Wearables

Garmin Fenix 5

Garmins sportsur er helt forrest i feltet - og er du seriøs med din træning er det alle pengene værd.

Garmins serie af sportsure med GPS er en af de mest avancerede på markedet overhovedet, og topmodellen hedder Fenix 5 (Og ja, de sprang over et nummer) – et sportsur med stort set alle de funktioner, du kan forvente af et ur i den kategori, og mere til. Men du skal være bevidst om dit behov, for der vil være en del, for hvem et Fenix 5 vil være overkill.

Lækkert og småt design

Alt efter, hvilken model du investerer i, er Fenix 5 et af de mindste dedikerede sportsure på markedet. Med en diameter på 42mm er det kun en smule fysisk større end eksempelvis et Apple Watch, der har samme diameter men er firkantet og med en meget mindre kant. Fenix 5 har et lidt “hårdt” udseende med synlige skruer, hvilket dog tydeligvis er et designvalg, som blot understreger det rå look.

Er du typen der ikke har et voldsomt håndled, så er Fenix 5 måske nærmest det eneste ur, der ikke ser ud som om, du har en bornholmer spændt på underarmen. Sammenligner man med andre mærker – eksempelvis Suunto’s ellers udmærkede topmodeller – er der simpelthen en verden til forskel. Garmins ur ligner et pænt sportsur uden dikkedarer – mens Suunto’erne ligner en smartphone spændt på din arm.

Byggekvalitet helt i top

Man mærker det allerede når man åbner kassen. Der er kræset for detaljerne her. Alt føles solidt og man kan se, at det er præcisionsarbejde der ligger bag. Det er lækkert nok til, at mange vil gå med det altid, og det er sådan set også meningen med et ur som dette. Det er pænt nok til, at det ikke ser helt håbløst ud hvis det sidder under pæne skjorteærmer, og samtidig også sporty nok til at det fint går med mere casual tøj. Faktisk noget nær den perfekte balance, hvis du spørger mig. I hvert fald til mænd – kvinder vil formentlig have en lidt anden tilgang til det, trods alt. Under alle omstændigheder må jeg konkludere, at Garmin har bygget et ur, der er det pæneste på markedet for sportsure lige nu.

Men går alt denne lækkerhed så ud over funktionaliteten? Det korte svar: Nej. Fenix 5 leverer et avanceret og, for de mest hardcore brugere, aldeles uundværligt, sæt funktioner.

Ingen touch

Fenix 5 har ikke en touchskærm. Så er det sagt. I stedet har du fem knapper at gøre godt med, og jeg indrømmer med det samme, at det tager noget tid at vænne sig til, og det er sket mere end en enkelt gang, at jeg har stået og trykket febrilsk på skærmen. Men efter nogle måneders brug må jeg så konkludere, at det er noget man vænner sig til. Menuerne er ret logisk opbygget med meget få svipsere, og ofte er det let at finde ud af, hvordan man kommer frem og tilbage – også når man løber trail. Ikke desto mindre skete det – især i starten – at jeg stod og fedtede løs med urets knapper for at finde ud af de mest simple funktioner. Det er dog slut nu. Kommer du i øvrigt fra en tidligere version af Garmins ure vil du føle dig meget hjemme i menustruktur og betjening.

Skærmen er i farver, og alt står faktisk ret fint på den, takket være en opløsning på 240×240.

Basale smartwatch funktioner

Et sportsur som dette konkurrerer naturligvis om pladsen på armen med de “rigtige” smartwatches som Apple Watch, Samsung Gear eller Huawei Watch – som langt hen ad vejen er trampet ind på sportsurenes domæner med flere og flere sportsfunktioner. Men den krig kæmpes i begge retninger, for Fenix 5 leverer også smartwatch funktionalitet. Du får notifikationer fra telefonen når den er forbundet med bluetooth – en af de vigtigste smartwatchfunktioner. Du kan også se dine aftaler i kalenderen og scroll igennem dem, men ikke rigtigt gøre noget ved dem, ligesom du ikke se indkommende opkald – men ikke svare på dem som du kan på et “ægte” smartwartch. Ikke desto mindre synes jeg egentlig, de funktioner Garmin uret kan præstere er det, jeg har mest brug for i dagligdagen, og de få funktioner fungerer upåklageligt.

Bedst til sport

Fenix 5 er primært et sportsur – det er tydeligt på stort set alle måder. Og den primære funktion leverer det til UG.

Under opsætningen får du en liste over de sportsgrene, uret kan holde styr på. Og det er stort set alt. Hvad enten du svømmer, løber, cykler, spiller golf eller hopper i faldskærm, så kan dette ur måle det. Og det er præcist, så vidt jeg kan vurdere. igennem tunneler hvor uret mister satellitforbindelsen regner det distancen ud når jeg når ud på den anden side.

Et af de store problemer med GPS ure kan være at lokalisere og bruge GPS satellitterne. Ofte kan man godt begynde sin træning uden at uret er låst på satellitterne, men hvis man gør det gør det selvfølgelig målingerne mindre præcise, og har du købt dette ur er du sikkert typen, der går efter præcise målinger. Derfor må du pænt vente på at finde satellitterne – men heldigvis er Fenix 5 ekstremt hurtig til det. Faktisk tager det ofte kun få sekunder, og det længste jeg har ventet har været 30 sekunder – men dertil skal siges, at det var en løbetur på den anden side af planeten, så uret startede helt på bar bund.

Fenix 5 er vandtæt ned til 100 meter, hvilket betyder at du også kan bruge det når du svømmer. Det er også en fuldstændigt nødvendig feature for et ur som dette, der er perfekt til triatleten. Det måler ganske præcist antallet af tag og baner, og generelt giver det bunker af statistik – både nødvendig og unødvendig for de fleste. Men hvis du eksempelvis er triatlet og en af motivationerne er, at du kan se hvert lille gran af fremgang, så leverer uret altså al den statistik, du kan ønske dig.

God batterilevetid

På trods af at jeg har brugt uret ganske heftigt og tracket en del træninger er jeg imponeret over, hvor lang tid batteriet holder. Sammenligner man med smartwatches er forskellen slående – der skal man være heldig, hvis man når igennem to dage på en opladning. Det skal man ikke med Fenix 5, der snildt når op på en uge før det skal oplades. Og det endda med en løbetur næsten hver dag, svømmeture og konstant forbindelse til telefonen via bluetooth. Det er ganske imponerende, og det er rigtigt lækkert at kunne tage på forlænget weekend uden at skulle pakke en oplader med. Nu jeg er ved oplader, så er det et af de få irritationsmomenter ved et ur, der ellers leverer på de fleste måder; det klipses på en flad lader, og det er ikke muligt at bruge andre ladere. Jeg ville virkelig ønske, at nogen bare ville lave et ur der oplades via USB-C. Når det kan lade sig gøre på hovedtelefoner (Der vel at mærke stadig er vandtætte), hvorfor så ikke på et ur?

Sportsuret over dem alle

Garmin har ramt en næsten perfekt balance med Fenix 5. Den mindste udgave på 42mm vil passe de fleste og mange vil kunne bruge det som deres eneste ur. Vil man have en større skærm er det også muligt med 47mm udgaven. Der er smartwatchfunktioner nok til at de fleste vil være tilfredse, og som atlet vil man kunne få stillet sin sult efter stort set alle de statistikker man kan ønske sig. Prisen er endda helt rimelig for et ur i denne klasse.

Garmin Fenix 5

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 3.677 kr.

Garmin har med Fenix 5 lavet et ur, selv den mest krævende sportsmand/kvinde vil sætte pris på. Design og funktionalitet er helt i top. Men husk at overveje dit behov inden du køber.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.