×
Routere

TP-Link Deco M9 Plus – mesh-netværk til det intelligente hjem

Mesh-routeren M9 Plus er hurtigere end forgængeren og integrerer intelligente enheder fra Hue og Nest direkte i enheden.

Mesh-systemer har været et stort hit de sidste par år – og ikke uden grund. De kan fylde ellers døde områder i hjemmet med trådløs forbindelse og så kan systemerne udvides efter behov. Deco M9 Plus, som anmeldes her, består af tre routere der kan dække et område på brutale 600 kvadratmeter – og skulle der være behov for mere, kan der tilsluttes yderligere enheder der udvider dækningen. Desuden har M9 Plus et smart trick: routerne kan fungere som hub for intelligente enheder.

En af de helt store fordele ved Deco M5, som vi anmeldte for et år siden, var den helt utrolig nemme opsætning, der ikke engang bør volde netværksbegyndere problemer. Den er naturligvis bibeholdt i M9 Plus. Så snart app’en er installeret på mobilen, skal man bare følge opsætningen trin for trin indtil hovedenheden og de to satellitter fungerer. Det er rasende nemt, for app’en – der er på dansk – er både pædagogisk og overskuelig.

Hub til det intelligente hjem

TP-Link har tilføjet en række rigtig fikse funktioner til M9 Plus. Deres Homecare-pakke består af både Forældrekontrol, Quality of Service, QoS, og Antivirus. Sidstnævnte er specielt interessant for den almindelige bruger, der gerne vil sikre sit netværk mod trusler udefra. TP-Link hævder at kunne beskytte mod både indtrængere og ondsindet indhold på hjemmesider – og jeg har da også fået adskillige advarsler i testperioden.

Men det helt store trick på Deco M9 Plus er den indbyggede hub til intelligente enheder. Den kan håndtere både wi-fi, Bluetooth LE og Zigbee HA 1.2-enheder (men ikke Z-wave, red.) der bruges af myriader af smarte stikkontakter, pærer og dørlåse. Reelt set er udvalget af kompatible enheder dog stadig pauvert – på hjemmesiden vises der i skrivende stund 56 enheder, men TP-Link har naturligvis ambitioner om at udvide listen løbende.

Jeg har dog svært ved at forstå, hvorfor TP-Link har inkluderet Philips Hue på listen, da M9 Plus ikke kan erstatte den hub, der kræves til Hue-systemet. Bevares, M9 Plus kan styre pærerne, så man ikke behøver app’en – men den funktionalitet klares til allerede til UG+ af både Apples HomeKit, Google Home og et utal af andre systemer.

En anden løsning, jeg bruger herhjemme, nemlig varmestyring via Tado Smart Radiator Thermostat-sættet (læs min anmeldelse her, red.), understøttes heller ikke. I det hele taget har jeg det indtryk, at der langt igen før M9 Plus kan erstatte noget som helst. Men det er en fremragende ide.

Deco M9 Plus får også understøttelse af Amazons Alexa, når den engang bliver tilgængelig på dansk. Og så kan man styre både routerne de tilknyttede intelligente enheder med stemmen.

Døde USB-stik

Med så mange gennemtænkte intelligente funktioner irriterer det også så meget desto mere, at de USB-stik, routerne er udstyret med, er ”døde”. De kan ikke bruges til at tilslutte eksterne enheder til netværket. Hvis man, som undertegnede, ikke har ønsker om at investere i en fuldfed NAS-løsning, men gerne vil kunne tilslutte en ekstern harddisk til netværket, er det altså ikke Deco-systemet man skal kigge efter. Jeg håber virkelig at TP-Link kan åbne op for funktionen via en firmwareopdatering, for hardwaren, stikkene, er der jo.

Der bliver hurtigt slagsmål om netværksstikkene – og USB-stikket er dødt.

Apropos stik, så er der kun to netværksstik på hver enhed – og et af dem skal bruges på at få internetforbindelsen ind i huset. I den perfekte verden ville kablede netforbindelser være overflødige, men sådan er det ikke i virkeligheden. Selv om IoT-hub’en i M9 på papiret understøtter intelligente pærer fra Philips Hue, så kræver de stadig deres egen – kabelforbundne – bridge. Og har man så også intelligent varmestyring via eksempelvis Tado-sættet, så begynder der altså hurtigt at mangle netværksstik.

Fuld fart frem!

Da vi testede Deco M5 for et år siden, var et af vores ankepunkter, at det ene af routerens to trådløse bånd var reserveret til kommunikation mellem satellitterne – hvilket halverede hastigheden på netværket. Den plet har TP-Link fjernet med Deco M9 Plus, der har tre bånd og i øvrigt otte antenner per enhed i forhold til M5’erens seks antenner per enhed. Så er der altså fuldt skrald på netværket hele tiden, med en teoretisk hastighed på op til 2.134 Mbps.

Jeg målte hastigheden forskellige steder i min lejlighed og den var naturligvis hurtigst tæt på de to routere, jeg har opstillet. Den faldt ret drastisk, når jeg gik om bag betonvægge, men aldrig mistede jeg forbindelsen, som jeg gjorde, da jeg kun havde en enkelt router til at dække hjemmet.

Routeren modtager 92 Mbps fra vægstikket og ifølge mine målinger kan den skubbe 90 Mbps rundt trådløst i samme rum som routere og satellit. Bag vægge falder hastigheden dog til 32 Mbps. Men i alle situationer var ping-tiden på mellem 3-7 millisekunder, hvilket imponerede.

De afsluttende ord …

Hvis du ofte døjer med døde wifi-områder i hjemmet, er et mesh-netværk helt klart vejen frem. Og Deco M9 Plus-systemet kan levere en ualmindelig nem indgang til den verden, takket være sin nemme opsætning. Læg dertil at du får kastet både antivirus, forældrebeskyttelse og en masse andre smarte funktioner i nakken; så er det lidt nemmere at leve med, at IoT-Hub-funktionen endnu ikke er så udbygget. Og så må TP-Link altså meget gerne aktivere de USB-stik.

Deco M9 Plus leverer fremragende dækning og god ydelse til en acceptabel pris på omkring en tusindelap per router-enhed. Men du skal ikke købe den for Hub-funktionen – eller hvis du har mange kablede enheder.

TP-Link Deco M9 Plus

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

2.999 kr.

Høj brugervenlighed, god hastighed og smarte funktioner gør Deco M9 Plus til et oplagt valg – men ikke, hvis du har mange kablede enheder.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.