×
ElbilerTophistorie

Belgien skal redde Volvo EX30 fra Kina-told

Frygten for en importtold på elbiler produceret i Kina, får Volvo Cars til at starte produktion af Volvo EX30 i Belgien.

Volvo EX30 er en af årets mest hypede elbiler. Det skyldes ikke mindst den lave startpris på 274.000 kroner, der har lokket mange nysgerrige til og får EX30 til at ligne et kæmpehit, allerede inden den er kørt ud fra fabrikken.

Oprindeligt var planen, at bilen udelukkende skulle produceres i Kina, hvor produktionsomkostningerne er lavere. Men det har Volvo Cars ændret på. Fra 2025 vil bilen også blive produceret i Volvo Cars fabrik i Ghent, Belgien, der også bygger XC40 og C40. Der lurer nemlig Kina-problemer i horisonten, ikke bare for Volvo, men også for andre bilproducenter.

I september annoncerede formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, nemlig en større undersøgelse af kinesisk statsstøtte til elbilproduktion. Resultatet kan blive øgede toldsatser, som vil ramme kinesiske producenter uden fabrikker i Europa, såsom Nio og Xpeng.

Men det vil også være dårligt nyt for de europæiske producenter Volkswagen, BMW og Mercedes-Benz, som alle har produktionsfaciliteter i Kina. Ligesom Tesla vil blive ramt, fordi de fortsat får produceret biler i Kina. Men også kinesiske Geely, der ejer både Volvo Cars og Polestar.

Frankrig straffer Kina

Selv om EU først vil præsentere sin løsning på Kina-problemet i slutningen af næste år, har Frankrig allerede taget det første skridt. Fra den 15. december vil Frankrig fjerne statstilskud til elbiler, hvis de ikke lever op til en række krav. Heriblandt biler, der er produceret med strøm fra kul. Forslaget er udformet for direkte at ramme kinesiske bilproducenter, der er afhængige af elektricitet produceret fra kulkraft.

Volvo Cars er den første bilproducent, der har reageret på forhånd ved at flytte produktionen af EX30 til Europa.

– At producere EX30 i Gent forhindrer problemet, hvis told, eller i værste fald et forbud, bliver en realitet, siger siger administrerende direktør Jim Rowan, ifølge Automotive News.

De første eksemplarer af Volvo EX30 forventes at blive leveret herhjemme i juni næste år. Herunder kan du se en video med indtryk fra vores første køretur i bilen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.