Teknologi

Video: Robotfisk får energi fra kunstigt blod

En robotudgave af en dragefisk kan svømme rundt i 37 timer på kunstigt blod, der fungerer som et batteri for komponenter og motorer.

En af udfordringerne ved robotter er hvordan de skal forsynes med strøm. Batterier fylder meget og skal oplades ofte – og et kabel til stikkontakten er ikke en mulighed for andet end industrirobotter. Men en robotfisk, udformet som en dragefisk kan måske vise vejen frem. Robotten får nemlig strøm fra en væske, som opfinderne ganske dramatisk kalder ”robotblod”.

Bevares, den 40 centimeter lange robotfisk svømmer bestemt ikke hurtigt; tophastigheden er på 25 millimeter per sekund. Men det, der begejstrer forskerne, er, at fisken ikke har noget batteri der unødigt øger fiskens vægt. I stedet fungerer ”blodet” både som flydende batteri og som den hydrauliske væske der skal til for at bevæge robottens finner. 

At kombinere batterier og hydrauliske væsker kan give robotter den energieffektivitet, der er nødvendig for at gøre dem mere autonome og operere i længere perioder uden tilsyn.

Fisken er skabt af Robert Shepherd og kolleger hos Cornell University i New York og resultaterne er blevet beskrevet i tidsskriftet Nature. Ifølge artiklen går forskerholdet nu i gang med at forbedre kraften i robottens bevægelser.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.