TeknologiTophistorie

iOS 14 lander i dag – dette kan du glæde dig til

I dag kan du opdatere din iPhone, iPad og Apple Watch med de markant anderledes udgaver af iOS 14, iPad OS 14 og WatchOS styresystemerne.

En af de største overraskelser under gårsdagens Time Flies Apple-event var meddelelsen om, at iOS 14 er klar. Normalt kommer årets opdatering af styresystemet først efter at nye iPhones er præsenteret, men den tradition har COVID-19 lavet om på. Både iOS 14 (til iPhone), iPadOS 14 til iPad og watchOS 7 til Apple Watch lander senere i dag.

Styresystemerne byder på nogle af de største ændringer siden det komplette redesign af iOS 7 helt tilbage i 2013. Eksempelvis får Hjemskærmen nu ‘widgets’, der kan bryde monotonien af apps og gøre telefonen mere personlig. Men der er meget, meget mere i vente og det kigger vi nærmere på herunder …

Artiklen fortsætter efter annoncen

iPhone / iOS 14

 • Widgets på hjemmeskærmen
  Jaja, Android har haft det siden tidernes morgen, men nu får iPhone-brugerne også mulighed for at lægge personlige widgets på skærmen. Der er tre forskellige størrelser og i første omgang kun fra Apple-relaterede apps, såsom Beskeder, Musik, Vejr, Kalender, Fotos og så videre.
 • Appbibliotek
  Med det nye Appbibliotek ryddes der op i alle ikonerne, der samles automatisk i mapper efter kategori. Det er også muligt at gemme hele sider med apps væk, så hjemmeskærmen bliver mere overskuelig. Vi har skrevet en guide til Appbiblioteket, som du kan læse her.
 • Billede i billede
  Videoer fra eksempelvis Netflix, Youtube eller endda FaceTime-opkald kan nu lægges som et lille billede oven på andre apps, så du kan manøvrere rundt på telefonen mens du ser video. Vi har lavet en guide til Billede i billede, der viser, hvordan funktion bruges.
iOS 14 guide
‘Billede i billede’ løsriver video.
 • Fastgjorte beskeder
  Beskeder er blevet opdateret med masser af nye funktioner. Blandt andet kan man nu fastgøre samtaler i toppen af skærmen, så de er nemme at komme til. Man kan også svare direkte på en bestemt besked i en gruppesamtale.
 • Cykelvejvisning i Kort
  Her er en funktion, der må tiltale danskerne: Ud over vejvisning via bil, offentlig transport og på gåben kan man nu også få bud på den optimale rute for cyklister. Der tages eksempelvis højde for cykelstier og stejle strækninger, når ruten planlægges.
 • Adgangskoder tjekkes
  Den nye udgave af Safari-browseren holder øje med dine adgangskoder og advarer, hvis de er blevet stjålet af hackere – altså hvis koden og eller mailadressen er fundet i et datalæk. Du får derefter mulighed for at ændre koden.
 • App Clips
  Et App Clip er en “miniudgave” af en app, som ikke kræver at hele app’en installeres. Kun den del, der fokuserer på en bestemt opgave du har brug for lige nu, hentes ned på telefonen. Et eksempel kunne være, hvis du skal betale for parkering. I stedet for at hente hele EasyPark-app’en hentes kun et App Clip, der gør det muligt at aktivere parkeringen.
 • Vælg dine egne mail- og browserapps
  Med iOS 14 kan du indstille en tredjepartsapp som din standardapp til mail eller browser i hele systemet.

Der er naturligvis langt flere nyheder i iOS 14. Hvis du vil se den komplette liste over de nye funktioner i styresystemet, kan du se dem hos Apple.

iPad / iPadOS 14

 • Samme som iOS 14
  iPad’en får næsten nøjagtigt den samme overhaling af brugerfladen som iPhone, så listen ovenfor gælder også for iPad. Eneste undtagelser er Appbiblioteket, der af den ene eller anden grund ikke kommer til iPad, ligesom de enkelte widgets ikke kan placeres frit på Hjemmeskærmen, men stadig kun i oversigten i skærmens venstre side.
 • Skrible
  Til gengæld får iPad’en bedre understøttelse for Apple Pencil. Det bliver muligt at skrive håndskrift i alle tekstfelter, hvorefter den automatisk ændres til tastet tekst. Dog kun på engelsk i første omgang. Du kan også slette ord ved at strege dem ud med Apple Pencil.
 • Nyt Appdesign
  Apps som Fotos, Noter og Arkiver har fået en ny gennemgående venstremenu, der gør det nemt at skifte mellem funktioner.
 • Flydende søgning
  Søgefunktionen er blevet mere kompakt. Den kommer nu frem i et lille vindue, der flyder over den app eller det skærmbillede, du befinder dig i.

Du kan se den komplette liste over nye funktioner i iPadOS 14 hos Apple.

 

Apple Watch / watchOS 7

 • Søvn-overvågning
  Med watchOS 7 introducerer Apple en hel række værktøjer, der skal hjælpe til bedre søvn. Der er værktøjer, der skal hjælpe med at komme i seng til den ønskede tid, til at få den ønskede mængde søvn og til at lave rutiner, der forbereder til sengetid. Ved at bruge accelerometeret holder uret øje med bevægelser i løbet af natten og leverer en ”søvnrapport” hver morgen, hvor man kan se, hvor god nattesøvnen har været. Der er også en haptisk alarm, der hjælper med at vågne om morgenen.
watchOS 7
watchOS 7 holder øje med din søvn.
 • Deling af urskiver
  Nu kan man dele sine skræddersyede urskiver med venner, bekendte og komplet fremmede. Urskriverne deles som enhver anden fil via mail eller sms og kan endda gøres tilgængelig på hjemmesider. Det kan være interessant for eksempelvis et sportshold, der har en tilpasset urskive med træningsdatoer og -data. Samtidig har Apple gjort det muligt at bruge flere af de såkaldte komplikationer fra samme app på samme urskive, så der bliver mere frihed til at sætte urskiven sammen.
 • Håndvask
  I et forsøg på at komme COVID-19 (og bakterier generelt) til livs, har Apple indført “automatisk opdagelse af håndvask”. Ved at benytte urets sensorer, mikrofoner og ved hjælp af avanceret maskinlæring, kan uret registrere når der vaskes hænder. Apple Watch starter så automatisk en timer på 20 sekunder. Bliver du færdig med at vaske hænder inden da, vil du blive opfordret til at fortsætte. App’en Sundhed vil også registrere hvor ofte, du vasker dine hænder. Se vores guide til Håndvask-funktionen her.
Ny Fitness-app med flere træninger ombord.
 • Ny Fitness app
  App’en Træning er åbenbart en af de mest populære på Apple Watch og med watchOS 7 kommer der fire nye træninger med ombord, nemlig: Coretræning, Dans, Funktionel styrketræning og Køl af. For at kunne måle kalorieforbrændingen korrekt under dans benytter uret både sensorer og pulsmåling, fortalte Apple. App’en er også blevet omdøbt til Fitness.

Du kan se alle nyheder i watchOS 7 hos Apple.

Hvornår og hvordan?

Tim Cook lovede tirsdag aften at alle de nye styresystemer vil blive tilgængelige i løbet af onsdag den 16. september. Normalt begynder Apple at udsende sine opdateringer, når dagen begynder i Capucino, Californien, hvilket er omkring klokken 18.00 dansk tid.

Opdateringerne kommer automatisk ned på alle kompatible enheder. Vil du forrest i køen, kan du gå ind under Indstillinger –> Generelt –> Softwareopdatering på iPhone og iPad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er endnu ikke noget nyt om, hvornår styresystemet til Mac-computere, kaldet macOS Big Sur, bliver frigivet, men det bliver ikke sammen med de tre ovenstående.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.