×
Routere

Netgear Orbi AC2200 RBR20

Mesh-routeren Orbi RBR20 er skrumpet markant, men leverer stadig hurtigt og stabilt netværk.

Anbefaler 4 stjernerHvad nytter det at have huset fuld af multirumshøjttalere og intelligente enheder, hvis wifi-netværket ikke slår til? Intet er mere irriterende, end at bevæge sig ud i et af husets yderområder og miste sin netværksforbindelse. Løsningen hedder mesh-netværk og består af flere routere, der kobles sammen i et fælles netværk, så de kan dække store områder.

Orbi-systemet er Netgears løsning – en løsning som vi hyldede i vores anmeldelse fra foråret sidste år. Men siden har Orbi fået konkurrence fra nyere og mere strømlinede modeller fra blandt andet Google, Asus og TP-Link. Det skal den nye Orbi RBR20-udgave rette op på. Samtidig er den en billigere måde at få startet et Orbi-netværk på, da den kan købes enkeltvis, hvor de tidligere blev solgt i sæt med mindst to enheder.

Skrumpet

Umiddelbart ligner Orbi RBR20 sine forgængere – en vase uden blomst – men der er en væsentlig forskel: Den er markant mindre. Nærmest halv størrelse i forhold til de første udgaver. Det er klart en fordel, hvis enheden skal placeres et synligt sted – eksempelvis i dagligstuen. Af en router at være, er den faktisk ganske tilforladelig at se på – og det er en god jysk underdrivelse. Til gengæld betyder størrelsen, at der er barberet ned på antallet af stik; RBR20 har kun en enkelt fysisk netværksudgang og det kan blive et problem, hvis man som undertegnede, har både en Philips Hue-bridge og en Tado-bridge (intelligente termostater, red.) der skal bruge kablet netværk for at fungere.

Orbi RBR20
Orbi RBR20 har kun et enkelt udgående netværksstik. Det er for lidt.

I forhold til den første udgave vi testede, er USB-stikket også væk. Umiddelbart er det ikke det store problem, da det ikke kunne bruges til andet end vedligeholdelse, men jeg havde nu foretrukket et fuldfedt USB-stik til tilslutning af eksempelvis en ekstern harddisk.

Småt med krymmel – men nem at bruge

I det hele taget er det (stadig) småt med ekstra krymmel i form af funktionalitet. Det eneste, man ”får med” er forældrestyring via Disneys Circle-system. Ideen er smart: Det er muligt at begrænse både indhold og onlinetid for ungerne. Men det er også funktionalitet, der bygges direkte ind i smartphones, tablets og computere. Netgear har stadig ikke udstyret routeren med hverken Plex- eller iTunes-server eller andre mere avancerede funktioner.

Det skyldes sandsynligvis, at Netgear vil positionere Orbi som ”den nemme” router til forskel fra store avancerede routerflagskibe som deres egen Nighthawk-serie af routere, der primært henvender sig til gamere (læs: nørder). Og Netgear er da også gået langt for at gøre Orbi nem at bruge for alle os, der ikke orker at spekulere over frekvensbånd, wifi-standarder og port-indstillinger. Bevares, de kan graves frem i indstillinger, hvis man virkelig ønsker det, men den grundlæggende opsætning er ret nem at komme igennem, takket være app’en og farvekoder i routerens LED-lys. Jeg kunne dog godt tænke mig at app’en var på dansk, når den nu er henvendt til menigmand.

Kerneydelsen er i orden

I testperioden blev Orbi RBR20 placeret i dagligstuen i en stor og gammel lejlighed, hvor en enkelt router giver problemer med at få netværk i køkkenet. Ikke fordi afstanden mellem stue og køkken er uoverskuelig, men fordi betonvægge effektivt blokerer signalet.

En satellit fra det gamle Orbi-system fjernede problemet. Fuldstændig. Fra en mildest talt ustabil forbindelse, kan der pludselig streames 4K-video direkte til mobilen – og Sonos-højttaleren i køkkenet er holdt op med at falde ud under afspilning af musik. Og ifølge SpeedTest-app’en udnytter jeg nu mit 100 Mbit-internet optimalt i alle lejlighedens værelser. Jeg oplevede ingen udfald eller stabilitetsproblemer overhovedet i testperioden.

Hvem og hvorfor …

Fordelene ved Orbi RBR20 er, at den er simpel. Den er nem at få op at køre og det er stort set umuligt at komme til at pille ved en indstilling, der ”ødelægger noget”. Det er samtidig en relativt billig mesh-router i et ret udbygget system, der kan udvides efter behov. Derfor vil Orbi være et ret godt valg for mindre teknisk kyndige, der skal have et netværk, der bare virker. Men er du typen, der godt kan lide at rive rundt i håndtagene for at maskinellet til at yde optimalt, vil du meget hurtigt løbe hovedet ind i en mur, når du går i gang med Orbi RBR20. Der er meget få muligheder for at indstille noget som helst.

Det er jeg personligt ligeglad med, så længe skidtet fungerer. Og det gør det. Men jeg savner i høj grad flere udgående netværksstik.

Netgear Orbi AC2200 RBR20

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.291 kr.

Forholdsvis billig startkomponent til et potent og stabilt mesh-netværk, men der mangler funktioner til krævende brugere.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.