået ved døden. Men efter en årrække med konstant vækst, er vinylpladerne nu ved at overhale cd’erne. Ja, faktisk forventer musikbranchen at 2017 bliver året, hvor vinylskiven igen overhaler cd’en som det mest solgte fysiske format. I dag udgør vinylen 43,9 procent af de samlede indtægter fra fysisk salg, mens andelen kun lå på 2,5 procent i 2012. Det er en stigning i vinylsalget på voldsomme 409 procent, mens salget fra cd’en er faldet med 83 procent i samme tidsperiode.

Kilde: IFPI

Som en god vin

Bevares, hovedparten af musiklytning foregår stadig via streaming, men vinylen har stille og roligt vundet større indpas som et analogt alternativ – som den gode vin, man hiver frem fra kælderen, når man vil forkæle sig selv.

Og det er faktisk ikke bare os gamle knarker, der kan huske vinylen fra storhedstiden i 1980’erne, der har fået nostalgitrip; ifølge brancheforeningen IFPI er 20 procent af vinyllytterne unge mennesker mellem 16 og 39 år. Det anslås at 12 procent af alle danskerne i alderen 16-70 år lytter til vinyl. Og tallet vil med garanti stige i de kommende år.

Pladebutikkerne genopstår

Op gennem halvfemserne forsvandt pladebutikkerne en efter en fra bybilledet. Men de seneste par år, har alle større danske byer fået sin egen specialbutik med vinylskiver; I København kan nævnes Beat, Sex Beat Records og Sound Station. Århus har Route 66, mens Odenseanerne kan gå i Moby Disc. På nettet har samlersites som Discogs.org kronede dage.

Beat sælger endda kun splinternye vinylplader – der er ingen brugte plader på hylderne.

Sådan testedw vi

Vi valgte fire pladespillere i samme prisklasse – omkring 3.000 kroner. Præmissen var, at de skulle kunne spille direkte ud af æsken, hvorfor vi blev nødt til at tilføje RIAA-pickupforstærker til to af modellerne. Det er angivet i testen hvilke. Pladespillerne blev testet på to typer af anlæg. Først lyttede vi dem igennem på et sæt Sonos Play:5-højttalere uden nogen form for forstærker mellem, ud over RIAA’en. Dernæst satte vi pladespillerne til et større anlæg med to brutale Audiovector-højttalere og en Yaqin MC-10L rørforstærker. Vi lyttede til både nyudgivne og ældre vinylplader fra samlingen.

Vi lagde primært vægt på design/brugervenlighed og lydkvalitet. Ingen målinger, kun masser af lyttende ører, der sætter stor pris på musik.

Disse modeller testede vi:

Klik for at læse testen

Pro-ject Essential III
Sony PS-HX5000
Rega Planer 1 (2016) – Testvinder!
Denon DP-300F

Tak til Medlyd.dk, Sony, Hifi-Klubben og Tekni-fi.dk for lån af pladespillere og RIAA’er.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.