×
Teknologi

Et kvart århundrede med SMS’en

I disse dage er det 25 år siden at den første tekstbesked blev sendt. Beskeden var "Glædelig jul".

Søndag var det 25 år siden, at den første SMS-tekstbesked blev sendt. Dermed er teknologien ældre end både Justin Bieber, Selena Gomez og Christina Krzyrosiak Hansen, der er borgmester i Holbæk Kommune. Hvis SMS’en var en person, ville den være en millennial, der knoklede for at blive færdig med sin bacheloruddannelse, mens den brugte sine penge på fester og iPhones.

Glædelig jul

Den første tekstbesked blev sendt i England, på teleselskabet Vodafones GSM-netværk den 3. december 1992. Afsenderen var Neil Papworth og modtageren hed Richard Jarvis som modtog den på en Oribitel 901-mobiltelefon. Indholdet i beskeden var “Glædelig jul”.

Men det var først året efter, i 1993, at de første SMS-kompatible telefoner kom i handelen – og der skulle gå endnu ni år før brugen af teknologien eksploderede. Sidste år blev der, ifølge firmaet Firetext, sendt 8,3 trillioner SMS-beskeder verden over. Det er næsten 23 milliarder om dagen.

Læg dertil alle de beskeder, der bliver sendt via tjenester som Messenger og iMessage.

160 tegn

En tekstbesked kan indeholde 160 tegn (du kan godt skrive mere, men så sendes beskeden teknisk i flere sms’er, red.). Det var den tyske ingeniør Friedhelm Hillebrand, der definerede den mængde, da han mente at 160 karakterer var nok til de fleste sætninger og spørgsmål.

Twitter lod sig inspirere af tallet – og derfor kunne man indtil for nyligt max skrive 140 tegn i en Twitter-besked. Hvorfor de hev 20 fra, vides ikke.

Hillebrand og franskmanden Bernard Ghillebaert regnes som opfinderne af teknologien. Det skete i 1984.

Sjove fakta om SMS

Her er et par sjove fakta om tekstbeskeder:

  • Den originale “Ny besked”-tone på Nokia-telefoner var morsekode for ordet “SMS”.
  • I 2008 udførte den britiske kirurg David Notte en livreddende operation, ved at følge en trin-for-trin instruktion på sms, sendt fra en kollega.
  • Siden 2003 har det været lovligt for en mand i Malaysia at lade sig skille fra sin kone via en tekstbesked.
  • Indtil 2003 kunne mobiltelefoner ikke forfatte tekstbeskeder, kun modtage dem. Den første mobiltelefon, der kunne sende tekstbeskeder kom fra Nokia.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.