×
Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Samsung Galaxy S23 Ultra

En glimrende mobiltelefon bliver endnu bedre. Kameraet især brillerer.

Ganske som ventet – og rygtedes – i månedsvis, kom den nye Samsung S23 serie til verden i begyndelsen af denne måned, og nu har vi fået telefonerne til test. Den første er også den største og den vigtigste, for Samsung Galaxy S23 Ultra er flagskibet og, ikke mindst, den barre konkurrenterne nu skal leve op til. Og lad mig allerede nu tage lidt forskud på glæderne; S23 Ultra er en fantastisk telefon på næsten alle måder. I særdeleshed er kameraet nu lysår foran konkurrenterne.

Klassisk design – ingen dikkedarer

Designet på S23 Ultra er der faktisk ikke så meget at skrive om jeg ikke allerede skrev da jeg testede S22 Ultra sidste år; den ligner nemlig en del. På den anden side ligner alle nye mobiltelefoner jo stort set hinanden, så det er ikke super overraskende. Der er dog nuancer, blandt andet et lidt mere diskret kameradesign på bagsiden og en mindre skarpt kurvet kant – hvilket jeg personligt er stor fortaler for (faktisk, bare drop det kurvede helt – det gør intet godt for noget).

Vores testmodel er en ganske lækker grøn farve – afdæmpet og smagfuld. Der findes naturligvis også en mere klassisk sort, skulle du have lyst til det – og en farve kaldet Lavender og en kaldet Cream. Alle relativt diskrete i farverne.

Der er plads til hele to nano-sim kort og et e-sim kort kan du også tilføje. I bunden er der USB-C som sædvanlig, og her sidder også S-pennen. Alt er, med andre ord, nogenlunde som det plejer.

Ny processor gør en forskel

Indtrykket af “business as usual” ændrer sig dog en del når man får tændt telefonen. I første omgang er den vanvittigt hurtig, og det skyldes formentlig at vi (endelig) i Europa har fået “opgraderet” processoren til den nyeste version af Snapdragon. Tidligere har Samsung måttet ty til deres egne processorer på disse breddegrader – simpelthen fordi, der ikke kunne produceres nok Snapdragon, lød det. Det har ændret sig fordi Samsung har fået lov at lave Snapdragon 8 Gen 2 på licens. Dermed er dette formentlig den hurtigste Android på markedet lige nu – men naturligvis deler den æren med eksempelvis OnePlus’ nye flagskib som vi har anmeldt her.

I dagligt brug er Samsung Galaxy S23 Ultra simpelthen hurtig nok til alt. Alt. Der er intet du kan kaste efter den den ikke kan klare, og de 12GB hukommelse sammen med Snapdragon processoren leverer en ydelse du skal forbi en iPhone for at finde tilsvarende. I min GeekBench måling rammer telefonen da også imponerende 1520 i singlecore og 4805 i multicore. Den er altså hurtigere på singlecore ydelsen end OnePlus 11 5G og nogenlunde tilsvarende på multicore – men er stadig slået af Apples iPhone 14 Pro. Men som skrevet; det er fuldstændigt ligemeget i dagligdagen.

Bedste skærm i klassen

Samsung er de bedste til at lave skærme, og den allerbedste skærmteknologi reserverer de til deres egne telefoner – og dermed også S23 Ultra. Dog skal det siges, at der umiddelbart ikke er de store forbedringer i forhold til skærmen på S22 Ultra – for mig at se er det stort set det samme. Men det gør nu i øvrigt heller ikke så meget, for det er en noget nær perfekt skærm.

Der er stadig 120Hz opdatering, hvilket betyder en glimrende ydelse når du scroller igennem indhold eller spiller spil hvor skærmens hastighed har betydning. Telefonen ændrer selv opdateringsfrekvensen så den passer til det du laver for dermed at spare på strømmen.

Lysstyrken er glimrende, og selv i høj solskin er der ingen slinger i valsen – alt står klart og tydeligt. Nu er det efterhånden også en del år siden, man skulle søge skygge for at se hvad der skete på skærmen, men jeg vil alligevel lige minde dig på det; skærmteknologien er kommet langt, og på S23 Ultra får du altså noget af det allerbedste du overhovedet kan få.

Skærmens opløsning er overvældende 3.088 x 1.440, men du skal selv ind og indstille den til den høje opløsning, for Samsung har fra starten valgt en lavere opløsning, der til gengæld sparer batteri. I praksis vil der være mange, der lige så godt kan bruge telefonens FHD+ opløsning (standarden) fordi det simpelthen ser rigtigt fint ud. Men Samsung giver dig altså valget.

Vanvittigt kamera

Kameraet på Samsung Galaxy S23 Ultra er uden sammenligning det bedste jeg har set på en mobiltelefon til dato. Uden sammenligning. Billederne fra iPhone 14 Pro Max ser halvsløje ud ved siden af, og der skal altså noget til.

Alt står knivskarpt, og selv den mest sølle amatørfotograf vil knibe sig selv i armen over kvaliteten på billeder taget med S23 Ultra. Og det er ligemeget, om billederne er taget i næsten fuldstændigt mørke, kvaliteten af kameraet og softwaren gør, at det stadig ser fuldstændigt vanvittigt lækkert ud, og kameraet beholder stort set alle farver og er ret tro mod virkeligheden – omend en smule til den mættede side. Det kan du så heldigvis gøre noget ved i det i øvrigt udmærkede interface til redigering bagefter.

Læg mærke til detaljegraden i billedet af gården – på trods af mørket er det faktisk skarpt ned til mindste detalje. Det er en absurd mængde lys, det lykkedes for Samsungs objektiv at indfange. Det er måske endnu bedre illustreret i billedet fra stuen, der reelt kun er oplyst af den lille lampe. I praksis er der faktisk meget, meget mørkere end hvad man ser på billedet. Eneste minus kan være, at aftenbilleder nogle gange simpelthen ikke vil se ud som aftenbilleder, da de bliver for lyse, hvilket kan gå ud over stemningen. I billedet fra stuen ser det endda ud som om, det nærmest er dag udenfor fordi der er en smule lysere ude på gaden – i virkeligheden var der ret mørkt, men kameraet suger alt lys ind og får det til at se helt lyst ud for til gengæld at indfange alt hvad der foregår inde i stuen. Efterhånden som AI bliver klogere vil det formentlig ændre sig, så man kan få et mere realistisk billede – i hvert fald er ydelsen helt enorm.

Udmærket batterilevetid

Når det kommer til opladning og batterilevetid er Samsung Galaxy S23 Ultra også ganske langt fremme i bussen. Batterilevetiden er ca. den samme som på topmodellen fra sidste år, og det giver altså en hel dag med tungt brug – og to dage hvis du sparer lidt. På en enkelt dag er jeg ikke gået i seng med mindre end 20% tilbage på batteriet – ofte en del mere. Det er mere end godkendt.

Der er også blevet plads til hurtig opladning, både med kabel og trådløst. Personligt lader jeg ofte trådløst, så jeg ville nødig se Samsung gøre OnePlus kunsten efter og droppe det – på S23 Ultra får du 15W uden ledninger. Med et USB-C kabel og den rette lader (som du selv skal købe) får du op til 45W. Det er rigeligt hurtigt til, at du kan få en hurtig omgang strøm hvis du er ved at være i problemer.

Alt det andet

Personligt bruger jeg aldrig S-Pennen – men det er da fint at den er der, skulle du have de lyster. Den fungerer i hvert fald fint i en hurtig test – reagerer hurtigt og relativt naturligt når du skriver med den.

Der er også de nyeste trådløse standarder; wifi6E og Bluetooth 5.3. Du skal selvfølgelig have udstyret til det, men har du det får du imponerende stabile forbindelser til både netværk og trådløse enheder. Jeg kan snildt stå i den ene ende af min lejlighed og have forbindelse til en bluetooth højttaler i den anden ende. Det er for så vidt ikke noget nyt, men det virker som om stabiliteten på bluetooth er blevet helt ekstrem – også over længere afstande. Wifi6E er der formentlig ikke så mange der har endnu, men den næste router du får er formentlig med den standard, og så er det godt at have. Også her er både stabilitet og ydelse glimrende – jeg kan uden problemer overføre med alt hvad min internetforbindelse (1Gbit) kan trække i stort set hele lejligheden. Men som sagt kræver det altså, at din router er i hvert fald Wifi6.

Er det telefonen for dig?

Samsung Galaxy S23 Ultra er en dyr telefon. Den begynder ved ca. 11.000 kr., hvilket er rigtigt mange penge. Sammenligner du den med dens direkte konkurrent, iPhone 14 Pro Max, ja så er det pludselig ikke så galt. Men hvis du kigger lidt på den kinesiske OnePlus 11 5G, ja så ryger der altså en god bunke kroner ud af pungen for S23 Ultra. Til gengæld for de penge får du et kamera der formentlig ikke bliver set bedre (i år i hvert fald) og S-Pennen som kan være en dealbreaker for nogen brugere, ligesom du får trådløs opladning som OnePlus også har droppet. I det hele taget får du en helstøbt telefon på alle måder, som leverer ydelse på alle fronter. Så hvis du har pengene er der ingen tvivl: S23 Ultra er den høje pris værd, og det er en telefon du kan have i mange år hvis du passer på den.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

Pris: Fra 10.999 kr.

Samsungs nyeste topmodel ser måske ikke ud til at være en voldsom opgradering - på overfladen. Men især kameraet er virkelig en gamechanger.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.