Pixel
Transport

EEA: Elbiler er mere CO2-venlige end andre biler

Selv når produktionsomkostningerne medtages, fastslår Det Europæiske Miljøagentur.

Er elbiler mere miljøvenlige end traditionelle biller, når produktion af bil og batteri medtages i regnestykket? Det mener EEA, Det Europæiske Miljøagentur, der netop har udgivet rapporten Electric Vehicles from life cycle and circular economy perspectives.

Ifølge agenturet vil elbiler, som får strøm fra det nuværende europæiske elnet, udlede mellem 17 og 21 procent lavere CO2 end en dieselbil på samme størrelse. Og 26 til 30 procent mindre end en benzinbil i samme størrelse.

Mindre biler, flere ladere

Det afgørende er, om elbilerne lades op med strøm fra ikke-fossile energikilder, skrives der i rapporten. Foregår opladningen på et elnet der udelukkende produceres af fossile kilder, er der ikke nogen samlet reduktion.

Agenturet understreger også, at en elbils CO2-regnskab bliver bedre, jo længere tid den kører på vejene, ligesom størrelsen på batteriet har stor betydning. Agenturet foreslår derfor, at man på sigt bør opfordre producenterne til at lave mindre elbil med mindre batterier – og dermed rækkevidde. I stedet skal der stilles større krav til den infrastruktur af ladere, der skal bygges.

Rapporten fastslår også, at genanvendelse er væsentlig i forhold til at nedbringe klimabelastningen fra elbilerne.

Agenturet forventer, at mængden af elbiler vil stige til mellem 3,9 og 13 procent af alle nye indregistreringer i 2030. I 2017 var tallet på bare 0,6 procent.