×
ElbilerTeknologiTophistorie

Hvordan bliver 2021 i tech? Vi kigger i krystalkuglen

2021 bliver et godt år for tech - vi kigger i krystalkuglen og ser på, hvad året kan bringe

2020 var et, på alle måder, mærkeligt år. Men hvor mange brancher led under pandemien, var de fleste tech-firmaer i stand til at undgå de værste følger – faktisk var der, på flere måder, nærmest bedre vilkår for salget af mange tech-produkter; alle blev hjemme, og alle skulle arbejde hjemme – hvilket betød en stigning i salget af eksempelvis tv, spilkonsoller og bærbare – ja, faktisk langt de fleste kategorier af produkter, vi bruger i hjemmet. Men heller ikke telefonsalget led mærkbart under pandemien. Men hvordan ser det så ud i 2021?

Vi har samlet nogle forudsigelser om det nye år, understøttet af rygter og artikler fra de seneste måneder. Du er mere end velkommen til at komme med dine egne kommentarer og tilføjelser i kommentarfeltet under artiklen her.

Mobiltelefoner

2021 bliver ikke et særligt spændende år for mobiltelefonerne – de fleste producenter vil “blot” raffinere deres design og det bliver kun til ganske små opgraderinger. Samsungs topmodel S21 bliver lanceret allerede her i januar (nærmere bestemt d. 14. januar), og den er ikke just en revolution, men får dog et par vigtige forbedringer i forhold til S20. Men alene navngivningen viser ret tydeligt, at S21 ikke just er omvæltende teknologi.

2021 udgaven af Samsungs topmodel hedder S21
2021 udgaven af Samsungs topmodel hedder S21

Til august kommer Apples iPhone 13 (eller, teoretisk, 12S – vi tror dog på 13). Den vil heller ikke få en større overhaling, som det var tilfældet i forhold til iPhone 12. Der vil nok blive nogle forbedringer på kameraet og eventuelt en lidt mindre udskæring til kameraet øverst i skærmen – men altså ikke noget, der vil betyde at du får brug for at udskifte din nuværende model fra hverken Samsung eller Apple.

Der er ikke noget der tyder på, at der kommer nye formfaktorer fra nye producenter – som vi eksempelvis så det med Samsungs Galaxy Fold for nogle år siden. Der er godt nok rygter om, at Apple arbejder på foldbare telefoner, så de kunne godt være på vej med en konkurrent til Fold – men hvis det er tilfældet er det meget tvivlsomt om vi kommer til at se den i 2021 – det er meget mere realistisk, at den kommer i 2022 eller 2023.

En sort hest på mobilmarkedet er Huawei. Med en ny administration i USA kan der blæse nye vinde og Huawei kunne i teorien komme tilbage på radaren hvis ellers de igen får lov at bruge Google tjenester. Indtil videre er der dog ikke signaler fra den indgående Biden administration om, at de vil omlægge den nuværende linje overfor Kina – og dermed Huawei.

TV

Der har allerede været et par udmeldinger fra tv-producenter om, hvor markedet er på vej hen i år. Og der er faktisk en del nyheder vi kan forvente at se i butikkerne i løbet af året.

Først og fremmest vil starten på året byde på CES – Consumer Electronics Show – der normalt afholdes i Las Vegas, men som i år vil være online. LG har allerede meldt ud, at de vil lancere mini-led fjernsyn på CES. Mini-led som teknologi er ikke at forveksle med eksempelvis OLED, men der er mange af de samme fordele; især sort-niveau og kontrast vil være nogenlunde tilsvarende fordi mini-led oplyser baggrunden i mange små felter – hvilket bringer kvaliteten tæt på OLED, hvor hver enkelt lille pixel lyser af sig selv. I hvert fald vil mini-led være et stort spring op fra traditionelle LED tv.

2021 LG MiniLED
LG’s 2021 MiniLED tv ser ud til at levere bedre billede til færre penge

Eftersom Samsung er verdens største tv-producent vil de naturligvis være tvunget til at svare igen – og eftersom LG sætter prisen på deres mini-led under OLED serien bliver konkurrencen på tv formentlig ganske hård i løbet af 2021.

Smarthome

På smarthome kommer vi til at se en bunke nye produkter indenfor de “gamle” kategorier; overvågning, belysning, smartlåse og gardiner. Der er faktisk ikke tegn til, at der dukker nye produktkategorier op, så også her skal vi formentlig regne mere med en evolution end en revolution.

At der ikke kommer nye produktkategorier betyder dog ikke, at der ikke sker noget. Især Google vil formentlig rykke med deres softwareplatform Google Home, og det vil – forhåbentlig – blive lettere at sætte et smarthjem op. Apples HomeKit vil også løbende blive forbedret og gøre livet lidt lettere for Apple brugere der vil automatisere deres hjem. Især kan der godt komme gode nyheder på både Googles udvikler konference IO og Apples WWDC til sommer.

Forhåbentlig kommer vi også til at høre lidt mere til det samarbejde, Apple Google, Zigbee og Amazon indledte tilbage i 2019 – der kan betyde at det bliver noget lettere at bruge smarthome produkter på tværs af producenter.

PC/Mac

Sidste år kom Apples første computere med deres egen M1 processor. Hvis du bruger pc tænker du måske, at det kommer ikke dig ved, men som ofte før, så kigger konkurrenterne (naturligt nok) til hinanden, og flere af de andre producenter – især måske Microsoft – kigger på Apple og har nok set, hvor store gevinster Apple får på både økonomi og muligheder for at designe sine egne produkter på en helt anden måde end hvis man er afhængig af Intel eller AMD’s processorer, der er ganske strømhungrende. Apples egen ARM-processor får simpelthen mere ud af færre watt. Du kan eventuelt læse vores anmeldelse af den nye Mac Mini eller den nye MacBook Air for at se, hvor godt den faktisk klarer sig. Fra Apple kan vi i øvrigt i løbet af året måske få en ny iMac – i et design som ligner en iPad Pro/Air, med det karakteristiske metalbånd rundt om skærmen. I hvert fald er det på tide, at det gamle design bliver opgraderet, for både Microsoft og HP har for længst overhalet iMac designet på deres All in One computere.

iMac
Kunne den kommende iMac se sådan ud? (collage: iNPUT)

Udover et ryk væk fra Intel for flere af de største producenter er der formentlig ikke så meget andet der vil rykke sig voldsomt i pc-verdenen; kanterne rundt om skærmen bliver mindre og mindre, så man reelt får en betydeligt større skærm i en mindre og lettere computer. Vi vil formentlig også se

Tilbehør

Bluetooth hovedtelefoner har haft deres storhedstid over de seneste år, og teknologien er ved at være moden, så der bliver formentlig ikke rykket meget på design eller funktionalitet i løbet af året. Vi kommer til at se opdaterede udgaver fra de store producenter der kan give bedre batterilevetid og noise cancelletion vil blive standard, men der kommer formentlig ikke en helt ny formfaktor eller særligt revolutionerende designs.

Til gengæld vil vi se et væld af Tile-efterligninger. Både Apple og Samsung har ifølge de nyeste rygter produkter på vej. Skulle du ikke kende Tile, så er det små tracking-enheder der gør, at du kan finde en pung eller en nøgle hvis du er kommet til at tabe eller glemme den. Og den produktkategori er altså lige ved at være klar til at eksplodere i løbet af de første måneder af 2021.

Elbiler

Elbiler er et af de områder der for os på iNPUT er vokset hurtigst. Og disse store gadgets er også et af de steder, hvor det rykker mest for tiden. Hvert år byder på betydeligt større udvalg, og det er ikke mindst tilfældet i 2021, der bliver det hidtil klart største år for vores firehjulede venner.

Især kan vi vente at se, at Volkswagen virkelig prøver at hente på det forspring Tesla har fået – deres ID.4 er imødeset med spænding.

ID.4
Sådan kommer den nye Volkswagen ID.4 til at se ud.

Også den kommede Audi Q4 ser lovende ud (og de to ligner hinanden en del, i øvrigt). Vi kommer også til at se de første danske leverancer af Teslas Model Y, og så bliver BMW iX3 også en meget interessant bil. Allesammen vil vi selvfølgelig teste her på redaktionen – så husk at følge med på vores YouTube.

Alt i alt starter vi godt nok 2021 med lukkede butikker og hårde restriktioner. Men vi tror stadig på, at 2021 bliver et fantastisk år!

Har vi glemt noget? Lad os vide det i kommentarfeltet herunder.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.