AnmeldelseElbilerTophistorie

Anmeldelse: Audi A6 Avant e-tron

Audi A6 Avant leverer på langt de fleste parametre - lækkert design, stor køreglæde og masser af detaljer.

Audi er i fuld gang med at forvandle langt det meste af deres modelprogram til elbiler, og Audi A6 Avant e-tron er et godt bevis på, at stationcars ikke nødvendigvis må vige (helt) for SUV’ernes dominans i elbilæraen. Med en stærk kombination af velkendt Audi-design, en rummelig kabine og moderne teknologi, er der meget at holde af. Men der er også enkelte steder, hvor ambitionsniveauet ikke helt lever op til prisskiltet.

Design: Elegant og moderne – især forfra

Jeg må indrømme, at jeg virkelig er glad for designet på A6 Avant. Især fronten er lækker med en lav og bred grill, smalle LED-lygter og et formsprog, der tydeligt signalerer Audi’s elektriske fremtid uden at blive for futuristisk. Den klassiske stationcar-silhuet er bevaret, men med moderne linjer og aerodynamiske detaljer, der giver bilen et sporty udtryk. Bagenden er måske lidt mere afdæmpet i sit udtryk, men helhedsindtrykket er alligevel præget af overskud og elegance.

 

IMG 1306
Fra fronten er der dømt fræk sport og umiskendelig Audi.

Kabinen: Rummelig og støjsvag – men med små kompromiser

Pladsen på forsæderne er generøs, og kabinen føles luftig uden at være steril. Audi har gjort et godt stykke arbejde med støjdæmpningen; selv ved motorvejshastigheder på 130 km/t er der bemærkelsesværdigt stille i kabinen. Den elektriske drivlinje spiller selvfølgelig også ind her, men det er tydeligt, at Audi har lagt kræfter i at isolere bilen fra både vind- og vejstøj.

Sæderne er ganske komfortable med fornuftig støtte, både i sæde og ryg, men indtrækket skuffer en smule. Materialerne føles solide og holdbare, men det tekstile look og fornemmelse i standardversionen lever ikke helt op til, hvad man forventer af en bil i denne prisklasse. Heldigvis er der mulighed for at opgradere til mere luksuriøse materialer, men det burde være unødvendigt i en bil, der fra start ligger i den øvre ende af markedet.

 

En anden ting der halter en lille smule er udsynet fra føresædet. Ikke sådan at forstå at det er en katastrofe, men sammenligner man her med de fleste SUV’er føles udsynet altså lidt begrænset. Det giver selvfølgelig sig selv ved det at bilen er lavere, men det er værd at teste af inden du smider de mange tusind kroner. Især hvis du kommer fra en SUV, naturligvis.

Audi er vendt tilbage til deres kamera sidespejl, som A6 Avant faktisk er den eneste bil i 2026 line-uppet der får – ikke engang Q6 får det. Det fungerer (stadig) virkelig godt, når man først har vænnet sig til at kigge i en lidt anden retning end man normalt gør. Jeg er imponeret over billedkvaliteten generelt – og især over, at kameraet selv i næsten bælgragende mørke er i stand til at “se” – betydeligt bedre end mig, i hvert fald. Det giver en ekstra tryghed.

IMG 1304 1
Det er faktisk overraskende let at vænne sig til at sidespejlet sidder lavere end normalt – fordi det faktisk er en skærm.

Køreglæde i hverdagen

A6 Avant er i vores testversion udstyret med luftundervogn, og det er en smoooth ride man får, helt generelt. Det er selvfølgelig allermest vigtigt på de længste ture, men det er så sandelig også rart når man bare skal i Brugsen. Det skal siges, at det netop er den største pakke man kan købe for penge jeg har lånt af Audi, så du skal altså hoste op med rigtig mange ekstra kroner for at få den helt lækre oplevelse. Men mindre kan også gøre det.

 

Bilen er jo en stationcar og ikke en SUV, og det sted man som fører i virkeligheden oplever dette mest er ikke bare på udsynet, men også på placeringen – man sidder altså ret lavt på vejen når man kommer fra en SUV. Det er igen ikke en dealbreaker for mig, faktisk synes jeg det giver en fornemmelse af vejen som man ikke får i en højere bil, men alt er jo relativt, og også her vil jeg foreslå, at du tænker lidt ekstra over det når du tager en prøvetur – det er en ret stor forskel.

Udover det står der Audi overalt på køreoplevelsen her, og det er en helt igennem behagelig oplevelse at køre rundt i A6 Avant.

Rækkevidde – næsten i top

Jeg har et krav til en moderne elbil i det dyrere segment: Den skal køre på tværs af landet på en opladning. Det vil sige ca. 400 km ægte rækkevidde uden et stop. Og det leverer Audi A6 Avant uden problemer, faktisk fik vi på en tur fra København til Sønderjylland kun brugt ca. 2/3 af kapaciteten. Det vil sige, at rækkevidden er tæt på 500 eller endda 550 ægte kilometer. Testbilen er angivet til 649 km, så det er helt rimeligt. Det vil selvfølgelig være noget andet om vinteren end i det vejr med omkring 20 grader, vi kørte i her, men jeg tvivler meget på, at man nogensinde kommer meget under de 400 km, så det vil altså være muligt at køre Aalborg-København uden at være tvunget til at lade.

 

Når man så skal lade, går det ganske imponerende hurtigt. A6 Avant kan lade med op til 270 Kw, men det er det ikke lykkedes os at få den op på, selv ikke ved en ladetilstand på 6% – men det er ikke nødvendigvis bilens skyld, det kan også sagtens bare være ladestanderen der ikke helt lever op til de 300 Kw den burde levere. Ikke desto mindre må jeg sige, at A6 Avant har en imponerende ladekurve; først efter 40% dykker den under 200 Kw, og den holder sig på et godt stykke over 100 Kw hele vejen op til de 80% hvor vi fortsætter turen. Audi lover 10-80% på 21 minutter, og det passer nogenlunde med min oplevelse. Det er helt igennem godkendt.

En af de mere oversete detaljer, men som alligevel fortjener ros, er den elektriske ladeklap. Det lyder måske banalt, men i dagligdagen er det en praktisk finesse, som gør oplevelsen lidt mere gnidningsfri – især i dårligt vejr. Det er desuden et godt eksempel på, hvordan små detaljer kan løfte helhedsindtrykket. Og så slipper jeg for at ligne en idiot der kører rundt med åben ladeklap – hvilket ellers alt for ofte sker når jeg kører biler med “manuel” ladeklap.

 

Software bliver bedre og bedre

Audi har været kendt for sin konservative tilgang til infotainmentsystemer der har været et af mine store kritikpunkter ved tidligere modeller, men i A6 Avant e-tron føles det som om, de har fundet den rette balance. Skærmene er hurtige, opløsningen er høj og brugerfladen er ryddelig. Det er nemt at finde rundt i systemet, og der er ikke overflødige funktioner, som bare er der for teknologiens skyld. Og så kan man jo altid bruge Android Auto eller Apple CarPlay, skulle man hellere have lyst til det.

Et klart plus er den ekstra skærm til passageren, som dog kun følger med i de dyrere udstyrsvarianter. Den fungerer godt som både underholdning og navigationsassistent – især på længere ture. Heads-up-displayet er desuden blandt de bedste i segmentet med tydelig grafik og rigeligt med information uden at virke overfyldt.

 

IMG 1312
På den sekundære skærm er det muligt at være DJ på de længere ture. Men du kan også tilføje og ændre på ruten.

Et særligt plus er den programmerbare knap, som fra fabrikken er sat til at aktivere advarsler ved hastighedsoverskridelse. Det er en praktisk detalje, og det viser, at Audi har tænkt i brugervenlige løsninger. Jeg må indrømme, at jeg ikke er 100% sikker på, at det er lovligt, for der burde være to skridt for at slå funktionen fra hvis man skal følge loven til punkt og prikke. Audi er dog ret klare i mælet om, at de følger loven, så det må jeg jo tage for gode varer – og det er i hvert fald ganske praktisk.

Knapper i kabinen har generelt en god følelse og logisk placering, hvilket giver en oplevelse af kvalitet og kontrol.

Føreassistenten er let at aktivere og føles egentlig ganske stabil det meste af tiden. Ind imellem sker det dog, at bilen laver lidt underlige manøvrer. Jeg har kun kørt med den på danske motorveje, hvor vejens aftegninger ellers er ganske tydelige – alligevel har den et par gange været på vej ud over kanten og jeg har måttet tage fat i den – eller rettere, jeg har følt, at jeg måtte tage fat i den, for reelt kan det godt være, den ikke var på vej til at buldre ind i autoværnet, men det har altså føltes sådan, og når det sker reagerer man jo ved at tage kontrollen tilbage fra bilen. Men som sagt er det ikke meget værre end hvad jeg ellers har prøvet hos konkurrenterne, og der er ikke fantomopbremsninger eller anden mærkelig opførsel ellers. Dog kan der være problemer med, at bilen selv genkender fartskilte og sætter farten op og ned efter det når den er sat til at holde banen – og i nogle tilfælde resulterer det i, at den prøver at sætte farten op til 130 km/t for eksempel på en rampe imellem to motorveje. Det er, mildt sagt, ikke en behagelig oplevelse, og du skal altså hele tiden være klar til at slå funktionen fra.

Lydoplevelse og komfort: Over gennemsnittet

Bang & Olufsen-højttalersystemet leverer en lydoplevelse, som er blandt de bedste i klassen. Der er en klarhed og en dybde i lyden, som selv krævende ører vil værdsætte. Det gør bilen til en fornøjelse på lange ture, hvor musik og podcasts bliver en integreret del af oplevelsen.

Komfortniveauet er generelt højt. Luftaffjedringen (hvis valgt) klarer ujævnheder på vejen med overlegen ro, og styretøjet formår at give en god fornemmelse af vejen uden at være for nervøst. For en stationcar føles A6 Avant e-tron overraskende sporty – uden at blive ukomfortabel.

Køreoplevelse og performance

Selvom vægten er høj, mærkes det ikke synderligt i køreegenskaberne. Bilen føles balanceret og sikker, også i skarpe sving eller ved hurtige motorvejsopkørsler. Acceleration er kvik, og det er nemt at glemme, at man sidder i en stationcar. Audi har arbejdet målrettet på at give A6 Avant e-tron en køreoplevelse, der appellerer til både dem der vil have komfort og dem, der gerne vil have lidt sjov bag rattet.

Firehjulstræk fås naturligvis også, og det bidrager til den sikre og stabile oplevelse – især under dårlige vejforhold. Regenerativ bremsning kan justeres i flere trin, hvilket gør det muligt at finde en kørestil, der passer til både landevej og bykørsel.

Konklusion: En stationcar med fremtid og format

Audi A6 Avant e-tron er et stærkt bud på, hvordan fremtidens stationcar kan se ud. Den kombinerer det praktiske med det elegante og leverer en komfortabel, støjsvag og teknologisk veludstyret køreoplevelse. Designet – særligt fronten – er blandt det mest vellykkede i Audi’s elbilsprogram, og kabinen byder på masser af plads og gennemført infotainment.

Model Batterikapacitet (Netto/Brutto) Rækkevidde (WLTP) Opladning (AC/DC) 0-100 km/t (estimat) Pris (DKK)
Progress – e-tron 75,8 kWh / 83 kWh 591 km 11 kW / 225 kW ca. 6,5 sek. 569.990 kr.
Progress – e-tron performance 94,9 kWh / 100 kWh 712 km 11 kW / 270 kW ca. 5,9 sek. 619.990 kr.
Progress – e-tron quattro 94,9 kWh / 100 kWh 678 km 11 kW / 270 kW ca. 4,0 sek. 709.990 kr.
Progress plus – e-tron 75,8 kWh / 83 kWh 588 km 11 kW / 225 kW ca. 6,5 sek. 609.990 kr.
Progress plus – e-tron performance 94,9 kWh / 100 kWh 708 km 11 kW / 270 kW ca. 5,9 sek. 659.990 kr.
Progress plus – e-tron quattro 94,9 kWh / 100 kWh 675 km 11 kW / 270 kW ca. 4,0 sek. 749.990 kr.
Ultra – e-tron 75,8 kWh / 83 kWh 576 km 11 kW / 225 kW ca. 6,5 sek. 679.990 kr.
Ultra – e-tron performance 94,9 kWh / 100 kWh 694 km 11 kW / 270 kW ca. 5,9 sek. 729.990 kr.
Ultra – e-tron quattro 94,9 kWh / 100 kWh 663 km 11 kW / 270 kW ca. 4,0 sek. 819.990 kr.

Der er plads til småforbedringer på materialevalg og køreassistentsystemets præcision, men det trækker ikke helhedsoplevelsen ned i nogen nævneværdig grad.

Det er især værd at fremhæve detaljerne: heads-up-displayet, B&O-lyden, den elektriske ladeklap og de programmerbare funktioner – alt sammen ting, der i hverdagen gør en forskel.

Audi A6 Avant e-tron fremstår som en elektrisk stationcar med pondus, og den beviser, at man godt kan kombinere familievenlig praktik med luksus og køreglæde. Et oplagt valg for dem, der ikke vil gå på kompromis med hverken rækkevidde, komfort eller design.

Audi A6 Avant Ultra e-tron performance

Design og komfort
Køreegenskaber
Software
Førerassistentsystemer
Rækkevidde
Opladning
Sikkerhed

729.990 kr. (testet version, begynder ved 569.990)

Audi A6 Avant e-tron fremstår som en elektrisk stationcar med pondus, og den beviser, at man godt kan kombinere familievenlig praktik med moderne luksus og køreglæde. Et oplagt valg for dem, der ikke vil gå på kompromis med hverken rækkevidde, komfort eller design.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.