×
Teknologi

Her er dit nye bildæk: Goodyear Eagle-360

Dette er hverken en fodbold eller en aerodynamisk golfbold. Nej, dette er dækfirmaet Goodyears bud på et dæk, der kan monteres på de selvkørende biler, der ligner en stensikker del af vores fremtid. Goodyear forventer, at der årlig sælges 85 millioner selvkørende biler, når vi når 2035. Goodyear Eagle-360, som det kuglerunde dæk er døbt, blev præsenteret på den nyligt overståede bilmesse i Genève.

Drejer på en tallerken

Fordelen ved dækkene er åbenlyse; biler kan dreje på en tallerken – eller i hvert fald om sin egen akse – eller køre sidelæns, når det er nødvendigt. Slut med svære parallelparkeringer. Rent faktisk vil det være stort set umuligt for et menneske at styre en bil på kuglerunde hjul, mens en computer klarer det legende let. Goodyear har i konceptet også indbygget en form for “intelligens”, der tager højde for aquaplanning, sne og uforudsigelige belægninger på kørebanen; et problem som de eksisterende selvkørende biler har svært ved at løse.

Reducerer støj

En anden udfordring er at få dækkene monteret på bilen, men også her har firmaet et bud. Goodyear Eagle-360 er “monteret” på køretøjet ved hjælp af magnetfelter; grundlæggende samme teknologi som bruges til de japanske højhastighedstog, hvilket øger passagerernes komfort og reducerer støj.

“Vi mener, at vores Eagle-360 konceptdæk kan levere en sikker og bæredygtig løsning til slutbrugeren, der vil køre i autonome biler i fremtiden,” sagde Jean-Claude Kihn, der er bestyrelsesformand for Goodyear EMEA, ved præsentationen.

Som du nok har gættet vil der gå rum tid førend Eagle-360 er klar til at gå i produktion – om nogensinde. Men dækkene er et bud, der gerne skulle sætte en kædereaktion i gang.

“Vi håber, at dækkene tjener som inspiration for bilindustrien, som vi naturligvis vil fortsætte med at finde løsninger for fremtiden sammen med,” slutter Jean-Claude Kihn.

Se konceptvideoen her:

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.