×
Soundbars

Denon HEOS HomeCinema

Denons bud på en soundbar der kan give liv til lyden fra dit tv er egentlig udmærket, men for svær at sætte op og bruge.

Har man prøvet at sætte et Sonos system op ved man, at det er let som bare p… Der kunne Denon godt have snydt lidt og taget ved lære, for det er den største svaghed ved en soundbar, som ellers faktisk er ganske glimrende på mange måder, og den leverer aldeles udmærket lyd til både musik, tv og film.

Diskret design

HEOS HomeCinema ligner rimeligt meget en soundbar. Placeret under tv’et er den nærmest prototypen på en soundbar: En aflang boks i stof med et logo på. Den passer fint under fjernsyn fra 40″ og opefter, og er nogenlunde diskret – selv om den stadig ligner en sort klump under fjernsynet. Men det er åbenbart sådan, en soundbar skal se ud, virker det til at producenterne har besluttet. Måske bygge en med hvidt stof på fronten…? Under alle omstændigheder har vi set mere diskrete soundbarer, hvis man altså kan kalde eksempelvis Polks Magnifi Mini, der er væsentlig mindre. (Dog skal det siges, at HEOS leverer en noget bedre lyd – det kommer jeg tilbage til.)

Gode forbindelser

I modsætning til eksempelvis Sonos’ Playbase, har Denon været kloge nok til at tilføje en HDMI indgang på bagsiden af baren. Der er også både wifi (naturligvis, eftersom HEOS er et multiroom system) og ethernet forbindelse – så du kan være helt sikker på, at du kommer på, også hvis du ikke er vild med wifi. Derudover er det en optisk indgang og der medfølger en IR “forlænger” i tilfælde af at din nye soundbar står placeret foran dit tv, så din fjernbetjening ikke kan nå fjernsynets IR port. Alt i alt et udmærket sæt forbindelser.

Håbløs opsætning

Opsætning af HEOS systemet er ikke for de teknisk svagelige. Godt nok foregår det hele via appen, men det kræver en bunke skridt og er ikke nær så intuitiv som det, vi efterhånden er vant til fra konkurrerende produkter. Man skal forbinde et 3,5mm stik til soundbaren for at sætte den op. “Hvadfornoget?,” hører jeg dig sige? Ja, Denon vil have at du kobler din telefon fysisk til soundbaren og starte appen for at sætte systemet op. Det er med på top 1 over de mest kluntede metoder jeg har set til at sætte en soundbar op. Og hvem har i det hele taget en telefon med et 3,5mm stik? I hvert fald skal alle med en nyere iPhone eller en topmodel fra flere af de andre producenter til at rode efter deres dongle for at sætte HEOS op. Det er simpelthen noget rod. Når man så endelig er i gang er det heller ikke nær så intuitivt som det, flere af konkurrenterne kan tilbyde – måske fordi Denon har fravalgt Bluetooth – hvilket mange af de andre har indbygget, og bruger i setupprocessen.

Udmærket lydkvalitet

Hvis der er én ting, Denon altid har kunnet, er det at lave fornuftig lyd. Det er også tilfældet med deres HEOS serie, og selv om en soundbar aldrig kan levere samme lydkvalitet og oplevelse som et “ægte” sæt med to fronthøjttalere og en center, ja så får den alligevel nogenlunde godt fat. Lyden er klar og både diskant og mellemtone træder fint frem og er defineret ganske okay. Til film og tv er det rart at stemmerne er klare og tydelige og det er let at høre dialogen. Der mangler desværre en smule dybde i lyden, for barens medfølgende subwoofer er ikke helt kraftig nok til at yde Star Wars retfærdighed. Ikke desto mindre er den generelle lydkvalitet aldeles glimrende, og for de fleste vil det være alt nok – og som minimum mange, mange, mange gange bedre end de indbyggede højttalere i dit tv.

Rodet betjening

Der følger ingen fjernbetjening med til HEOS HomeCinema – og det er altså en fejl. Man kan godt nok programmere sin “almindelige” fjernbetjening til at styre HomeCinema, men det er ikke let. Du er altså nødt til at fedte med appen for at bruge soundbaren, og når man skal skifte imellem input bliver det meget, meget hurtigt en gevaldig omgang trykken frem og tilbage i appen. Menuerne er generelt ikke særligt intuitive og placeringen af menupunkter skulle simpelthen gåes igennem så det hele blev mere logisk – her må jeg igen tilbage til Sonos, som har lavet en app der er så utroligt meget mere intuitiv.

Udmærket udvalg af tjenester

Vil man gerne bruge soundbaren som musikafspiller – eller har man også andre højttalere i systemet og skal det være et multiroom system, hvilket HEOS jo reelt er – så er det vigtigt, at systemet understøtter mange tjenester. Her er Denon ret godt med, for her er understøttelse af langt de fleste; Spotify, Deezer, Tidal, Pandora, Amazon Music og flere er understøttet. Af de store mangler kun Apple Music (Hvilket eksempelvis Sonos understøtter), men har du en af de andre tjenester kan du altså roligt investere i HEOS systemet.

Næsten i mål

Denon har fat i noget med HEOS HomeCinema. Lyden er bedre end de fleste af konkurrenterne i prisklassen, faktisk synes jeg den ligger helt i toppen – du får virkelig noget for de 4.500 kr. Designet er en smule kedeligt og opsætning og betjening er simpelthen ikke godt nok – men meget af det kan rettes igennem softwareopdateringer – og der er allerede blevet lappet lidt på det i den tid jeg har testet systemet. Jeg håber på mere i næste generation af HEOS – og i hvert fald vil jeg af med den irriterende 3,5mm minijack løsning til opsætning, for det er helt håbløst.

Denon HEOS

Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Brugervenlighed

Pris: 4.499 kr.

HEOS systemets soundbar lyder udmærket, har gode funktioner og en pris der passer til kvaliteten. Designet er dog lidt kedeligt, og brugervenligheden mangler det sidste.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.