×
Belysning

IKEA Hektar skrivebordslampe

IKEA Hektar leverer både godt lys og trådløs opladning til din smartphone.

En skrivebordslampe med trådløs oplader til mobiltelefonen er lige så genial en ide, som den er simpel. IKEA Hektar optager kun et enkelt strømstik i væggen, men giver både lys og mulighed for at oplade telefonen uden at skulle tilslutte kabler af nogen art. Sæt lampen på arbejdsskrivebordet, så er du sikker på, at der er batteri på telefonen, når arbejdsdagen er overstået.

Hektar er desuden udrustet med et USB-stik, så den kan oplade tablets, hovedtelefoner eller andre enheder, der kræver et kabel.

Inspireret af gammel industri

Hektar ligner nu ellers ikke noget fra det intelligente hjem. Tværtimod lod designeren Ola Wihlborg sig inspirere af industri og gamle fabrikker, da han tegnede serien, der også tæller pendler, gulvlampe og klemspot (der dog alle er uden trådløs opladning). Lampen er behagelig simpel i sit udtryk og fremstillet af stål og aluminium. Den har samme fleksibilitet som den ikoniske Luxo-arkitektlampe og aluminiumsskærmen er lavet så tilpas stor, at den giver et godt retningsbestemt lys med en god balance i spredningen.

Personligt er jeg stor fan af den mørkegrå model, som jeg har anmeldt her, men lampen fås også i en lys beige.

IKEA Hektar
Lampen har både trådløs opladning og et indbygget USB-stik til kablet opladning.

Smart, men ikke hurtig

Hektar kan trådløst oplade enheder, der understøtter Qi Low-power standarden – det vil sige op til 5W, hvilket har været standarden for mobile enheder de seneste år. Ude i verden leges der med 7,5W og det ville helt klart have klædt Hektar at være lidt på forkant her. Det ville også give en smule hurtigere trådløs opladning. Men generelt kan det siges, at hvis du vil oplade hurtigt, så er Qi Low-power ikke løsningen.

Til gengæld understøttes Qi af både Apple (nyere iPhone-modeller), Samsung, Huawei og masser af andre producenter. Kort sagt: Har du en telefon, der kan oplades trådløst, kan den næsten med garanti oplades af Hektar.

Læg dertil at lampen også er udrustet med en USB-udgang, der kan levere op til 5Vdc / 2.000mA, så kan du samtidig oplade en tablet. Det er stadig ikke helt så hurtigt som de medfølgende 12W-opladere til for eksempel iPad Pro, men det fungerer.

Pæren mangler

IKEA Hektar leveres uden pære, så den må du selv investere i ved siden af. Der skal bruges pærer med E14-fatning (lille fatning, red.) med maksimalt 7 watt. IKEA anbefaler en 400 lumen E14 LED-pære af egen avl, men jeg har udstyret lampen med en Hue White Ambience E14 og det fungerer optimalt i min opsætning. Skærmen er så dyb, at også lange kertepærer er skjult, hvilket ellers ofte er en udfordring i lamper, der bruger E14-fatning.

IKEA Hektar har stået på mit skrivebord i et par uger – og den kommer ikke derfra før der dukker en lignende løsning med hurtigere trådløs opladning op. Jeg er pjattet med designet og ualmindelig glad for muligheden for at oplade mobilen trådløst uden ekstra kabler eller opladere på den sparsomme skrivebordsplads. Og med en prislap på 449 kroner for hele lampen, bliver det nærmest svært at finde en trådløs oplader alene til samme pris.

IKEA Hektar
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.