TeknologiTophistorie

Google går all-in på grønne søgninger

Google lancerer stribevis af værktøjer, så man eksempelvis kan vælge den mest miljøvenlige tur i Maps og det grønneste fly og hotel.

Google vil gøre det nemmere at træffe grønne valg, når man søger information, finder vej eller planlægger en kommende rejse. Selskabet har i dag løftet sløret for en række opdateringer, der skal give brugerne overblik over klimaeffekten af deres valg og opmuntre dem til at vælge det bæredygtige alternativ i dagligdagen.

Det er altså ikke tiltag, der skal mindske CO2-udslippet fra Google selv, men derimod værktøjer, der skal hjælpe deres brugere til at foretage valg, der leder til mindre CO2-udslip.

– De nye funktioner skal opmuntre de milliarder af mennesker, som hver dag bruger Googles tjenester, til at vælge de bæredygtige alternativer. Hverdagens bittesmå valg – såsom valget af rutevejledning – kan have en stor effekt, når en tilstrækkelig stor gruppe af mennesker træffer dem, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef i Google i Danmark.

Netop valget af ruter i Google Maps kan have stor effekt på klimaet. Derfor vil man fremover få foreslået den mest klimavenlige rute, når man beder om rutevejledning. Ruten bliver desuden automatisk foretrukket, hvis den vurderes at være lige så hurtig som den hurtigste rute, fortæller Google.

Alene den lille ændring vil ifølge Googles fremskrivning spare én million ton kulstofemissioner om året – eller hvad der svarer til at fjerne 200.000 biler fra vejnettet. Ærgerligt nok lanceres funktion i første omgang kun i USA, men den skulle komme til Europa næste år.

Rejs mere klimavenligt

Klimatiltagene omfatter foruden Maps blandt andet også søgemaskinen. I løbet af oktober bliver brugere mødt af et nyt design, når de søger efter begreber beslægtet med “klimaforandringer”. Her bliver der i større grad vist information fra anerkendte kilder som FN samt forklaringer af effekten af klimaforandringer, og hvad man kan gøre for at leve mere bæredygtigt. 

I rejsetjenesten Travel kan brugerne se, hvor store kulstofemissioner der er forbundet med en specifik flyrejse. Hver flyrute får et mærkat, som indikerer størrelsen på flyrejsens klimaaftryk. Samtidig kan man for hvert hotel under Travel læse om deres forsøg på at reducere affaldsmængder, energi- og vandforbrug. 

– Lanceringen er et naturligt skridt for Google i den fælles klimakamp, som vi alle befinder os i. Vi har været CO2-neutrale siden 2007, og vi matcher hele vores elforbrug med vedvarende energi. Men når vi er i kontakt med så mange brugere hver dag, har vi også et ansvar for at give dem muligheden for at kunne træffe de grønneste valg, siger Jesper Vangkilde.

Fakta: De nye initiativer

  • Grønne ruter i Maps: Fra næste år får brugere i Danmark foreslået den mest klimavenlige rute i Google Maps. Ruten vælges som standard, hvis den er lige så hurtig som den hurtigste rute.
  • Bliv klogere på klimaforandringer: Søgninger på søgeord, der relaterer sig til klimaforandringer, fører til resultatsider, hvor brugerne kan læse om klimaforandringer fra anerkendte kilder og få tips til at leve bæredygtigt.
  • Rejs bæredygtigt: Flyrejser under Travel får tydelige mærkater, der viser, hvilke flyrejser der er mest eller mindst klimabelastende.
  • Bo grønt på rejsen: Under travel kan brugere læse, hvordan de enkelte hoteller arbejder med reduktion af affaldsmængder og vandforbrug og optimering af, energieffektivitet.
  • Gransk dine shoppingvaner: Fremover får du forslag til at købe bæredygtige produkter, når du søger efter nye – og normalt klimabelastende – produkter som opvaskemaskine, brændeovn og vandvarmer.
  • Investér grønt: I Google Finance har over 10.000 virksomheder nu fået en en klimascore med hjælp fra Climate Disclosure Project.

Du kan se Google-bossen Sundar Pichai præsentere de nye tiltag i videoen herunder. Videoen varer knapt fire minutter.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.