×
TeknologiTophistorie

I morgen slår elprisen ny rekord

Elprisen slår i disse dage alle rekorder, men den kunne være meget værre, hvis det ikke var for vind- og solenergien.

Krigen i Ukraine er ikke god ved elprisen. Kilowatt-timerne handles i disse dage til det højeste niveau nogensinde. Det positive er, at produktionsrekorder for både vindmøller og solceller hjælper med at holde priserne en anelse nede for danskerne.

I dag, mandag, er prisen for en kilowattime på 2,93 kroner. Men Nordpool forudser, at engrosprisen på el i morgen, den 8. marts, være voldsomme 3,38 kroner per kilowattime. Det er et godt stykke over de 3,20 kroner den kostede den 21. december sidste år, hvor engrosprisen satte hidtidig rekord.

Faktisk er engrosprisen på el blevet mere end fem gange dyrere på en måned. Den 7. februar var engrosprisen på bare 60 øre.

Alligevel kan vi glæde os over, at elprisen er lavere herhjemme end i eksempelvis Tyskland. De første to måneder af 2022 har nemlig budt på produktionsrekorder for både vindmøller og solceller.

Den høje elproduktion er med til at give lavere priser på el end vores sydlige europæiske naboer. I hvert fald i de timer, hvor de grønne kilder dækker hele forbruget.

Blæst og solskin tager toppen af elprisen

Danske vindmøller både til havs og til lands har produceret 4,77 TWh i årets første to måneder. Det er 12 procent mere end den tidligere rekord fra 2020. Endnu større er stigningerne i mængden af solenergi. Solcellerne har i januar og februar produceret 111 GWh. Det er svarende til en stigning på 60 procent i forhold til samme periode i fjor.

Det viser de seneste tal fra Energinet og ENTSO-E, der er sammenslutningen af transmissionsansvarlige selskaber i Europa.

– Det er særligt det dejlige solskinsvejr i slutningen af februar, der er med til at drive tallene op, og det er jo foreløbig fortsat ind i marts. Produktionen af solenergi har været stigende siden 2015, hvilket skyldes den fortsatte udbygning og mere effektive solcelleparker, siger analytiker i Dansk Energi Kristian Rune Poulsen.

Rekordproduktionen fra vind og sol pynter i CO2-regnskabet, men er også med til at holde igen på elprisen.

– Der er en klar tendens til, at den danske spotpris på el er lavere, når vind- og solproduktionen er høj i Danmark. Det skyldes, at danske vindmøller og solceller somme tider producerer nok el til at dække hele det danske behov. Det gør de til meget lave omkostninger, og derved behøver vi ikke betale et dyrt kul- eller gaskraftværk for at producere den sidste mængde strøm i de timer. Det gør, at danskerne ikke rammes nær så hårdt på pengepungen som andre europæiske forbrugere i en tid med høje energipriser for alle, siger Kristian Rune Poulsen.

Herfra skal der blot lyde en opfordring til at tage opvasken i hånden, huske at slukke lyset og måske udskyde storvasken …

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.