×
TeknologiTophistorie

Nu skal EU have sit eget Starlink

IRIS2 skal være et Europæisk alternativ til Starlink-systemet fra SpaceX. Det skal være klar til brug i 2027.

SpaceX Starlink skal have konkurrence og den skal komme fra EU. Et konsortium af store europæiske satellitselskaber har i denne uge meddelt, at de vil byde på IRIS2 satellitnetværket. En europæisk satellitkonstellation, der skal levere global kommunikation.

Udmeldingen, som omfatter store aktører som Airbus Defence And Space, Eutelsat, SES og Thales Alenia Space, kommer som svar på en anmodning fra EU om hjælp til at opbygge IRIS2 netværket. Det skal kunne levere sikker kommunikation til statslige tjenester, herunder militæret.

– IRIS2 etablerer rummet som en vektor for vores europæiske autonomi, en vektor for forbindelse og en vektor for modstandsdygtighed. Det øger Europas rolle som en ægte rummagt. Med en klar ambition og retningssans, sagde EU-komissær Thierry Breton, da netværket blev præsenteret i november.

Ud over amerikanske Starlink og Europæiske IRIS2 arbejder også kineserne på et globalt satellitnetværk.

På nuværende tidspunkt anslår EU at omkostningerne ved oprettelsen af IRIS2 til omkring 6 milliarder euro (44,7 mia. kroner) og ønsker, at den skal være klar til at levere global dækning inden år 2027.

Flere kritikere mener dog, at både budgettet og tidsplanen er lidt for optimistisk. En af de væsentligste årsager er, at den europæiske Ariane 6-raket næppe vil have den ledige opsendelseskapacitet til at få hundredvis af satellitter i lavt kredsløb om Jorden. Ariane 6-raketten vil ikke debutere før tidligst i 2024.

Starlink har siden sidste år været klar over det meste af verden – heriblandt Danmark.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.