×
TeknologiTophistorie

Dette højttalerpapir er så tyndt, at det kan bruges som tapet

MIT har lavet et højttalerpapir så tyndt, at det kan bruges som tapet. Det kan omdanne hele vægge til støjdæmpende overflader.

Der findes allerede tynde højttalere – eksempelvis elektrostatiske højttalere eller Sonos | Ikea Symfonisk Billedrammen. Men hvad nu, hvis du bogstaveligt talt kunne forvandle alle væggene i dit hjem til én kæmpe højttaler? Det bliver måske muligt inden for de kommende år. Forskere ved MIT har udviklet et nyt højttalerpapir, der er let og holdbart nok til at kunne montere på alle mulige overflader.

Endnu bedre er det, at det ifølge forskerne er simpelt at fremstille. Tilsyneladende mere enkelt end traditionelle højttalere.

Forskerne har ikke genopfundet den dybe tallerken. De har taget eksisterende teknologier og materialer og så forfinet dem. De bruger polyvinylidenfluoridfilm (PVDF), som har piezoelektriske egenskaber og har været brugt til højttalere siden 1970’erne.

Traditionelt har PVDF-højttalere stået over for adskillige designudfordringer, herunder problematisk holdbarhed og begrænset frekvensrespons.

Bittesmå bobler laver lyd

MITs primære innovation her ser ud til at være at forstærke materialet ved at omforme det. Et perforeret lag af PET-plast påføres pladen af ​​PVDF, som, når den behandles med varme i et vakuum, får PVDF’en til at presse sig gennem perforeringer, hvilket skaber utallige små bobler. Lidt ligesom bobleplast, der kan producere mere end blot en knaldende lyd.

I stedet for blot at vibrere hele arket af PVDF-materiale, er det boblerne, der vibrerer. Samtidig tilføjer PET-lagene, der omgiver boblerne, den nødvendige strukturelle integritet for, at materialet kan bøjes og fastgøres til overflader uden at hæmme lydgengivelsen.

Materialets akustiske egenskaber kan justeres ved at ændre størrelsen og omarrangere boblerne.

Forskerne demonstrerer højttalerpapiret her.

Som det kan høres i videoen herover, kræver det nye højttalerpapir stadig nogen justering før det kan bruges til eksempelvis hi-fi.

Men teoretisk set kan forskernes højttalerpapir omdanne hele vægge til støjreducerende overflader. Denne idé fungerer også med almindelige højttalere, men begrænsninger i placeringen gør det stort set umuligt i praktisk forstand.

Det faktum, at højttalerpapiret overhovedet er i stand til at producere hørbar lyd i en sådan formfaktor, er ret imponerende. En kvadratmeter højttalermateriale bruger omkring en tiendedel (100 milliwatt) af den strøm, som en “gennemsnitlig hjemmehøjttaler” (1 watt) bruger til lignende decibel-output.

Et andet spændende aspekt PVDF-højttalerne er, at du kan fore dit hjem – eller interiøret i biler og spillesteder – med materialet, stort set uden at det optager nogen plads. Det vil også være oplagt at bruge i smartphones, tablets eller andre små enheder, hvor det er svært at få plads til traditionelle højttalere.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.