×
Features

5 grunde til at efterretningstjenesterne frygter Huawei

Hvad har egentlig fået en af Europas mægtigste efterretningstjenester, MI6, til at råbe vagt i gevær over for Huawei?

Herhjemme er Huawei stærkt integreret på alle leder og kanter. Det er det firma, der leverer næst flest mobiltelefoner til danskerne, kun overgået af Apples iPhone. Huaweis hardware sidder også i mangen en mobilmast, da kineserne siden 2013 har stået for at drive og udbygge TDC’s mobilnetværk. Og for at det ikke skal være løgn, har TDC også indgået aftale med Huawei om at kineserne skal levere udstyret til det kommende 5G-netværk, som forventes at blive tændt i 2020. Eller forventedes. For alt efter hvad der nu sker, så kan frygten for Kina forsinke 5G-netværket, hvis der skal findes nye leverandører og forhandles kontrakter.

Men hvad er det så, der har fået en af Europas mægtigste efterretningstjenester, britiske MI6, til at råbe vagt i gevær over for Huawei?

Meng Wanzhou, der er blevet anholdt i Canada (foto: Huawei).

Risikoen for at Huawei bryder teknologi-embargo mod slyngelstater

I sidste uge blev Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, der er datter af Huaweis grundlægger, anholdt i Canada på opfordring fra USA. Med beskyldninger om, at Huawei gennem selskabet Skycom Tech har solgt IT-udstyr til Iran og dermed brudt amerikanernes embargo, kræves hun udleveret til USA til retsforfølgelse. Kina kalder fængslingen af Wanzhou for et brud på menneskerettighederne og kræver hende løsladt omgående.

Risikoen for såkaldte Kill Switches i Huawei-udstyr

Huawei er verdens største producent af hardware til mobilnetværk – basestationer og antenner, som operatørerne installerer for at netværkene overhovedet kan fungere. Mobilnetværkene bærer data, der bruges til at styre kritisk infrastruktur som transportsystemer, elværker, hospitaler og meget andet. Frygten er, at Kinas militær og efterretningstjeneste kan installere soft- eller hardware-bagdøre, der kan bruges til at lukke netværkene ned i en krisesituation. Alene frygten for det, har fået USA til at afstå fuldstændigt fra at bruge kinesisk udstyr. Også British Telecom har meddelt, at de vil undgå at bruge kinesisk udstyr i det kommende 5G-netværk.

Risikoen for bagdøre der kan bruges til at sjæle data

Der er naturligvis også frygt for, at eventuelle bagdøre vil kunne bruges til at stjæle sensitive data fra netværket. Som en del af serviceaftalerne på udstyret har Huawei trådløs adgang til netværket, så de kan installere opdateringer og rettelser på systemet. Der er bekymring for, at denne forbindelse vil kunne udnyttes af kinesiske cybersoldater.

Risikoen for at Huawei presses af Kinas regering

Huawei har adskillige gange påpeget, at de er et privat firma, der ejes af de ansatte – og at de ikke har noget incitament til at handle således at kunderne mister tillid til dem. På den anden side, så er forholdet til regeringen temmelig mudret, idet Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei, er tidligere officer i Folkets Befrielseshær.

Det skal siges, at der aldrig – i hvert fald ikke er offentliggjort – fund af bagdøre eller kill switches i Huaweis udstyr. På den anden side set argumenteres der modsat for, at en organisation som MI5 næppe ville udsende så direkte en advarsel om Huawei, hvis de ikke havde en stærkt begrundet mistanke om problemer.

Risikoen for at 5G-netværket gør det hele meget værre

I disse år gør teleselskaber over hele verden klar til at udrulle den næste generation af det mobile netværk, kaldet 5G. Netværket bliver en grundlæggende komponent i morgendagens samfund – en komponent der skal binde kommunikationen mellem enheder sammen; fra alle Internet of Things-enhederne i hjemmet, over mobiltelefoner til selvkørende biler, der har brug for 5G-netværkets lynhurtige datakommunikation. Mængden af enheder, der har brug for 5G-netværket, forventes at eksplodere i de kommende ti år – og det vil være en katastrofe, der udløser uoverskueligt kaos, hvis netværket hackes, misbruges eller slukkes. Både Australien, New Zealand og England har nu forbudt brug af Huawei-udstyr i 5G-infrastrukturen.

Spørgsmålet er, om Danmark følger med? I 2015 afviste Center for Cybersikkerhed – der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste – at Huawei udgør en sikkerheds-trussel. Men på baggrund af advarslen fra MI6 har Forsvarets Efterretningstjeneste sat Huawei på radaren igen. TDC oplyser, at selskabet vil følge anbefalingerne fra Forsvarets Efterretningstjeneste, når det handler om et fortsat samarbejde med kineserne.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.