fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Vestager indleder sag mod Apple efter klage fra Spotify

EU og Margrethe Vestager mener at Apple misbruger sin position ved at kræve 'skat' fra udviklerne i App Store.

Efter knapt et års tilløb har EU-Kommission nu besluttet sig for at lægge sag an mod Apple, for at bryde konkurrenceloven. Komissionen startede i juni sidste år en indledende undersøgelse på grundlag af klager fra blandt andet Spotify – og nu er det altså besluttet, at sagen skal køre, fortæller Reuters.

EU’s konkurrencestyrelse siger i sin klagepunktsmeddelelse, at sagen relaterer til Apples restiktive regler for App Store, der tvinger udviklere til at benytte Apples betalingssystem i app’en og forhindre dem i at informere brugerne om andre betalingsmuligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-konkurrencekomissær Margrethe Vestager siger, at der er klare tegn på, at App Store-reglerne både påvirker musikstreaming-rivalers forretningsudvikling og app-udviklere i almindelighed.

– App-udviklerne er afhængige af App Store som gatekeeper for at få adgang til brugere af Apples iPhone og iPads. Denne betydelige markedsdominans kan ikke gå ukontrolleret, da betingelserne for adgang til App Store er nøglen til succes for app-udviklerne, siger Margrethe Vestager ifølge nyhedstjenesten.

Apple, Spotify andre parter kan nu svare på klagepunktsmeddelelsen. Hvis sagen går videre, hvilket alt nu tyde på, kan det betyde, at Apple ikke alene må ændre sine regler, men også idømmes en bøde på op til 10 procent af selskabets globale omsætning – altså op til 27 milliarder dollars (knapt 167 milliarder kroner). Det er dog yderst sjældent, at maksimumsstraffen kræves.

Spotify hilser naturligvis EU’s skridt velkommen og beskriver det som “et kritisk skridt mod at holde Apple ansvarlig for det konkurrencebrgrænsende adfærd, hvilket sikrer et meningsfuldt valg for alle forbrugere og lige vilkår for ap-udviklere”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apple er, ikke overraskende, uenige:

“Spotify er blevet den største musikstreamingtjeneste i verden, og vi er stolte af den rolle, vi har spillede i den udvikling. Spotify ønsker alle fordelene ved App Store, men men ikker, at de skal betale for noget af det. Komissionens argument på Spotifys vegne er det modsatte af fair konkurrence,” siger Apple i en erklæring.

Også i USA er der fokus på Apples App Store-praksis. I næste uge starter en retssag mellem Apple og Epic Games. Stridens kerne er, naturligvis, penge. Epic, der står bag Fortnite, gav i en opdatering gamerne mulighed for at omgå betalingssystemet i App Store – og det fik Apple til at fjerne spillet fra App Store. Den sag kan du læse mere om her.

Artiklen fortsætter efter annoncen Disney+
Back to top button